Nerveuze elektriciteitsmarkt zoekt wanhopig een uitweg uit de problemen ontstaan door faillissementen

26 januari 2013 - Het rommelt in de elektriciteitsmarkt en dat is een understatement. PVNed schijnt grote gevolgen te ondervinden van het faillissement van Trianel. Het bedrijf moest als programma-verantwoordelijke partij de levering aan de klanten van Trianel voortzetten, maar de vraag is of ze de kosten hiervan in rekening kunnen brengen. En dat terwijl het bedrijf dun gefinancierd schijnt te zijn. Andere bedrijven staan mogelijk ook op omvallen.

Eén werkdag
PVNed moest als PVpartij de levering overnemen van Trianel nadat die laatste failliet ging. Dat schreef regelgeving voor. Grootverbruikers hebben één werkdag om over te stappen, zo stelde PVNed. Normaal was dat vijf dagen, maar dat is teruggebracht. Een deel is overgestapt en een deel niet. Grootverbruikers die niet overstapten moesten een borg storten. Als ze dat niet zouden doen zouden ze 23 januari worden afgesloten. Als ze een borg storten worden ze nog drie maanden beleverd.

Borg
Die borg is zo hoog, dat PVNed in feite zeggen tegen de klanten zegt: 'ga weg'. Elders is de borg lager, bijvoorbeeld bij Anode. En het is ook niet vreemd dat PVNed de klanten weg wil hebben, want het is de vraag of ze willen betalen. De grootverbruikers hebben geen contract met PVNed, maar met Trianel of met het white label, dat onder Trianel hing. PVNed loopt dus grote risico's voor het geval deze grootverbruikers niet betalen. Een aantal klanten die nu beleverd wordt door PVNed is dus nog niet overgestapt. Mogelijk hebben zij ook geen borg gestort. Die worden dan afgesloten.

Bas Energie
Van Bas Energie wordt ook gedacht dat het in de gevarenzone zit. Directeur Arash Aazami zegt echter dat alle klanten onder de pannen zijn. Die grote klanten werden in eerste instantie ook overgeheveld naar PVNed, maar Bas heeft die levering naar eigen zeggen overgenomen. Voor de levering aan deze grootverbruikers heb je geen vergunning nodig. De PV-taken zijn nog wel in handen van PVNed en Bas Energie heeft voor deze klanten dan ook een borg gestort bij PVNed. Ze zouden zelf dus geen borg hoeven te storten. De klanten blijven dus, als het goed is, betalen aan Bas Energie, die het nu afdraagt aan PVNed. Maar Bas Energie moet wel zelf een eigen leverancier vinden. Want PVNed wil geen leverancier zijn.

Splitsing
De kleinverbruikers van Bas Energie zijn ondergebracht bij Nuon en bij Anode. De klanten die lid waren van een collectief zijn naar Nuon overgezet. Die zijn nu echt klant van Nuon. Daardoor hoeft Bas voor hen geen borg meer te storten. Dat scheelt al weer. De kleinverbruikers voor wie duurzaamheid belangrijk is zijn naar Anode gegaan. Die zitten nog wel onder de naam van Bas Energie. Er is een heel sterke knip gemaakt in de portefeuille, zo zegt Aazami, tussen de klanten die voor de prijs gingen en klanten voor wie duurzaamheid belangrijk is. Enkele grote klanten zijn tijdelijk bij Anode ondergebracht.

Codes
De klanten zijn geswitchd naar een Ean-code van Bas Energie. Die werd niet gebruikt. Voorheen stonden de klanten op een Ean-code van Trianel. Trianel had voor elk white label een code. Dus bijvoorbeeld 'Trianel inzake Bas Energie'. Of 'Trianel inzake NHEC'. Eerder zei Aazami dat de netbeheerders niet konden zien of klanten al dan niet ondergebracht waren bij Bas Energie, omdat ze al onder de Ean-code van Bas stonden. Dat lijkt dus niet te kloppen. Mogelijk dat de wijzigingen nog niet waren doorgevoerd en dat daarom niet nog niet duidelijk was voor de netbeheerders dat Bas Energie zelf de levering had overgenomen. (Aazami was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar).

Schuld
Vraag is dan hoe het met andere grootzakelijke klanten zit. Het is mogelijk voor een aantal grote afnemers nog niet zo makkelijk om een nieuwe leverancier te vinden. Want iedereen is zo nerveus dat er grote waarborgsommen gevraagd worden, ook omdat het nu midden in de winter is en de voorschotten dus veel lager zijn dan het daadwerkelijke verbruik. Ook de waarborg van PVNed is hoog. Het bedrag, de waarde van de afzet van drie maanden naar het schijnt, is ook meer een voorschot dan een waarborg want het moet op een bankrekening van PVNed staan, zo heeft Energieenwater.net vernomen. Daarnaast moeten afnemers bij een overstap vaak vooraf in plaats van achteraf betalen. Dat schijnt een reden geweest te zijn voor het vertrek van Budget Energie bij Anode; nog voor het faillissement van Trianel. En verder hebben grote afnemers mogelijk al eerder een waarborg gestort, bij Trianel of een white label dat opgehouden is te bestaan, waarmee de waarborg mogelijk ook foetsie is.

Overhevelen
Zo kan PVNed ook voor miljoenen het schip ingaan. Vraag is dan of de moeders Delta en Eneco bijspringen. Wat de waarde van sterke moeders is hebben we gezien bij Trianel, dat ook over een sterke Duitse moeder beschikte; die zelf echter de stekker eruit trok. Het verlies bij Trianel schijnt te zijn opgelopen tot 12 miljoen euro. Stel dat de schulden van PVNed oplopen tot een vergelijkbaar bedrag. Wat zouden Eneco en Delta dan doen? Gezegd wordt wel dat de bedrijven zelf ook aansluitingen bij deze PV-partij hebben ondergebracht en dat ze het daarom niet snel failliet zullen laten gaan. Maar een andere partij zegt weer dat deze aansluitingen binnen een paar dagen kunnen worden overgeheveld naar de moederbedrijven zelf, die zelf ook PV-partij zijn.

Gevarenzone
Een ander bedrijf dat in de gevarenzone zit is NHEC. De schuld aan Trianel lijkt veel groter dan eerder gedacht. De curator van Trianel kan geld gaan eisen. Omdat de klanten al elders zijn ondergebracht zou een eventueel faillissement van dit bedrijf niet zoveel consequenties meer hebben. Behalve Orro Energy, dat als eerste failliet ging, zijn er nog twee andere bedrijven met grote schulden (meer dan een miljoen euro) aan Trianel.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn