Sunday 2012: Ieder huis heeft straks gewoon standaard zonnepanelen

8 november 2012 - Danny Kennedy heeft gelijk: zonne-energie levert veel banen op. Het bewijs werd woensdag geleverd tijdens Sunday 2012, dat plaats vond in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. Er is nog maar zo'n 160 MWp op de Nederlandse daken geïnstalleerd, maar de grote zaal van het centrum zat tjokvol, met zo'n vierhonderd geïnteresseerden. Allemaal bezig om dat vermogen aan zonne-panelen omhoog te krikken.

Lange weg
De doelstelling van het Nationaal Actieplan Zonnestroom is om in 2020 4 GWp (4000 MWp) aan vermogen opgesteld te hebben, zo vertelde Jasper Lemmens van Kema. Nog een lange weg te gaan dus. Veertien partijen hebben daartoe de handen ineen geslagen. Wat is er al gebeurd? Netbeheerders hebben regels voor de aanmelding van duurzame installaties geharmoniseerd. Er is een website opgetuigd, www.energielever.nl, waarop is uitgelegd hoe dat nu moet en hoe het nu zit met die Ean-codes. Er is geen verplichting tot aanmelding.

Portaal
Verder komt er een PV-portaal, een site waar alle informatie over zonne-energie te vinden is. Kema gaat samen met organisaties als Milieucentraal en Alliander onderzoeken welke site het beste kan uitgroeien tot zo'n algemene informatiesite. Pas eind 2013 zal duidelijk zijn welke site dat zal worden. Onderzoeksvragen zullen worden beantwoord, zoals: wat is de verhuiswaarde van een zonne-stroom systeem, hoe kan tot nieuwe financieringsconstructies worden gekomen en hoe duurzaam zijn (verschillende) zonne-energiesystemen eigenlijk? Ook de kwaliteit van panelen komt aan de orde.

Handboek
Verder is er een uitgebreid handboek geschreven voor installateurs, uitgegeven door Isso. De bedoeling is om de kwaliteit van de installatie te verbeteren. Het bevat ook een checklist, voor de installateurs. De kosten van het rapport bedragen zo'n 160 euro.  Zo'n handboek is hard nodig; onder meer bij de installatie van de panelen die via de Vereniging Eigen Huis zijn verkregen is nogal wat mis gegaan.

Groot, groter, grootst
Om tot die 4 GW te komen is de bouw van grote installaties gewenst: Hier de top vijf, volgens Lemmens. De Floriade van 2002 leverde een park van 2,4 MW op, geïnstalleerd op het dak van een hal. Verder is er op een vuilnisbelt in Azewijn een park gebouwd van 1,8 MW. In oktober is een zonne-energiecentrale bij tuinbouwbedrijf Royal Lempkes in Bleiswijk geopend. Daar ligt 700 kW op het dak, de grootste constructie op een dak van Nederland. Verder hebben Schiphol en Imtech een systeem van 500 kW gebouwd op het vliegveld, en is er een park van 466 kW uit 2009 op vakantiepark Bronsbergen in Zutphen, gebouwd door Liander. De financiering van die grote parken vergt creativiteit. Behalve subsidies als SDE komt er vaak ook geld van marketingbudgetten en van 'goodwill' aan te pas.

Goodwill
Een grootschalige project waar nu aan gedacht wordt is bijvoorbeeld de bouw van een park in de corridor tussen de A15 en de Betuwelijn. De provincie Gelderland is trekker van dat project. Vraag is nog of de stroom het beste naar omliggende huizen en bedrijven kan worden geleid (zodat gesaldeerd kan worden door die omwonenden) of dat die bijvoorbeeld beter in één keer aan de NS kan worden geleverd. Verder werd in oktober bekend dat ruim 460 boeren en tuinders gezamenlijk onder leiding van LTO zonnepanelen gaan inkopen bij New Energy systemes, wat tot een extra vermogen van liefst 15 MW moet gaan leiden.

Grid parity
Iedereen is het er wel over eens dat voor huishoudens en kleine bedrijven grid parity bereikt is; in andere woorden; de installatie van een systeem levert geld op. De gemiddelde prijs van panelen is gezakt in de afgelopen jaren van zo'n 2,3 euro per Wattpiek naar 1,6 euro per Wattpiek, zo zei Wilfried van Sark van de stichting Monitoring zonnestroom. Die stichting bouwt een database, met daarin alle beschikbare systemen, de prijzen en de andere specificaties. Iedereen kan daarin naar eigen believen grasduinen. De daling van de prijs is toe te rekenen aan het grotere aandeel van Chinese panelen in de totale mix, zo antwoord van Sark op een vraag. Iedereen is het er wel over eens dat die op de Europese markt gedumpt worden. Wat de kwaliteit is van die Chinese panelen zal over een aantal jaren blijken, zo zegt Van Sark. Hij is geneigd te spreken van bagger, hoewel er mogelijk ook goede panelen tussen zitten.

Vervormde prijzen voor omvormers
Prijzen van omvormers zijn minder spectaculair gedaald: naar gemiddeld zo'n 45 cent per wattpiek. Voor een installatie van 1200 Wattpiek, een normale grootte voor een huishouden, komt dat toch nog neer op zo'n 600 euro. Bedacht moet worden dat de variatie in prijzen ontzettend groot is: van 19 cent naar 90 cent per Wattpiek. Interessant is ook dat de opbrengst van zonne-energie voor huishoudens in Nederland nu hoger is dan in Duitsland. In Duitsland zijn de feedin-tarieven in de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor het tarief nu gedaald is tot onder de 23 cent per kWh, de prijs die we als kleinverbruikers in Nederland kunnen krijgen als we salderen. Vraag is hoe lang we nog kunnen blijven salderen...

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn