Loopt PVDA onder Samsom aan leiband Essent?

24 maart 2012 - De campagne-leider van Diederik Samsom, bij zijn gooi naar het partijleiderschap van de PVDA, was een medewerker van Essent. Deze man, Simon den Haak, was eerder woordvoerder voor de PVDA. Vraag is wat dat betekent nu Samsom de leider is geworden van de PVDA.

Niet kritisch
Het kan bijna niet anders of Samsom zal niet al te kritisch meer zijn op Essent. Ten tijde van zijn campagne presenteerde hij een plan om 10.000 banen te creëren in het noorden. Dat was ongetwijfeld om de rode stemmen in die hoek van het land voor zich te winnen, maar al dan niet toevallig heeft Essent daar ook veel belang bij. Dat bedrijf timmert op allerlei manieren aan de weg in het noorden, samen met andere energiebedrijven als Gasterra en Gasunie. Dus de vraag is door wie het plan was ingegeven.

Murmelen
Samsom was trouwens in het recente verleden ook niet al te kritisch op Essent. Hij heeft zich bijvoorbeeld nooit echt verzet tegen de bouw van een kolencentrale door Essent in de Eemshaven. Hij murmelde tijdens debatten altijd alleen maar wat: dat die centrale een biomassa-centrale zou moeten worden, wat in technisch opzicht onmogelijk is. (De ingenieur Samsom weet dat ook wel). Mogelijk dat de connectie met Simon den Haak er mee te maken heeft. Want Den Haak kwam al in 2010 bij Essent. Samsom moet geweten hebben dat hij hem nodig zou kunnen hebben, als Job Cohen eenmaal van het toneel zou zijn verdwenen.

Beloftes
Dat worden mooie tijden voor Essent als de PVDA aan de macht komt. De PVDA gaat dan vrijwel zeker miljarden aan subsidies voor de bouw van windmolens op zee uitgeven. Hé, dat is ook toevallig. Essent is al jaren aan hetlobby-en  om windmolenparken in zee te kunnen gaan bouwen. Daarnaast gaan er ook veel parken op land gebouwd worden, ook met de nodige subsidie. We kunnen er dus wel vanuit gaan dat, als de PVDA in de regering komt, die miljarden naar Essent gaan. Den Haak kent de weg binnen het ministerie van I&M trouwens goed, want hij heeft daar ook gewerkt. Het kan zelfs zijn dat Essent precies om die reden mensen als Simon den Haak in dienst nemen. Wie weet welke oud-fractie medewerkers er nog meer allemaal bij het bedrijf werken.

Andere kant
Mogelijk dat andere energiebedrijven ook wel dergelijke mensen in dienst hebben of, aan de andere kant, dat ze hun eigen mensen bij politieke partijen hebben geparachuteerd. Dat zou de machtsverhoudingen dan weer wat recht trekken. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk dat Samsom juist Essent probeert te gaan beïnvloeden. Want Samsom gelooft wel echt in duurzame energie en zo gedwee is de nieuwe leider ook weer niet (zie ook de tien arrestaties waar De Telegraaf zaterdag melding van maakt). Mogelijk dat Samsom zal proberen om Essent een duurzamere richting in te krijgen. Daar staat tegenover dat dat lastig zal zijn, want de grote beslissingen worden toch genomen in Essen, waar het hoofdkantoor van moeder RWE staat. En trouwens aan die kolencentrale valt weinig meer te doen.

Onfris
Den Haak is senior advisor public affairs, dus verantwoordelijk voor de communicatie van het bedrijf. Vorig jaar verdedigde hij nog te vuur en te zwaard de mogelijke samenwerking van Essent met de Russische boevenbende Gazprom. Hij durfde Groenlinks, die heel terecht vragen stelde over de beoogde samenwerking, te beschuldigen van laster.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn