Pecha Kucha 2: Kunstonzinnigen, aardige jongen, van bil gaan, nie wieder pußpaß en nieuwe energie

13 februari 2013 - Het was trouwens wel een leuke bijeenkomst, donderdagavond in het gebouw Nieuwe Energie, aan de 3de Binnenvestgracht naast de Eon-centrale in Leiden, de Lichtfabriek.

Kunstonzinnigen
De formule van Pecha Kucha is dat mensen 20 plaatjes mogen laten zien en bij ieder plaatje twintig seconden magen praten. Geen saaie, langdradige verhalen meer dus. Er waren een stuk of 8 voordragers. Er waren kunstenaars, fotografen, architecten en mensen die van alles door elkaar waren. Kunstzinnigen en kunstonzinnigen, zeg maar. De ene praatte gewoon een beetje door terwijl de plaatjes doorliepen. De ander had afgemeten zinnen en was telkens al klaar voordat de 20 seconden over waren.

Spreek je uit
Er was een jongen, Maarten Hunnik, die een jaar lang elke maand 'duurzame opdrachten' had uitgevoerd, die mensen hadden aangedragen. Die mensen hadden via de website www.iwanttomaketheworldabetterplace.com kunnen stemmen op de beste ideeën. Zo had hij een maand lang geen elektriciteit gebruikt, wat knap lastig als je naar Nijmegen moet. Een maand lang mocht hij van zijn ideeënleveranciers geen afval geproduceerd; dus hij mocht niets kopen dat verpakt is. Dus zelf je zakjes meenemen naar de winkel. "Het is gelukkig maar tijdelijk maar het doet wel wat je", zo zei hij. "Spreek je uit. Dan vindt je mensen aan je zijde. Niet omdat ze je aardig vinden maar omdat ze hetzelfde doel hebben".

Van bil gaan
En er was iemand van Bil (beelden in Leiden) die van de M eerst een W maakte met mooie rondingen van onderen (we hebben een grote boodschap te brengen) en toen een kat die melk opslobbert. Hij had een mooie tegeltjes-wijsheid: "Who sells his ass must shit through his ribs".

Poespas
Heike Bertram merkte droogjes op dat weggooien niet duurzaam is en dat wel duurzaam is: niet bouwen, een eerlijk standpunt voor een architect. Jan Joost Jullens hield een presentatie over simplesse, wat hij vertaalde als 'intelligente eenvoud'. (Wij zijn helemaal voor. We hebben het allemaal veel te ingewikkeld gemaakt met elkaar, onder meer in de energiesector.) Hij had een manifestatie gehouden onder het motto 'nie wieder pußpaß' ('nooit meer poespas'). 'Doe eens niet zo ingewikkeld'.

Jeetje
Een presentatie werd ook gehouden door Maya van der Steenhoven van Energiek Leiden. Zij bevestigde hoe lastig het is om zonnepanelen te plaatsen. Vijf jaar was ze bezig geweest om zwarte panelen te plaatsen. "Jeetje, en ik heb nog doorzettingsvermogen", zo zei ze bij zichzelf. Maar, om het van de zonnige kant te bekijken: "Als het in Leiden lukt dan lukt het overal." Ze wil met Energiek Leiden onder meer zonnepanelen leggen op het dak van het gebouw Nieuwe Energie. Maar ze wil meer dan alleen zonne-panelen. De centrale naast de deur zou geen warmte meer moeten lozen in de gracht. Ook gaat ze het woningbouwcorporatie Portaal helpen bij het leggen van panelen op de daken van woongebouwen.

Later meer over Energiek Leiden

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn