In Scandinavië levert Shell wel gewoon warmte uit raffinaderij aan woonwijken

27 juni 2012 - In Scandinavië gedraagt Shell zich veel beter dan in Nederland, zo bleek op het congres 'Energie en water schrijven toekomst, dat vorige week Nieuwegein bij KWR werd gehouden. Daar levert Shell wel gewoon warmte uit een raffinaderij aan woonwijken in drie nabijgelegen steden. Ook in Göteborg in Zweden doet het bedrijf dat. In Nederland weigerde Shell om warmte te leveren van de raffinaderij in Pernis aan woonwijken in Rotterdam-Zuid, waardoor de aanleg van een warmtenet daar minstens zeven jaar vertraging heeft opgelopen.

Beladen
Het verschil is dat de Deense overheid gewoon eist dat Shell dat doet; zo niet dan komt het bedrijf niet in aanmerking voor een vergunning, zo vertelt Klaas de Jong van stichting Warmtenetwerk tijdens het congres. De Nederlandse overheid eist dat niet, met name omdat de macht van Shell in politiek Den Haag zo groot is. "De lobby van de industrie is hier wat sterker dan in Denemarken", zo zegt De Jong, met gevoel voor understatement. "Er kan veel meer maar het wordt niet afgedwongen. Het is een beladen thema", zo zegt hij.

Tegenvallers
De plannen voor de aanleg van een warmtenet in Rotterdam-Zuid, gevoed door de warmte van de raffinaderij in Pernis, waren in 2005 al zo goed als rond toen Shell zich op het laatste moment besloot terug te trekken. Het bedrijf moest enkele miljoenen investeren in de raffinaderij en daar had het geen zin in. Het project kwam jaren stil te liggen. Uiteindelijk is de gemeente Rotterdam met Van Gansewinkel in zee gegaan. Die zou eerst warmte leveren vanuit de afvalverbrandingsinstallatie aan de Brielselaan in Rotterdam. Die werd echter gesloten. Nu is het plan om warmte te gaan leveren vanuit de installatie in Rozenburg.

Vikingen
"Wat is er mis gegaan?", zo wilde iemand in de zaal nog weten over de onwil van Shell om duurzame energie te leveren. De Jong: "Men komt niet echt tot samenwerking. Iedereen kijkt naar zijn eigen business. Plantmanagers moeten bepaalde benchmarks halen. Met de levering van warmte scoren ze geen punten. Visie, geld en kennis zijn niet voldoende. Samenwerking met lokale partners is essentieel. Dat is voor Hollanders wat lastiger dan voor de Scandinaviërs." Overigens hebben ze daar ook best wel veel behoefte aan koude. "De zon staat daar vaak laag en dan krijgen de Vikingen het al gauw warm in hun kantoren", zo zegt De Jong.

Banken
Scandinavië is voor De Jong het grote voorbeeld als het gaat om de levering van stadswarmte. In Zweden is de aanleg van warmtenetten gestimuleerd door het heffen van een hoge belasting op kolen, olie en aardgas. In Denemarken is warmte uit het stadsnet goedkoper dan die uit aardgas. Ook moet gekeken worden naar de rol van Nederlandse banken. Die vinden investeringen in duurzame energie al gauw niet rendabel genoeg. In het noorden nemen de investerende partijen genoegen met een lager rendement van zo'n 3 tot 4%. Ze weten dat de investering in een warmte-net een zekere investering is, en dan is zo'n lagere vergoeding over een periode van dertig jaar voldoende.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn