Observaties rondom Trianel-debacle: Verduurzaming verloopt net als emancipatie vrouwen in golven

28 januari 2013 - Zo langzamerhand wordt het beeld rond wat er gebeurd is rond Trianel iets duidelijker. Hier enkele observaties, opgetekend in Zijdewind waar dinsdagavond een bijeenkomst was over de problemen van NHEC en na een lang gesprek met een medewerker van het lokale energiebedrijf ZET uit Zutphen. Die laatste zag de bui al lang hangen en koos voor een andere leverancier.

Duurkoop
Mensen van ZET (Zutphen) stonden begin 2012 voor de keuze bij welke leverancier ze zich zouden aansluiten. Trianel bood 100 euro per aangedragen bedrijf en 50 euro per aangedragen particuliere klant. Ze vroegen zich af hoe Trianel dit kon waarmaken. "Dat is extreem veel. We hadden daar onze bedenkingen bij", zo zegt Iddo de Goederen van ZET. Het bleek dat ze dat geld vooral terug verdienden door hoge tarieven aan de klant te vragen. Het is dus Trianel die de tarieven bepaalde van de klanten van de aangesloten energiebedrijfjes.

Waardeloze moeder
Vreemd is volgens De Goederen dat Trianel schermde met een sterk Duits bedrijf als moeder, maar dat dat uiteindelijk niets waard is gebleken. Deze moeder trok er de stekker uit. Veel kleine partijen kozen voor Trianell vanwege die veronderstelde betrouwbaarheid. Partijen als Anode en Qwint (Vrije energieproducent) zijn klein. Er staat geen grote partij achter. Maar ze zijn solide. Je proeft ook een bepaalde ondernemersmentaliteit. Die sprak de mensen van ZET aan.

Duur
De initiatiefnemers van ZET zagen de bui al hangen en kozen voor Anode. Anode gaat door voor duur in de markt. Dat is ook zo. Je wordt meteen white label. Er is geen tussenstap. Je mag wel meer zelf bepalen, zoals de tarieven. De tarieven van ZET zijn geregistreerd bij de NMA. Er is gekozen voor een bepaald model. "De prijs mag geen belemmering zijn om over te stappen", zo vindt De Goederen. Het bedrijf is bij normaal verbruik iets goedkoper dan Greenchoice en bij hoog verbruik iets duurder.

Klanten
De coöperatie houdt zo'n 40 euro per klant over, ook omdat de mensen lidmaatschapsgeld betalen. Een ander model sprak ZET ook wel aan. Dat is het model van De-A uit Apeldoorn. Daar betalen mensen 2,50 euro per maand voor een 'verduurzamingsfonds'. Op de rekeningen voor de klant staat ook steeds hoeveel de klant voor deze reserve heeft opgebouwd. ZET heeft nog niet zoveel leden (50) en klanten (30). Tot nog toe is er echter niet actief campagne gevoerd.

Lange adem
De organisatie uit Zutphen neemt de tijd voor het op orde krijgen van de systemen. "Stap voor stap".  Veel coöperaties zullen het loodje leggen. Dat gebeurde ook bij de eerste golf van energiecoöperaties. Daar zijn er nu nog maar tien van over. Het opbouwen van een duurzaam energiebedrijf is volgens De Goederen een kwestie van lange adem. Deltawind begon in 1989. Pas in 2001 kreeg de coöperatie uit Goerree-Overflakkee, die 22 windmolens exploiteert, de eerste betaalde kracht. "De nieuwe generatie doet het weer anders dan deze eerste generatie. De energie-wetgeving is inmiddels ook sterk veranderd. Het is net als de emancipatie van vrouwen. Die verliep ook in golven."

Bikkelen
"Als je zo'n soort initiatief start moet je hard bikkelen. Daar moet je minstens tien jaar voor uittrekken." Vraag is of de initiatiefnemers van de huidige coöperaties dat volhouden. Het zijn vaak oudere mensen (mannen van in de vijftig, zestig). Dat bleek dinsdagavond ook bij een bijeenkomst van NHEC in Zijdewind (Noord-Holland). Bestuursvoorzitter Enno Brommet gaf aan dat hij, als hij de gevolgen van het faillissement van Trianel voor NHEC heeft ondervangen, van zijn pensioen wil gaan genieten. Zo lang is het echter nog lang niet.

BV
Samenwerking lijkt de oplossing te zijn. Zo gaat ZET kijken of samenwerking met de andere bedrijven in de stedendriehoek Deventer (Deventer Energie), Apeldoorn, Zutphen mogelijk is. Ook Lochem Energie kan zich daar bij aansluiten, alsmede initiatieven uit Voorst (Energierijk Voorst) en Brummen (De eerste Brummense energiemaatschappij). Je zou tot een energiebedrijf voor Oost-Nederland kunnen komen. De coöperaties zouden samen eigenaar kunnen worden van een BV, die de operationele taken uitvoert.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn