Verkiezingen: Vraag is of Samsom een groene koers gaat afdwingen

13 september 2012 - Duurzaamheid zal de komende jaren wat minder aandacht krijgen vanuit politiek Den Haag, met name als gevolg van de vrije val van Groenlinks. Die partij was altijd heel goed in het maken van veel tam-tam op dit gebied. De grote winst van Diederik Samsom en zijn PVDA compenseert dat echter weer ten dele. En binnen de VVD zal duurzaamheid weer een kans krijgen, nu de PVV een voor de VVD ongevaarlijke partij is geworden, en zal blijven.

Verkiezingsuitslag
Partij zetels
VVD 41
PVDA 38
PVV 15
SP 15
CDA 13
D66 12
CU 5
Groenlinks 4
SGP 3
50Plus 2
PVDD 2

Stapje terug
Het zetelaantal van de duurzame en redelijk-duurzame partijen stijgt naar meer dan 75 (zie beneden). Toch lijkt duurzaamheid wat aan belang te gaan inboeten. De val van Groenlinks zal door dreunen in het beleid, net als de val van Greenchoice door dreunt in de markt. De kans dat schaliegasboringen definitief van tafel gaan is kleiner geworden, evenals de kans dat er nog veel subsidie voor zonnepanelen en dat soort zaken komt. Ook het doorgaan van de kolenbelasting staat op het spel. De levering van een verplicht aandeel duurzame stroom zal er waarschijnlijk niet meer van komen, maar dit was eigenlijk al bekend voor de verkiezingen. Het plan is succesvol kapot gelobbyd door iedereen die daar belang bij heeft.

Stapjes vooruit
Toch hoeft de uitslag niet heel slecht uit te pakken voor mensen die duurzame politiek een warm hart toedragen. De tijd van dromen en fata morgana's is voorbij, maar incrementele verduurzaming zal wel doorzetten. Met Samsom aan het hoofd van de PVDA zal verduurzaming, als de PVDA in de regering komt, een plekje zal krijgen op allerlei beleidsterreinen. En Samsom is gepokt en gemazeld op dat gebied; hij weet inmiddels ook wel enigszins wat realistisch is en niet.

buzzwoord
Omdat de PVDA zo groot is geworden zal de partij echter ook meer dan ooit rekening moeten houden met leden en kiezers die wat minder op hebben met duurzaamheid. En die zijn er nog veel. Zo hield de partij in de afgelopen maanden al meer dan ooit rekening met bezwaren van mensen tegen de plaatsing van windmolens, om zo kiezers in het oosten van het land te behagen. Dit is gelukt. Ook zal er niet meer tekeer worden gegaan tegen de bouw van allerlei conventionele centrales op de Maasvlakte en de Eemshaven. Werkgelegenheid is nog steeds een begrip dat op de lippen van veel PVDA-ers bestorven ligt.

Tapijt
Verder zal de VVD een tegenkracht van formaat blijven voor allerlei te mooie plannen op duurzaam gebied, en vooral voor plannen die geld kosten. Maar, aan de andere kant, de VVD-ers die verduurzaming voor staan, en dat lijken er ook behoorlijk veel te zijn, hoeven zich de komende jaren van de partijleiding waarschijnlijk niet meer onder het tapijt te verstoppen, zoals in de afgelopen jaren. De PVV is geen concurrent van betekenis meer, en dus hoeft de leiding niet meer bang te zijn voor verlies van stemmen aan deze partij, die als een gek tekeer ging tegen alles wat naar klimaatbeleid riekte. De VVD lijkt meer een soort middenpartij geworden, een positie die het CDA vroeger innam.

Minister voor Duurzaamheid
Wat dat betreft zou het mooi zijn als er een minister van Duurzaamheid komt en als Samsom die post zou gaan vervullen in een kabinet Rutte II. Op die manier kan er echt een duurzaam beleid van de grond komen. Normaal wordt de leider van de tweede grootste partij minister van Financiën of Economie, maar die post kan Samsom in het belang van het land, van zichzelf en van zijn partij beter niet op zich nemen. Hij heeft echt de ballen verstand van financiën en economie. De VVD zal bedenkingen hebben bij een minister van Duurzaamheid, dus het zal alleen gerealiseerd worden als de PVDA er echt een hard punt van maakt. Waarom niet? Dan zou een groen-rechts beleid toch nog een gevolg kunnen zijn van deze wonderlijke verkiezingen. En dan zou Samsom, begonnen als Greenpeace-activist, ondanks zijn pak en stropdas weer kunnen gaan doen wat hem het meeste ligt: het milieu redden.

Mate van
duurzaamheid
Partij Zetels nu Zetels straks
Duurzaam Groenlinks 10 4
PVDD 2 2
       
Redelijk
duurzaam
SP 15 15
D66 10 12
CU 5 5
PVDA 30 38
Totaal   72 76
       
Niet zo duurzaam CDA 21 13
50plus 0 2
       
Niet duurzaam VVD 31 41
PVV 20 15
SGP 2 3
Overig 4 0
Totaal   78 74
    150 150

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn