'Dó worry, be happy', de meest beeldende uitspraken tijdens Nudge Live 2012

23 juni 2012 - Vrijdag vond in Rotterdam de tweede bijeenkomst plaats van Nudge, een netwerkorganisatie die als doel heeft om de transities naar duurzaamheid zetjes (nudges) in de goede richting te geven. Iedereen kan aangegeven een 'nudger' te willen zijn, waarmee ze een stipje op de kaart van Nederland worden. De kaart wordt steeds drukker 'bestipt': vrijdag werd de grens van 26000 nudgers overschreden.

 Celine Cairo, zangeres:
"Het is een doel van mij om als jong persoon en als iemand die zichtbaar is bij te dragen aan duurzaamheid."

Jan van Betten, initiatiefnemer Nudge, voorheen werkzaam bij Elsevier:
"Ik kom uit een wereld die gaat over aantallen en percentages, nu gaat het over kwaliteit en betrokkenheid. Aantallen zijn wel belangrijk: het maakt uit of je met 1000 of 100.000 man de Albert Heyn binnen stapt, maar het gaat uiteindelijk om de impact."

Reinier van den Berg, weerman:
"Klimaatverandering is een feit. Dat het door de mens wordt veroorzaakt is ook een feit. Ik weet hoe snel het gaat. Ik ben op de Noordpool geweest en ik weet wat daar gebeurt. Het duurt nog maar een paar jaar en dan is de Noordpool in september ijsvrij."

Marieke van der Werf, Kamerlid voor het CDA:
"Je kunt geld verdienen door te investeren in duurzaamheid, en je hebt ook geld nodig om te investeren in duurzaamheid."

Jort Kelder, eeuwige corpsbal:
"Shell denkt: we gaan door tot het lijntje breekt."

Reinier van den Berg:
"De ironie is dat hoe sneller de ijskappen smelten, hoe sneller Shell daar kan gaan boren naar olie en gas. Shell denkt: onze core-business is fossiele energie en zolang wij daar ons geld mee kunnen verdienen gaan we ermee door."

Ron Steenkuijl, initiatiefnemer van het Integratie-diner:
"Mijn wens is het dat op 10 oktober 2012 5000 tafels kriskras door Nederland staan, ook op de middenstip van de Kuip, waar mensen van alle rassen samen het diner nuttigen. Er is geen vaste menu-kaart, iedereen neemt zijn eigen lievelingsgerecht mee."

Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer:
"Alles wat je op de kleuterschool hebt geleerd niet te doen, zoals liegen en onbeleefd zijn, dat mag wel als je het doet in de zakenwereld en in de politiek. Veel mensen zeggen tegen mij: als mens ben ik het met je eens, maar niet in mijn hoedanigheid als politicus of als medewerker van het bedrijf waar ik werk. Dat is schizofrenie en daar moet je voor behandeld worden!"

"De Consumentenbond zegt dat een Led-lamp duur is. Wel als je hem in de kast laat liggen, maar niet als je hem gewoon gebruikt."

"Weet je wat Jan Peter Balkenende (van het CDA hè!) zei toen hij voor het eerst in een elektrische auto reed? Kut, wat geil."

Marius Smit, vader van twee kinderen en bedenker van de acties 'Make a boat, not plastic soup' en 'Oud-Amsterdamsch plastic verzamelen' (het schoonmaken van de grachten).
"Het is zo frustrerend. Het gaat de verkeerde kant op en mensen in blauwe pakken op conferenties in Tokio en Rio komen er niet uit. Ik was op Borneo. Na een tyfoon lag het strandje daar vol met plastic. Later ging ik duiken. Ik leerde een heel andere wereld kennen, die bestaat naast die van ons. Tussen de haaien en schildpadden dreef plastic afval. Ik dacht: ik wil iets tastbaars doen. Elke gek met een idee kan een effect creëren. John F. Kennedy zei: 'Voor het einde van dit decennium wil ik een man op de maan hebben'. Het is hem gelukt. 'Make a boat, not plastic soup' is mijn 'man op de maan'. Het heeft mijn leven veranderd. De eerste dagen nadat ik het plan bekend had gemaakt zat ik tot diep in de nacht mailtjes te beantwoorden. Er is ons een loods in Amsterdam-West ter beschikking gesteld. Die moet op 2 september vol liggen met 100.000 plastic flessen. In 2020 wil ik op 20 plekken in de wereld actief zijn met het bouwen van plastic boten."

"De oplaadlul is een fantastische naam voor de oplaadpaal Loloo, van The New Motion. Ik steek mijn stekker er graag in."

De green priest:
Doe zeven beloftes, zoals 'Koop een dag niets' en: 'Eet een maand geen vlees'
(Iedereen die een belofte had gedaan kreeg op het podium een borreltje als beloning.)
Haleluja, praise the lord.

Ruud Koornstra:
"Het belang van Nudge Live is dat er pleisterplaatsen zijn waar dingen gebeuren."

Jan van Betten:
"Do worry, be happy."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn