Radar geeft doodsteek aan elektrische auto's, duurzaamheidswereld nog in ontkenningsfase

10 april 2012 - De toekomst van de elektrische auto zag er al niet erg florissant meer uit, maar na de uitzending van Radar maandagavond is de kans op groot succes definitief verkeken. Twee auto-journalisten onderzochten namens het Tros-programma vier elektrische auto's en de conclusies waren tamelijk vernietigend.

Koekblik
Onderzocht werden de Citroën C-zero, de Nissan Leaf, de Renault Fluenza en Opel Ampera. De laatste is, in tegenstelling tot de andere drie, een hybride auto. De accu's worden als ze leeg raken opgeladen door een benzine-motor. Opmerkelijk is de relatief hoge prijs voor de Citroën C-Zero: bijna 30.000 euro "voor een heel klein pielig autootje". De Nissan Leaf kost volgens Radar afgerond 35.000 euro, de Renault Fluenze 29.000 euro en de Opel Ampera bijna 49.000 euro. De Renault is relatief goedkoop maar daar staat tegenover dat de accu's gehuurd moeten worden tegen een bedrag van 82 euro per maand.

Actie
De twee autojournalisten, Bas van Werven en Carlo Brantsen, onderzochten onder meer de actieradius van de vier auto's, toch hét heikele punt van de elektrische auto's op dit moment. Wat bleek? Die was in alle gevallen ook nog eens veel minder dan de fabrikanten beweerden. Citroën belooft 130 kilometer rijden zonder op te laden, maar haalde 110 kilometer, precies evenveel als de Nissan Leaf, die volgens de fabrikant zelfs 175 kilometer zou moeten halen met één volle accu. De Renault kwam niet verder dan 127 kilometer terwijl 185 beloofd was.

Oma
Alleen de Ampere kwam natuurlijk met 570 kilometer bijna oneindig ver. Daarmee kun je ook nog eens naar je oma of op vakantie, zo merkte Brantsen droogjes op. De verleiding is echter groot om vooral op de benzine-motor te rijden. Omdat de auto zo zwaar is door de accu's achterin (1700 kilo) is hij in dat geval niet echt zuinig. Hij rijdt dan 1 op 17/18, wat een beetje zuinige benzine-motor ook haalt. Ook de Renault (1500 kilo) heeft een "dikke walvisbil", zoals Van Werven dat omschreef. Die weegt 1500 kilo. Zelfs de C-zero weegt nog 1200 kilo. De Nissan Leaf rijdt als een "zware auto".

Misleiding
De auto's geven natuurlijk aan hoeveel kilometer er nog elektrisch kan worden gereden. Opmerkelijk is dat daar niet veel van klopt. Het aantal kilometers dat resteert volgens de teller neemt veel harder af dan het aantal kilometers dat gereden wordt. De journalisten leken niet uitzonderlijk wild (energie-slurpend) te rijden. Dat deden ze wel op het laatst. De vraag was of ze vanaf een plek langs de A1 bij Muiden de Afsluitdijk zouden halen. Met de Renault en de Nissan durfden ze uiteindelijk niet de Afsluitdijk op.

Drag race
Maar op een weg in de buurt van Den Oever, aan de voet van de Afsluitdijk, gingen ze testen wat er zou gebeuren als ze de auto's compleet zouden leeg rijden. Zouden ze nog kunnen sturen en kunnen remmen? Interessante vragen. Alles wat energie vreet werd aangezet: ruitenwissers, ventilatie, muziek, verwarming, etc. Toen bleek dat de Nissan Leaf en de Citroën even ver kwamen, terwijl de teller van de Citroën al eeuwen op nul stond. Met de Opel en de Renault reden ze wel de dijk op, en de Renault kwam stil te staan, zoals verwacht. Ook lieten ze Jantje Lammers nog testen wat er gebeurt als de auto's een beetje uitgedaagd worden op een nat wegdek van een circuit. Alle auto's hielden zich redelijk.

Objectief
De negatieve reacties op duurzaamheidssites waren niet van de lucht. Zo schreef Jeroen Haringman een bijzonder zure en slecht beargumenteerde reactie op de site www.solarwebsite.nl. De journalisten zouden bekend staan om hun voorkeur voor snelle auto's. Nou en? Als het al waar is hoeft dat niet tot een slechter resultaat van het onderzoek te leiden dan als de zoveelste duurzaamheidsfanaat wederom een lovend stukje over de elektrische auto schrijft. De heren kwamen trouwens niet bevooroordeeld over (ze hadden het in hun intro over de nadelen van de gewone auto en ze noemden ook voordelen van de elektrische auto: 'leuk ding', 'lekker milieuvriendelijk'). En erg onzuinig leken ze ook weer niet te rijden, behalve op het laatst dus. Het zou ook weer overdreven zijn om te veronderstellen dat iedereen extreem zuinig gaat rijden (met een "fluwelen voetje") zo gauw die in een elektrische auto zit.

Dood rijden
Volgens deze Haringman, werkzaam bij Eneco, zouden fabrikanten expliciet vermelden dat de opgegeven actieradius alleen geldt bij lage snelheden, die in de stad worden gereden. Dat is te betwijfelen. Vaak hebben we gelezen over de actieradius, maar nooit is ons duidelijk geworden dat die alleen bij lage snelheden geldt. Volgens Haringman is het verder onzinnig om door te rijden tot de accu leeg is, want de bestuurder hoeft niet bang te zijn dat hij zonder stroom komt te zitten. Er zijn oplaadpunten genoeg en de actieradiusmeter is zeer correct. Terwijl de test juist liet juist dat dit laatste niet het geval is. Daarbij neemt het aantal oplaadpunten weliswaar toe (nog wel), maar zoveel zijn er nu ook weer niet. En het was trouwens de expliciete wens van de journalisten om te testen hoever de auto's zouden komen. Dus dan moet die wel 'dood' gereden worden. Daarbij was het een interessante vraag om te kijken of de auto nog bestuurbaar is en rembaar is op het moment dat de accu leeg is.

Ontkenningsfase
Verder zou de test van Jantje Lammers er niet toe doen, zo stelt Haringman. Dank je de koekoek! En of het er toe doet om te weten hoe een auto zich gedraagt bij een ongelukkige stuurbeweging tijdens slechte weersomstandigheden. En trouwens de uitkomst van die test was juist erg positief voor de elektrische auto. Wat Haringman hierbij wel had kunnen vermelden is dat Jantje Lammers ambassadeur is voor de elektrische auto. Maar dat vergat hij dan weer. De duurzaamheidswereld zit nog in de ontkenningsfase, maar het is zo goed als zeker dat de elektrische auto in Nederland een grote flop wordt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn