Rio+20 III: Afgekeurde soep, WC-potten, zonnefornuis en de Nederlandse Al Gore

Een andere groep die flink van zich liet horen op de conferentie 'Rio aan de Maas' waren de vertegenwoordigers van de zakenwereld. Onder meer voormalig CEO Peter Bakker van TNT sprak. Die man reist tegenwoordig als een soort Nederlandse Al Gore de wereld af om de duurzaamheidsboodschap te verkondigen. "De verwachtingen van de conferentie Rio+20 zijn niet hoog", zo zei hij. "Het VN-apparaat werkt niet. Tegelijkertijd zien we de dreiging op ons afkomen."

Weg kwijt
Volgens Bakker moeten we ons concentreren op steden. In zijn met Engels doorspekt verhaal had hij het steeds over landen en steden 'who get it'. Zo'n land is Denemarken. "They get it", aldus Bakker. (Het leek alsof hij 'they got it' bedoelde.) Nederland krijgt het duidelijk niet, zoals we zijn uitspraak maar even letterlijk vertalen. "Dit land is de weg kwijt". In de verkiezingsprogramma's van twee jaar geleden kwam volgens hem het woord duurzaamheid niet voor (onzin natuurlijk) en in de huidige campagne speelt duurzaamheid weer geen rol.

Bisnis
"Als je de wereld wil veranderen moet je bij business zijn. Je moet business (door Bakker uitgesproken als bisnis) ánders gaan zien. Het kapitalistische model voldoet niet meer. Maar als je 9 miljard euro per kwartaal verdient waarom zou je dan je businessmodel veranderen?", zo zei Bakker doelend op Shell. Kortom, een boel one-liners van deze man, waarmee hij ongetwijfeld veel geld mee verdient, maar een weinig inhoudelijk verhaal. Maar wel een feit is dat het bedrijfsleven echt een trekker is geworden. En met zijn laatste zin kunnen we het alleen maar eens zijn. "We moeten de externalities (de gevolgen voor het milieu) internaliseren, ofwel in de kostprijs van het product verwerken.

Groene zaak
De omschakeling naar een groene economie is onvermijdelijk, zo zei Ivo Bonajo van de Groene Zaak, een organisatie van zo'n 120 ondernemingen, even later in een zaaltje, waar groen ondernemen centraal stond. Om vijf redenen:
1) De bevolkingsgroei, waardoor er schaarste aan grondstoffen ontstaat,
2) De informatisering, waardoor bedrijven gedwongen worden om transparant te zijn ("Zelfs Apple ligt onder vuur"),
3) De ongelijke verdeling van de welvaart; lang zijn wij in staat geweest om te groeien omdat we goedkoop grondstoffen uit de Derde Wereld konden halen
4) Een opkomende vraag naar alternatieve consumentenproducten, die duurzamer zijn
5) De beweging van intellectueel eigendom naar gedeeld eigendom. In de toekomst hoeven we niet alles meer zelf te hebben, zo verwacht Bonajo. Zo is het onzin dat iedereen een eigen boor in huis heeft terwijl mensen een boor gemiddeld maar twintig minuten per jaar gebruiken. Bedrijven verkopen geen auto's, volgens dat idee, maar gaan in de toekomst meer en meer 'mobiliteitsdiensten'  aanbieden. We hebben deze filosofie eerder gehoord van Ruud Koornstra.

Soep
De hapjes en drankjes op het congres waren heerlijk. Er was soep gemaakt van groenten die eigenlijk al afgekeurd waren. 'Gooi minder voedsel weg' was dan ook de oproep van de organisatoren van deze soep-actie: 'Too good to waste'. Trek u niet teveel aan van de houdbaarheidsdatum, zo vulde presentator Teun van de Keuken aan.

WC-potten
Prins Willem-Alexander sprak ook, over water natuurlijk. De berichtgeving in media dat hij daar gezegd heeft dat hij spijt heeft van zijn deelname aan een wedstrijdje WC-potten gooien tijdens de afgelopen koninginnendag is erg overdreven. Hij zei alleen maar dat hij daarbij dacht aan al die mensen in de wereld die niet de beschikking hebben over goede sanitaire voorzieningen. Op zich is het wel weer opmerkelijk dat journalisten uit een hele toespraak over problemen gerelateerd aan water dit eruit halen en over al het andere met geen woord reppen. Robert Dijkgraaf van de KNAW bood na afloop van deze toespraak de prins een rapport aan, Beyond the horizon of Rio+20, over de bijdrage van de Nederlandse wetenschap van duurzame ontwikkeling. Die is er, zo is de conclusie dus.

Kipfilet
Buiten, voor de achter-ingang van de Van Nelle-fabriek waar de conferentie gehouden werd, stond de Nuna-auto van de TU-Delft, gesponsord door Nuon. Heeft het nu zin om nog steeds zoveel tijd en energie te steken in dergelijke karretjes, terwijl auto's nooit op zonne-energie zullen rijden?, zo vroegen we kritisch aan de student die er bij stond. Volgens hem wel. Het gaat om de spin-off; er worden bij het bouwen van de auto oplossingen bedacht die ook elders toegepast worden. Er is zelfs al een auto waarvan de batterijen opgeladen worden door zonne-energie, geproduceerd door zonnecellen op het dak. De zonne-energie zorgt ervoor dat de elektrische apparaten geen wissel trekken op de accu en dat bijvoorbeeld de auto koel blijft als die niet gebruikt wordt.

Fornuis
Verder stond er buiten ook soort fornuis dat op zonne-energie werkt, door het zonlicht te concentreren. Dus het zonlicht wordt samengebracht op een plek onder de pan. Je schijnt met de vinding, ontwikkeld door Maarten Romijn, in twintig minuten een kipfilet klaar te kunnen stomen.

Dit artikel is een vervolg op: Rio+20: Obama misleidt omdat hij geen succes in Rio kan gebruiken in verkiezingstijd
en op Rio+20, II: De jeugd en 'bisnis' zijn de trekkers van duurzaamheid, beleidsmakers hebben afgedaan

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn