Gaat Nuon 10 miljoen subsidie terugbetalen nu het centrale Buggenum sluit?

15 december 2012 - Nuon is van plan de elektriciteitscentrale in Buggenum (Limburg) te sluiten. Dat heeft het bedrijf meegedeeld. De centrale (235 MW) is een kolenvergassingseenheid, dat wil zeggen dat de kolen (of biomassa) eerst vergast worden, voordat er elektriciteit mee wordt opgewekt.

Te duur
De reden die Nuon geeft voor de sluiting is dat de centrale te duur is geworden. Het lijkt niet zozeer om de kosten van de kolen te gaan, maar meer die van de exploitatie als geheel. "Het is een relatief complexe centrale met een hoog kostenniveau", aldus Nuon. Mogelijk dat de kosten met name zitten in de productie van het synthetisch gas, wat veel energie schijnt te kosten. Zelfs met subsidie voor vergassing van biomassa in plaats van kolen is de centrale niet rendabel, zo zegt Nuon. Het is moeilijk gebleken om op grote schaal biomassa bij te stoken en de biomassa die zich daar het beste voor leent, black pellets, is moeilijk te verkrijgen.

Grote broer
Daarnaast is er natuurlijk grote overcapaciteit op de Nederlandse markt, waardoor relatief dure centrales al snel afvallen. Toegevoegd kan worden dat centrale minder nuttig werd nadat Nuon besloot om de grote kolenvergassingseenheid in de Eemshaven niet te bouwen. De kleine eenheid in Buggenum diende als een soort proefcentrale voor die grote. Onderzocht werd in Buggenum hoe CO2 die vrijkomt bij de productie van het gas afgevangen kan worden. De centrale in de Eemshaven wordt nu een pure gascentrale.

Bijzonder
De sluiting is bijzonder omdat Nuon in de afgelopen jaren 40 miljoen investeerde in de bouw van een CO2 afvanginstallatie bij de installatie in Buggenum, waarvoor het van de overheid 10 miljoen euro subsidie heeft gekregen. In februari 2011 zou de eerste CO2 zijn afgevangen. De installatie kwam veel later in bedrijf dan gepland en kende nogal wat kinderziektes, zo zei Nuon toen. Mogelijk heeft die wel helemaal nooit goed gefunctioneerd.

l'histoire se répète
De zaak lijkt een beetje op die van Helianthos, de fabriek die dunne, flexibele zonnepanelen moest gaan produceren. Ook hier bouwde Nuon een proeffabriek, met hulp van veel subsidie van de Nederlandse belastingbetaler, waarna het bedrijf besloot om de fabriek te sluiten.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn