Koudwatervrees bij eigenaren van datacentra voor duurzame vormen van koeling

27 juni 2012 - Een andere optie is om de koude van drinkwaterleidingen in te zetten voor de koeling van datacentra, die natuurlijk veel warmte afstoten en daarom gekoeld moeten worden. Deze vorm van koeling wordt dan aangelegd in combinatie met een WKO, die bij een datacentrum natuurlijk heel snel opwarmt als daar geen extra maatregelen voor worden getroffen.

Probleem
Het probleem hier is dat de temperatuur in zo'n datacentrum heel constant moet zijn. Drinkwaterbedrijven worden mogelijk aansprakelijk gesteld als de temperatuur in het centrum af gaat wijken van de beoogde temperatuur. Vraag is dus waar de risico's liggen. De eigenaren van die datacentra nemen veelal nog het zekere voor het onzekere en lijken niet zo veel te voelen voor allerlei innovatieve projecten.

Koudwatervrees
Dat zie je ook bij de plannen voor de huisvesting van een datacentrum in de kelder van de Bavokerk in Haarlem, waar het netwerkplatform Nudge heel sterk bij betrokken was. De warmte van het datacentrum zou gebruikt worden voor verwarming van de kerk, waar nu nog een oude stookinstallatie voor gebruikt wordt. Die stookinstallatie wordt op donderdag aangezet, om de kerk op zondag bij aanvang van de mis een beetje warm te hebben. Die plannen werden alom geprezen vanwege innovatief, maar er lijkt weinig van terecht te komen. Er kan geen bedrijf gevonden worden dat daar het netwerkcentrum wil vestigen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn