Luchtwarmte-pomp samen met gasketel is mogelijk oplossing voor verduurzamingsvraagstuk bestaande bouw

13 november 2012 - Door de installatie van een lucht-warmtepomp kan iemand zijn gasverbruik met 75% terugbrengen. Dat zei Ardo de Graaf recentelijk op een bijeenkomst in Den Haag. Daarmee kunnen huishoudens dus zo'n 600 euro per jaar (1000 maal 60 cent) besparen. Met een beetje afdingen kost zo'n warmtepomp ruim 3000 euro. Wel neemt de elektriciteitsrekening flink toe.

Stadsnet
Ardo de Graaf woont in de wijk Biesland, in de Haagse nieuwbouwwijk Ypenburg, tegen het groen van Delft en Pijnacker aan. Ypenburg is aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Eneco, dat gevoed wordt met een gasgestookte-centrale die staat in de 'oksel' van het Prins Clausplein. Dat net is eigenlijk niet zo duurzaam. Het warme water (hoge temperatuur) legt grote afstanden af, waardoor er dus veel warmte-verlies is. Daarnaast is de warmte duur. Dit was de belangrijkste trigger voor De Graaf om zijn energieverbruik zo ver mogelijk terug te dringen, vlak nadat de huizen in 2005 werden opgeleverd.

Kinderfeestjes
Inmiddels is die prijs minder belangrijk geworden als drijfveer en gaat het meer om het verhogen van het comfort en om verduurzaming op zich. Zo schijnen vrouwen niet van koude voeten te houden. De Graaf zet zich nu met een paar medestanders in voor verduurzaming van de wijk. Zo zijn er nu vier warmtepompen in de wijk geïnstalleerd van het merk Techneco Elga. Volgens De Graaf zouden de huizen een stuk duurzamer zijn geweest als  ze iets later waren gebouwd. Ze werden opgeleverd vlak voordat Al Gore met zijn film 'The inconvenient truth' kwam, wat tot een omslag in het denken over het milieu heeft geleid.

Geen garantie
Een tijdje geleden schreven we dat warmtepompen niet interessant zijn voor huishoudens. Dit geldt met name voor warmtepompen die gebruik maken van grondwater. Dan moet er dus een heel leidingensysteem in de grond. Bij een luchtwarmtepomp is dat echter niet het geval. Die kunnen dus wel interessant zijn, hoewel ze wel veel stroom verbruiken. Door te onderhandelen heeft De Graaf de prijs van de pomp omlaag weten te krijgen naar tegen de 3000 euro. Ook heeft hij weten te bereiken dat de fabrikant het model aanpasste. Zo is die kleiner geworden, waardoor die in de meterkast past. Ook is die anders afgesteld. De fabrikant had hem zo afgesteld dat de pomp het niet meer doet als het kouder dan 4 graden is. De Graaf heeft hem zo ver gekregen dat hij dit naar beneden bracht tot nul graden. Wel verloor De Graaf daarmee de garantie op het product, maar volgens hem werkt het prima zo.

Rentabiliteit
De Graaf heeft zo het gebruik van warmte van Eneco dus met zo'n 75% omlaag kunnen brengen. Overigens staat Eneco het niet toe dat de bewoners zelf warm water in het stadsnet pompen. Dit is weliswaar goed voor het milieu, maar niet goed voor de rendement van de centrale van Eneco. De koeling van de centrale zou er minder door worden.

Oude wijken
Volgens De Graaf werkt de combinatie met een luchtwarmtepomp ook voor huizen in oude buurten, die verwarmd worden met een gasketel. Hij is daarom in gesprek met bewoners van buurten als het Statenkwartier en de Archipelbuurt in Den Haag, om dit principe ook daar toe te passen. Een besparing van 75% op het gasverbruik komt ongeveer neer op 1000 kubieke meter, voor de gemiddelde Nederland. Dat is dus een besparing van zo'n 600 euro per jaar. De stroomrekening neemt met zo'n 200 euro toe, zodat er een besparing van 400 euro per jaar overblijft.

Tonzon
In aanvulling daarop is het volgens De Graaf aan te raden om met name het onderste deel van het huis goed te isoleren. Het badkuip-principe, noemt hij dit. Dus isolatie-glas aanbrengen en de vloeren isoleren. Dat laatste kan relatief goedkoop voor mensen die een kruipruimte onder het huis hebben. Er is een folie op de markt, Tonzon, dat in de kruipruimte onder de vloer kan worden gespannen. Een beetje handig iemand kan dat zelf doen. De kosten zijn dan zo'n 250 euro. Op het zand kan dan nog plastic worden gelegd, om de kou van onder tegen te houden. De Graaf heeft verder de vloer van zijn vliering geïsoleerd met een soort tempex, zodat niet alle warmte via het dak verdwijnt.

Scheidslijn
De Graaf stond stil bij de verhouding tussen bewoners en grote energiebedrijven en bij de rol van de gemeente. Er wordt nu een sterke scheidslijn getrokken tussen energiebedrijven en bewoners die zelf met initiatieven komen. Het zijn twee kampen. Niet gek, want als veel mensen met duurzame energie aan de slag gaan dan gaan energiebedrijven dat echt wel merken, zo zegt De Graaf. In die concurrentieslag delven bewoners echter het onderspit. Dat moet anders, zo betoogt De Graaf. Energiebedrijven zijn nog steeds een soort publieke bedrijven. In ieder geval Eneco is nog in handen van lokale overheden. De gemeente Den Haag moet er daarom voor zorgen dat de bewoners en bewonersgroepen meer kans hebben ten opzichte van die grote bedrijven. Er moet een gelijk speelveld gecreëerd worden.

Parallelle beleidskeuzes
Op dit moment is er nog sprake van 'parallelle beleidskeuzes', zo zegt De Graaf. De gemeente zegt een enthousiast aanjager te zijn van bewoners die wat willen met duurzaamheid maar alle opdrachten gaan nog steeds naar de grote gevestigde bedrijven: DHV, Tauw en Eneco. Overigens komt DHV binnenkort met de uitkomsten van een studie naar de mogelijkheid om een grote biomassa-centrale in de regio Den Haag te plaatsen. Waarschijnlijk is de uitkomst negatief, zo heeft Energieenwater.net inmiddels vernomen. Verder is CE Delft bezig met een rapport over zogenaamd backcasting. Dat is een poging om vanaf 2040 terug te redeneren en dan te kijken wat er nu allemaal moet gebeuren om te zorgen dat Den Haag in 2040 klimaatneutraal is, wat de officiële doelstelling van de stad is. Laatst was er een presentatie over backcasting op het stadhuis van Den Haag; het was allemaal niet heel erg spannend.

Open dag
Afgelopen zaterdag was er verder open huis in zo'n 38 duurzame voorbeeldhuizen in de stad. Het huis van De Graaf in Ypenburg was er één van. Ook wethouder Rabin Baldewsing voor duurzaamheid kwam langs, met in zijn kielzog een hele schare aan jonge dames die om één of andere reden grote groene brillen op hadden. Hier meer. Overigens is er ook nog de mogelijkheid om met zonneboilers het huis te gaan verwarmen. Hier zouden we ook nog graag meer over te weten willen komen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn