Regeneratie WKO's met warmte van drinkwaterleidingen en van plassen en sloten

27 juni 2012 - Voor de regeneratie van een WKO-installatie in de geplande nieuwbouwwijk Plantage de Sniep in Diemen wordt ook gedacht aan het gebruik van drinkwaterleidingen, zo vertelt: Dignum. Hier gaat het om het toevoegen van extra warmte in de grond. De bron van een WKO voor een woonwijk koelt namelijk langzaam af, omdat er in woonwijken meer warmte nodig is dan koude.

Extra warm
De bron kan geregenereerd worden met behulp van de warmte van drinkwater. De temperatuur van het drinkwater kan in de zomer oplopen tot 25 graden (de wettelijke bovengrens), of meer. Die warmte kan in de grond worden gestopt. Een optie waar in Diemen naar wordt gekeken is om het water dat in de zomer gebruikt wordt voor koeling nog verder op te warmen met het drinkwater, voordat het weer de bodem weer in gaat. Er wordt dan dus in de zomer extra veel warmte aan de bron toegevoegd. Probleem met dit project van Eneco is dat door de crisis in de huizenmarkt de bouw van huizen achterblijft. Er staan er nu nog maar 88, van de 1200 die er zouden komen.

Projecten
Elders zijn al wel succesvolle projecten op het gebied van drinkwaterleidingen en WKO's gerealiseerd. Zo heeft Hydreco van Brabant Water een installatie aangelegd op een bedrijventerrein in Diepenvoorde, is er natuurlijk het bekende energiebedrijf van bewoners Thermo Bello in Culemborg, dat water verwarmd met drinkwater van Vitens, en is Vitens aan de slag in Cothen, bij Wijk bij Duurstede.

Oppervlaktewater
In plaats van drinkwater kan ook oppervlakte-water worden aangewend voor de regeneratie van WKO-systemen. Dit wordt in gedaan in het Paleiskwartier in Den Bosch gedaan. Ook is er een slootsysteem van Eneco in Hoog Dalem in Gorinchem.

Visjes
Koudelozingen zijn vergunningplichtig. Waterbeheerders reageren echter erg verschillend op verzoeken om dergelijke systemen aan te leggen. Sommigen zeggen: 'Toe maar, koudelozingen zijn weer eens wat anders dan warmte-lozingen'. Andere waterschappen doen moeilijk en willen weten wat de gevolgen voor de visjes en de plantjes zijn. "Onzin", zo vond Ric van de Water van de TU Delft. De fluctuaties van de temperatuur zijn altijd al enorm (zomer, winter); die paar graden als gevolg van het energie-systeem maakt dan ook niet uit.

Stroming
Koudelozingen kunnen zelfs een positief effect op de kwaliteit van het water hebben. Ze zorgen namelijk voor stroming en een minder goede voedingsbodem voor irritante algen. Er wordt nu voor gezorgd dat de visjes weg kunnen zwemmen naar warmere oorden als het hen te koud wordt onder de vinnen. Vooral IF Technology is met oppervlakte-water projecten bezig; er zouden nu zo'n twintig projecten zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn