Spilzieke Van der Hoeven pleit voor orde op zaken in overheidsbegroting

18 juni 2010 - Philips en DSM zijn niet echt armlastige bedrijven. Toch hebben ze in 2009 tientallen miljoenen aan subsidies van het ministerie van Economische Zaken gekregen. Net als vele andere bedrijven. Minister Van der Hoeven stuurde vorige week een lijst met alle bedrijven en personen die in 2009 subsidie hebben ontvangen. De lijst is bijna eindeloos: 355 pagina's met zo'n 55 bedrijven (of personen) per pagina En diezelfde minister stelde vorige week dat de overheid er alles aan moet doen om de overheidsbegroting op orde te brengen.

Bescheiden begin
De lijst begint bescheiden: op de eerste 150 pagina's staan bedrijven die innovatievouchers van 2500 of 5000 euro hebben gekregen. Dan begint het serieuzere werk: met een overzicht van bedrijven die 50.000 euro of meer hebben gekregen voor zogenaamde 'Innovatieve prestatiecontracten'. Dat gaan zo'n vijftien pagina's door. En dan komt het echt grote werk. Om een voorbeeld te noemen: 4 miljoen euro voor TIIN Techfund 2 B.V. i.o. en bedragen in dezelfde orde van grootte voor nog een aantal andere bedrijven die zich, te oordelen aan de naam van de regeling ('Seed regeling') bezighouden met biotechnologie.

Grootprofiteurs: Philips, DSM en Holst Center (?)
Tientallen miljoenen gingen er naar 'Innovatiekredieten TP' en 'Innovatiekredieten KP', wat het ook moge betekenen. Een bedrijf als Mapper Lithography Holding maakte er dankbaar gebruik van want die kreeg 5 miljoen euro handje contantje. Dan zijn er ook nog heel veel 'Innovatieve onderzoeksprogramma's', waaronder een groot aantal subsidies voor onder meer Philips is geschaard. De regeling voor kenniswerkers leverde DSM bijna 9 miljoen euro op. Bedrijven als Philips, ASML, DSM en NXP komen keer en keer terug als grote subsidiesponzen. De subsidie voor Philips telt in totaal op tot honderden miljoenen euro's. Er zijn ook vele onbekende namen. Zo kreeg de Stichting Holst Center 55 miljoen euro.

Energiesubsidies
En dan hebben we de subsidieregelingen voor duurzame energie MEP en SDE nog niet eens gehad. Die beslaat ongeveer 100 pagina's. Een bedrijf als Nuon staat er honderden keren op (andere energiebedrijven niet). En slot Zeist moet intussen ook een behoorlijk duurzaam kasteel zijn want die naam is ook niet weg te slaan uit de lijst. In deze sectie staan ook alle particulieren die vorig jaar in aanmerking kwamen voor zonne-energie subsidie. Op een aantal pagina's zijn de bedragen achter de bedrijven negatief.

Overheidstekort op orde brengen
De miljoenensubsidies worden verleend in een tijd dat het begrotingstekort van Nederland opgelopen is tot meer dan 6% van het BBP. Hier moet dringend iets aan gedaan worden, zo stelde de club van Westerse landen OESO vorige week in een rapport over Nederland. Minister van der Hoeven nam het rapport in ontvangst en zei de conclusie te onderschrijven. Het ministerie bracht er zelfs een persbericht over uit. "Er moet onafhankelijk van welke regering er komt iets gedaan worden aan het overheidstekort." Maar ze trekt niet de conclusie dat zinloze innovatiesubsidies moeten worden stop gezet. Want innovatie is een bestrijder van de economische crisis, zo vindt Van der Hoeven. Niet duidelijk is waar die stelling op gebaseerd is.

Beste heer Rutte: geef ons voor de volgende kabinetsperiode een minister van Economische Zaken, mét verstand van economische zaken.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.nelt

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn