Rendement 'Zon zoekt dak'-panelen lijkt voldoende, maar vragen over kosten zijn er nog wel

27 maart 2012 - 'Zon zoekt dak' bood twee pakketten aan: één met 5 panelen en één met 8 panelen. Het verschil in rendement is groot. Iemand met een klein pakket (1200 wattpiek) heeft een geschat rendement van 4,5%, iemand die een groot pakket heeft besteld kan rekenen op een rendement van 6%, zo blijkt uit berekeningen van Energieenwater.net. Vragen zijn er nog over de precieze kosten en over de situatie van de leverancier Solar Total.

Zon zoekt geld
'Zon zoekt dak' is een initiatief van de ASN Bank en Natuur en Milieu. In principe kunt u deze partijen vertrouwen. Een probleem is wel dat de leverancier van de panelen Solar Total (onderdeel van Solar Living) niet echt stevig in zijn schoenen staat. Het bedrijf kwam eind vorig jaar in problemen, waarna de aandeelhouders (waaronder de Rabobank) moesten ingrijpen. Volgens de initiatiefnemers zijn de problemen nu opgelost. "Met steun van onze solide aandeelhouders zijn de uiteindelijke financiële gevolgen van de problemen weggenomen en zijn we klaar voor de toekomst", aldus Mike van der Wallen, CEO van Solar Living.

Bij twijfel niet inhalen
Toch doen mensen die panelen besteld hebben er goed aan de zaak heel erg goed in de gaten te houden, en geen aanbetalingen te doen voordat ze zich ervan vergewist hebben dat het bedrijf echt in veilig vaarwater is gekomen. Bij twijfel geen aanbetaling doen. U doet zaken met Solar Living, en niet met ASN bank of Natuur en Milieu. Een partij zonnepanelen (van het Chinese merk Yingli Solar) zou al ergens klaar liggen, en een tweede partijen zou onderweg zijn, zo illustreren de initiatiefnemers met een foto. De inschrijvingstermijn is gesloten maar mensen die panelen hebben gereserveerd kunnen hun bestelling nog wel annuleren.

Kosten
Volgens de site van 'Zon zoekt dak' hebben 7700 mensen panelen gereserveerd. Zij konden dus kiezen uit twee pakketten: een groot en een klein pakket. Het rendement van een klein pakket van vijf panelen is niet over naar huis te schrijven, maar ook niet slecht: zo'n 3%. Dat is meer dan u op veel spaarrekeningen krijgt. Volgens de initiatiefnemers is de prijs inclusief de kosten van installatie. Maar toch is het oppassen. Er staat: "incl. installatie, transport en montagematerialen". Als u een extra meter nodig heeft moet u die zelf betalen. Mogelijk dat ook de kosten van het maken van een extra groep in de meterkast, en de kosten voor het leggen van leidingen in huis nog bij de installatie-kosten komen, helemaal als er tegenvallers zijn. Solar Living zal een aparte groep willen aanleggen, zo staat er wel.

Interne rentevoet
De interne rentevoet kan berekend worden als we nog wat aannames maken. De interne rentevoet is het percentage wat, als het gebruikt wordt bij het naar voren halen van toekomstige opbrengsten en kosten, de kosten nu precies gelijk maakt aan de opbrengsten. We stellen dat de prijs van stroom 23 cent per kW is, dat de kosten voor het aanpassen van de meterkast, slechts, 150 euro zijn, en de kosten voor het vervangen van de omvormer over twaalf jaar 500 euro (dit is echt een grove schatting omdat niet bekend is hoe de kosten zich zullen ontwikkelen). Dan komen we aan een interne rentevoet van 3% voor het kleine pakket en 5% voor een grote pakket. Dit zijn de rendementen voor installatie op een schuin dak. Die voor een plat dak zijn iets anders.

NCW
Een alternatieve methode is het berekenen van de netto-contante waarde (NCW). Daarbij wordt de discontovoet waarmee de bedragen naar het hier en nu worden gehaald als gegeven beschouwt, bijvoorbeeld 3%. Dit percentage wordt dan als proxy voor het rendement op alternatieven als een goede spaarrekening gezien. Een positief getal  duidt op een hogere opbrengst, een negatief getal op een lagere opbrengst. De NCW bij een discontovoet van 3% is 592 euro bij het kleine pakket en 1700 euro bij het grote pakket. Dit is dus eigenlijk wat de investering méér oplevert dan een goede spaarrekening of staatsobligaties.

Opbrengst 'Zon zoekt dak'
  eenheid pakket 1 pakket 2
Investering (inclusief installatie) euro 3231 4705
Vermogen van de installatie wattpiek 1200 1920
Kosten omvormer euro 500 500
Kosten meterkast euro 150 150
Elektriciteitsprijs euro per kWh 0,23 0,23
NCW bij 3% euro 593 1715
Interne rentevoet % 4,5 6

Dakonderzoek
Overigens biedt 'Zon zoekt dak' de mogelijkheid om zes in plaats van vijf panelen aan te schaffen. U doet er goed aan heel goed te kijken hoeveel u maximaal op uw dak kwijt kunt. Niet helemaal duidelijk is of de panelen 'aan één stuk' moeten liggen, of dat er een tussenruimte kan zijn waar zich bijvoorbeeld een dakkapel of een schoorsteenpijp bevindt. Ook doet u er goed aan te zorgen dat het vermogen niet zodanig is dat de opwek groter is dan 5000 kWh en ook niet, of niet heel veel, groter is dan het eigen verbruik in een jaar. Want voor stroom die u dan nog op het net zet is de vergoeding minimaal.

Copyright © Geldengroe.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn