Kritiek op plan van Schiphol en Waternet om koude uit drinkwater te halen

27 juni 2012 - Interessante optie is om koelte uit grote drinkwaterleidingen te halen. Zo loopt er een grote leiding van Nieuwegein naar de duinen bij Haarlem, waar het ruwe drinkwater voor de bewoners van Amsterdam en omgeving wordt gezuiverd. Die leiding komt langs Schiphol. Het vliegveld denkt erover om een grote WKO-installatie aan te leggen, met name om voor koelte te zorgen. Een vliegveld heeft een gigantische koelbehoefte.

 

Regeneratie
Probleem is dan dat het water in de grond langzaam opwarmt; er komt meer warmte in de grond dan dat er warmte wordt uitgehaald. In andere woorden: de WKO-installatie moet geregenereerd worden, en dat kan in de winter met koelte van dat ruwe drinkwater. Ook kan het drinkwater dan direct gebruikt worden voor de koeling, voor zover er dan nog koeling nodig is. In de herfst en lente kan eveneens koeling plaatsvinden met dit water, zodat de WKO niet aangesproken hoeft te worden. In de zomer wordt dan alleen met de WKO gekoeld.

Rendabel?
Nu staan er grote koelmachines, die natuurlijk energie vreten. Het plan is om maar liefst 20 doubletten te boren (20 maal twee leidingen), waarmee de capaciteit op 275 TJ zou komen. Dit vergt een investering van 30 miljoen euro (koudewinning: 5 miljoen, doubletten: 6 miljoen, leiding: 6 miljoen, divers: 10 miljoen, onvoorzien: 3 miljoen). Het uitzetten van de koelmachines levert een besparing van 10 miljoen euro op. Vragen zijn of het rendabel is, en wie er voor de investering opdraait. De opbrengst wordt geschat op 0,8 miljoen euro per jaar. Het zal dus naar schatting zo'n vijfentwintig jaar duren voordat de investering geld oplevert. En dat is toch wel vrij lang.

Opwarming
Probleem is ook dat het drinkwater dat naar de duinen gaat bij aanleg van de installatie natuurlijk licht opgewarmd daar aankomt, met zo'n 4 tot 5 graden. Dat kan invloed hebben op de plantjes en dieren. Het water wordt daarnaast door bedrijven als Corus gebruikt voor koeling, dus ook voor hen kan het project gevolgen hebben. Wat precies de effecten zijn moet nog onderzocht, maar ze lijken niet zo groot te zijn, zo zegt Marco Dignum van Waternet tijdens het congres 'Energie en water schrijven toekomst'. Als het water in de duinen aankomt is weer 1,5 graden van die opwarming verdwenen.

Exotisch
Hoogleraar Ric van de Water (geen grap) van de TU Delft, die ook aanwezig was, maakte gehakt van het project. "Is dit het nu waar Nederland het van moet hebben? We kunnen beter de vraag stellen: waar is de meeste winst te halen?  Dat is bij het vervangen van kolen door aardgas en door biomassa. Dat is beter dan dit soort exotische projecten. "De energiesector moet zeker gaan verduurzamen, maar daar hebben we geen invloed op", zo antwoordde Dignum. "We moeten ons beperken tot onze eigen invloedssfeer". Van de Water: "Het klinkt idealistisch: 'je eigen invloedssfeer verduurzamen', maar als je zoveel onderzoek moet doen naar de risico's kun je beter meteen zeggen: we doen het niet", wat ook weer een beetje kort door de bocht lijkt te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn