Verkiezingen: Kamer wordt mogelijk een stuk duurzamer na 12 september

30 augustus 2012 - De Tweede Kamer zal na 12 september waarschijnlijk een stukje duurzamer zijn dan nu. Als we afgaan op peilingen hebben duurzame partijen straks zelfs een meerderheid in de Kamer.

Stempel
Als 'ronduit duurzaam' zouden we kunnen beschouwen: Groenlinks en Partij voor de Dieren. 'Redelijk duurzame' partijen zijn PVDA, SP, CU, D66. Het CDA is een 'niet zo duurzame partij', terwijl VVD en PVV ronduit 'niet-duurzame partijen' zijn. Volgens een laatste peiling van Een Vandaag behalen de ronduit en redelijk duurzame partijen op 12 september 79 zetels.

 

   Mate van
duurzaamheid
      Partij           Zetels nu     Zetels volgens
voorspelling      
Duurzaam   Groenlinks  10  4
PVDD  2  3
       
Redelijk
duurzaam
SP  15  30
D66  10  14
CU  5  7
PVDA  30  21
 Totaal    72  79
       
Niet zo duurzaam CDA  21  13
50plus 0  4
       
Niet duurzaam VVD  31  33
PVV  20  18
SGP  2  3
     
  Overig 4  0
    150  150

 

Meerderheid
Het is ook niet voor niets dat voorzitter Wouter de Jong van Ode enthousiast constateerde na afloop van een debatdinsdag in Utrecht dat een meerderheid in de Kamer nu staat achter het doorvoeren van salderen buitenshuis.

Mitsen en maren
Het is natuurlijk niet zo dat met een duurzame meerderheid in de Kamer noodzakelijkerwijs allerlei duurzame maatregelen er snel doorheen gejast kunnen worden. Belangrijk is welke partijen een regering gaan vormen. De kans dat de VVD in de regering komt is natuurlijk groot. Voorstellen waar de VVD tegen is zullen dan niet snel in stemming worden gebracht door de regering, en als ze door de Kamer worden ingebracht kan het 'coalitie-belang' ertoe leiden dat andere regeringspartijen toch tegen stemmen.

Schuivende panelen
Daarnaast is het zo dat de opvattingen van partijen aan het schuiven zijn. Zo lijkt de PVDA steeds minder duurzaam te worden. De ware aard van de partij komt naar boven nu het woordvoerderschap overgegaan is van Diederik Samsom naar andere mensen. Zo stemde de PVDA tegen een motie om onderzoek te doen naar nieuwe financieringsmodellen voor decentrale energie, pleitte ze met succes voor uitstel van de aanleg van windmolenparken op land en stemde ze tegen een motie om de normen voor het inzamelen van plastic afval aan te scherpen.

Voorkeurstemmen
Het CDA lijkt daarentegen langzaam op te schuiven naar een wat duurzamere koers. Het kan interessant zijn voor duurzame mensen om te stemmen op duurzame mensen binnen deze partij, zoals Marieke van der Werf. Van der Werf staat nu op plek 17, een vrij onverkiesbare plaats. Als ze echter met voorkeurstemmen in de Kamer komt dan wordt daarmee het CDA een stukje duurzamer en dan is de kans groter dat duurzame maatregelen door de Kamer aangenomen worden. Het CDA zal in sommige gevallen het verschil maken. Om met voorkeurstemmen in de Kamer te komen zijn ongeveer 15.000 stemmen nodig.

Duurzame tomaten
De SP gaat met de komst van Greenpeace-activist Ike Teuling mogelijk nog meer onomwonden kiezen voor duurzaamheid. Als het aan Teuling ligt zal de koers op dit gebied zoveel mogelijk bij die van Groenlinks in de buurt komen te liggen, zo zei ze dinsdag tegen Energieenwater.net. Vraag is wel wat de rest van de partij daarvan vindt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn