The rooftop-revolution, solar energy is the fire in the wire, but without the fire

4 oktober 2012 - Zonne-energie zal de dominante manier van energie-opwekking worden. Dat denkt Danny Kennedy. Hij presenteerde woensdag in de Balie in Amsterdam zijn boek: 'The rooftop revolution', in het bijzijn van de voorvechters van duurzaamheid Maurits Groen en Marjan Minnesma.

Zonne-energie horloge
Zonne-energie zal de wereld gaan veroveren omdat de prijzen dalen tot onder die voor fossiele energie, omdat het voor veel werkgelegenheid zorgt, omdat het mensen in staat stelt weer controle te krijgen over hun energievoorziening en omdat het 'schaalbaar' is. Grote centrales zijn vaak overgedimensioneerd maar met zonne-energie is het aanbod beter af te stemmen op de vraag. Zelf heeft hij zonnecellen in zijn horloge en liet hij een tas zien waarvan de buitenkant belegd is met zonnecellen.

Duurzaam leger
En het is natuurlijk een milieuvriendelijke manier van energie-opwekking. Verder maakt het ons minder kwetsbaar. Het is voor een samenleving veiliger als de energie geproduceerd wordt op honderdduizenden plekken, dan op één plek in een grote centrale. Dit is de reden dat ook het Amerikaanse leger zich achter de technologie geschaard heeft. Die technologie is volgens Kennedy in 1954 in Amerika uitgevonden en Kennedy gebruikt dit argument veelvuldig om Amerikanen aan de zonne-energie te krijgen. 

Bigger than fire
Kennedy zat met de baas van Linked-in om de tafel en zei: 'Be like a disease'. Dat is de manier waarop zonne-energie zich zal gaan verspreiden. Buren vertellen elkaar over de voordelen ervan. Zonne-energie zal groter worden dan Google en Facebook, zo durft Kennedy wel te zeggen. En, zo zegt hij wel met enige schroom, het is eigenlijk groter dan vuur. Het doet wat vuur vroeger deed voor ons, maar dan via een draadje. It's fire in the wire, maar dan zonder de fire. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld windenergie is dat zonnepanelen niet bestaan uit bewegende delen, die kapot kunnen gaan. Het is in feite een semi-conductor. Er zal ruimte zijn voor andere vormen van duurzame energie-opwekking maar binnen het palet zal zonne-energie de meest dominante zijn.

Opa vertelt
Kennedy gebruikte geen sheets, maar een soort posters. Hij begon zijn betoog door te wijzen op de omslachtige manier waarop we nu energie produceren. De zon maakt dat planten groeien. Die gaan dood en na miljoenen jaren ontstaan daar fossiele brandstoffen uit. Die verbranden we en dan gaan we daarmee.... water aan de kook brengen, waarmee dan elektriciteit wordt opgewekt. Een 'big, wasteful, silly technology', zo vindt Kennedy. "All this power brougth to you by... boiling water". Het is het argument van 'opa vertelt'. De poster met daarop de werking van zonnepanelen uitgebeeld zag er in ieder geval heel wat simpeler uit dan die waarop de fossiele energie-opwekking wordt uitgelegd.

Belastingvoordelen
Kennedy denkt dat zonnepanelen veel langer meegaan dan de economische levensduur van 20 of 25 jaar die nu vaak gehanteerd wordt. Daarmee wordt zonne-energie spotgoedkoop. Zijn bedrijf, Sungevity, least de panelen uit aan Amerikanen, die ze dan gedurende twintig jaar een lease-bedrag betalen. In Amerika wordt veel gebruik gemaakt van tax exemptions, omdat politici daar een hekel hebben aan het geven van subsidie. Grote bedrijven die veel winst maken zorgen voor de financiering; zij kunnen dan later 30% van de waarde van de systemen van hun winst aftrekken. Verder trekt hij vreemd vermogen aan en betalen klanten via de leasebedragen de investeringen terug.

People love this stuff
Het mooie van Amerikanen is dat ze ergens helemaal voor kunnen gaan. Net als in Nederland verzetten grote gevestigde energiebedrijven zich met hand en tand tegen de omwenteling naar een duurzame energie-huishouding. Een groot Amerikaanse energiebedrijf ging failliet en 'dus wordt het niets met zonne-energie en dus faalde het duurzaam energiebeleid van Obama', zo is het beeld wat geschetst wordt. In feite is het draagvlak voor zonne-energie echter groter dan ooit, zo betoogt Kennedy. "People want it, they love this stuff, it is inherently good. Sunshine is a cultural value. It brings health and warmth to people. This is what drives demand. Solar energy is better, cleaner, simpler en cheaper."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn