Altijd hetzelfde liedje bij innovaties: in het begin iedereen enthousiast, dan de kater

9 juni 2012 - Het is lastig voor niet-techneuten om technische ontwikkelingen in de energiesector te beoordelen. Dat geldt denk ik niet alleen voor ondergetekende, maar voor veel mensen die schrijven over het onderwerp, en ook voor veel politici. Dit leidt tot problemen. Journalisten hebben het vaak mis als het gaat om het beoordelen van de potentie van technische uitvindingen en ook politici laten steken vallen. Het probleem is niet zozeer dat er te weinig technici zijn, zoals nu vaak gezegd wordt, maar meer dat de werelden zo gescheiden zijn.

Ingewikkeld
Maar het is ingewikkelder. Want de ingenieurs zelf zien het vaak zelf ook niet zo goed. Je kan zelfs zeggen dat de alfa's en gamma's zich te vaak op sleeptouw laten nemen door enthousiaste ingenieurs en dat ze, omdat ze te weinig verstand van zaken hebben, niet doorzien dat er zwakke plekken in hun betoog zitten, of dat de techneuten zaken over het hoofd zien. Vaak wordt de potentie van nieuwe ontwikkelingen door hen ook overschat. Het zou dan ook goed zijn als er meer economen en alfa's deel gaan uitmaken van de besturen van energie- en waterbedrijven.

Innovatie-parade
Wat hebben we allemaal al niet gehad in de afgelopen jaren? Algen,blue energy, de HRe-ketel, getijde-energie, geothermie, CO2-opslag en, in een verder verleden, natuurlijk de belofte van kernfusie. Toekomstige mislukkingen liggen al in het verschiet, zoals de slimme meter en slimme netten, de elektrische auto en de biobased economy. En steeds is het hetzelfde liedje. Steeds wordt gedaan alsof de oplossing van het energievraagstuk nabij is en steeds volgt na enkele jaren de kater.

Prietpraat
Zo is het ook met geothermie. Het aantal petajoules dat deze nieuwe vorm van duurzame energie zou gaan leveren vlogen ons om de oren, een aantal jaren geleden. Iedereen enthousiast. Tuinders en gemeenten gingen aan de slag, de overheid trok te portemonnee, en bestuurders klopten op de borst vanwege hun inzet voor duurzame energie. Iedereen blij. De eerste bronnen worden geslagen en de installaties worden met veel bombarie geopend. Zelfs de prins komt opdraven. 'We zitten op een geothermische goudmijntje', zo zei de Haagse wethouder Baldewsingh donderdag nog. En dan, na een paar jaar, komt steevast de kater. Het bleek toch allemaal niet zo rooskleurig als gedacht.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn