ZonnepanelenDelen; u kunt hierin nu investeren, lees hier alles over de kansen en de gevaren

11 augustus 2015 - Er waren al Winddelen. Nu zijn er ook Zonnedelen, die aan de man gebracht worden door de organisatie ZonnepanelenDelen. Mensen kunnen investeren in zonnepanelen door obligaties aan te kopen. Met het geld worden zonnepanelen op grote daken gelegd. De investeerder krijgt een bepaald rendement op de obligaties. Op dit moment loopt er een actie om geld op te halen voor de aanleg van zonnepanelen op het dak van een keukenbedrijf in Den Haag: Royal Matic. Is het raadzaam hierin te investeren?

Duurzaam voetbal
Drijvende krachten achter het project zijn Sven Pluut en Matthijs Olieman. Olieman had vroeger een bedrijf voor de installatie van zonnepanelen: Toes Solar. Sven Pluut is ook geen onbekende in de duurzame energiewereld. Eerder waren de heren betrokken bij de Stichting 1miljoenwatt, die verantwoordelijk is voor het zonne-energie project op het Euroborg stadion van FC Groningen, samen met Essent. ZonnepanelenDelen is begin 2014 gestart en heeft al een aantal projecten op zijn naam staan, zoals de plaatsing van panelen op een stadsboerderij in Rotterdam ('Uit je eigen stad'), op een school in Amstelveen en in een wei in Breda (Zonnewijde Breda). Het installeren van zonnepanelen op het dak van het stadion van FC Volendam is een project dat ook nog op stapel staat.

'Kijk om je heen'
Maar eerst dus Royal Matic, gevestigd op industrie-terrein Forapark in Den Haag, nabij het stadion van Ado Den Haag (idee?). Royal Matic verkoopt keuken-onderdelen voor de horeca en richt die keukens in. Het bedrijfspand heeft een groot, tamelijk leeg plat dak. "Kijk eens om je heen. Wat een ruimte blijft hier onbenut. Wij zouden ons dak ter beschikking willen stellen om zonnepanelen te plaatsten", zo zegt Ron van Riet van het bedrijf, staande op het dak. Er zijn inderdaad nog genoeg kansen, als we de omgeving vanuit dat dak bezien.
De bedoeling is dat er op het dak van Royal Matic 160 panelen gelegd worden. Die leveren jaarlijks samen zo'n 37.000 kWh op, wat overeenkomt met het energieverbruik van 12 huishoudens. Daarvoor is 45.000 euro nodig. En dat geld wil Royal Matic ophalen via de organisatie ZonnepanelenDelen. Daarvoor worden obligaties van 25 euro per stuk aan de man gebracht. Hiervan zijn er dus zo'n 1.800 nodig.

Rekensommetje
Die obligaties kunt u kopen. De inschrijving is vorig week gestart. En het gaat hard, als we Olieman mogen geloven. "Al 30% is verkocht", zo zegt hij tegen ons. "Veel mensen die meededen met eerdere projecten stappen nu ook weer in", zo zegt hij. Het rendement is niet heel hoog, maar met ongeveer 3% hoger dan wat u op een spaarrekening krijgt. Het precieze rendement is afhankelijk van de energieprijs in de toekomst en van de productie aan stroom van de panelen. Een klein rekensommetje kan dit verduidelijken. Stel u koopt 16 obligaties voor 25 euro. Voor die 400 euro heeft u bij wijze van spreken een paneel gekocht. De opbrengst van dat paneel gaat deels naar u. Een paneel levert zo'n 230 kWh per jaar op. U krijgt hiervoor een vergoeding die gebaseerd is op de prijs zoals die op de energiebeurs tot stand komt. Die ligt nu op ongeveer 5 cent per kWh. Een paneel levert dus jaarlijks 230 maal 5 cent op, dat is zo'n 11,5 euro. Afgezet tegen de investering van 400 euro is dat zo'n 3% per jaar.*  De obligaties worden na 15 jaar (in 2030 dus) afgelost, als alles goed is gegaan.

Greenchoice
Die opbrengst krijgt u dan bijgeschreven op uw rekening. Er is ook nog een andere manier om de opbrengsten in ontvangst te nemen. U kunt de uitbetaling laten lopen via de energierekening, als u klant bent van Greenchoice. Volgens ZonnepanelenDelen is de opbrengst dan wat hoger dan als u het rendement direct laat uitkeren. Dit kan een reden zijn om hiervoor te kiezen; toch zou ik het niet doen. Het is beter om deze zaken gescheiden te houden. U neemt energie af van een energiebedrijf en u investeert daarnaast in zonnepanelen. Dat zijn twee verschillende zaken. De kans op problemen wordt groter als deze zaken door elkaar gaan lopen. U bent nu wellicht tevreden over Greenchoice, maar dat kan veranderen in de toekomst. Er kan van alles gebeuren. U kunt lastiger weg als u de opbrengst van de obligaties via Greenchocie laat lopen; de obligaties lopen immers 15 jaar. Het verkopen van de obligaties is in theorie mogelijk, maar zal in de praktijk lastig zijn. Ook is het de vraag wat u er dan voor krijgt.

Reactie Greenchoice: Huidige klanten kunnen altijd opzeggen zonder opzegboete zoals voor al onze klanten geldt. Bij een overstap naar een andere leverancier krijgen zij hun rendement uitgekeerd via ZonnepanelenDelen.

Reilen en zeilen
De obligaties worden uitgegeven door Royal Matic. Het geld gaat eerst naar een speciale derdenrekening van Buckaroo, waar ZonnepanelenDelen zelf niet bij kan. Vervolgens gaat het naar Royal Matic, het bedrijf dat investeert. De panelen worden gelegd door het bedrijf Zonnefabriek uit Amsterdam, dat ook verantwoordelijk was voor de plaatsing van panelen op de school in Amstelveen. De installateur moet aan bepaalde vereisten voldoen om de panelen te mogen leggen. In de herfst wordt begonnen met de bouw. De stroom die word opgewekt met de panelen wordt afgenomen door het bedrijf zelf, als het in bedrijf is. Buiten bedrijfstijd wordt de stroom op het net gezet. Royal Matic mag salderen; het trekt de productie af van het eigen verbruik bij het opmaken van de energierekening. Dit betekent voor Royal Matic een besparing van zo'n 15 cent per kWh. U krijgt daar dus een deel van. Het bedrijf maakt ook een depot aan, waarmee uiteindelijk de obligaties terugbetaald worden. Dan, na vijftien jaar, zijn alle opbrengsten van de installatie voor Royal Matic, en hierin ligt het grote voordeel voor het bedrijf, zo zegt Olieman.

Risico's
U loopt risico. Natuurlijk loopt u risico. De risico's zijn echter wel aardig afgedekt door ZonnepanelenDelen. Er zijn verzekeringen afgesloten voor als er iets gebeurt en er worden zekere garanties afgegeven voor de opbrengst van de panelen. Alles is beschreven in een uitgebreid en gedegen informatie-memorandum (zie hier, PDF-file). Er is geen prospectusplicht, maar het informatie-memorandum doet daar niet onder, lijkt me. Er is geen vergunning nodig van de AFM. Dat wordt tegenwoordig uitgebreid vermeld bij dit soort projecten. Het grootste risico lijkt hem erin te zitten dat het bedrijf Royal Matic failliet gaat. Er zijn wel zekerheden gesteld. Zo zijn de installatie en het depot dat wordt opgebouwd verpand, wat betekent dat die in geval van problemen in handen komen van de obligatiehouders. Toch is er dan nog een probleem, want de stroom wordt niet meer afgenomen. Die zal dan op een andere manier verkocht moeten worden en dat kan lastig zijn. De opbrengst kan dan tegenvallen.

Conclusie
Ik zou zeggen dat u hierin met een redelijk gerust hart kunt investeren, maar doe het dus niet via Greenchoice. En doe het met mate: bijvoorbeeld met maximaal 400 euro. Overigens kunt u ook wachten, want er zullen meerdere van dit soort projecten volgen. Olieman ziet dit project als een opmaat naar meerdere soortgelijke projecten. Er liggen immers nog heel wat daken van bedrijfspanden 'braak'.

* U moet rekening houden met belasting. Normaliter zullen de obligaties in Box III vallen. U betaalt dan 1,2% over de waarde van de obligaties, als u boven de vrijstelling uitkomt. Overigens ziet het er naar uit dat Box III op de schop gaat.

 

Jurgen Sweegers

Adviesbureau Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn