Weer een excuus om niets te doen aan hoge benzineprijzen

25 oktober 2009 - De kosten van benzine hakken er flink in. Bezuinigen is geen optie zodat iedere verhoging van de benzineprijs direct doorwerkt in de huishoudportemonnee. Vandaar dat er flink geklaagd wordt over die benzineprijs. Ook heerst het gevoel dat de prijs in Nederland hoger is dan in buurlanden. Even snel tanken voordat je weer de Nederlandse grens oversteekt is een bekend fenomeen.

Het geweeklaag dringt ook door tot in de Tweede Kamer. Daar zijn hoge benzineprijzen al jaren onderwerp van debat. Kamerleden hebben de indruk dat er te weinig concurrentie is op de Nederlandse benzinemarkt en dat dit de reden is van de hoge benzineprijzen. Shell is weliswaar geen monopolist maar bepaalt in Nederland feitelijk wel de benzineprijzen, met de zogenaamde adviesprijzen die het bedrijf publiceert.

Benzineprijzen in Nederland zijn hoog
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft het uitgezocht, op verzoek van de Kamer. Uit dat onderzoek blijkt dat de prijzen in Nederland inderdaad hoger zijn dan in omringende landen. Zo moet er op de hoofdwegen zo'n tien cent meer worden betaald dan in België, Frankrijk en Duitsland. Een groot deel van dit verschil zou echter te wijten zijn aan verschillen in belastingen. De kale prijs (voor een liter Euro 95) is met 40 cent ongeveer gelijk aan die van België en Frankrijk, maar wel nog zo'n 4 cent hoger dan in Duitsland. Niet bekend is of de uitkomsten van het onderzoek nog beïnvloed zijn door de opdrachtgever, het ministerie van Economische Zaken.

Wat te doen?
De Kamer dringt aan op maatregelen. Maar Van der Hoeven wil niet veel doen. Dat was ook niet te verwachten want dat zou Shell treffen en dat is iets waartoe het ministerie van Economische Zaken niet snel zal overgaan. Als je geen echte maatregelen wilt nemen kun je altijd nog iets roepen over transparantie. Dat die vergroot moet worden, "zodat de weggebruiker over voldoende informatie beschikt om weloverwogen te kunnen besluiten waar hij gaat tanken". Zo wil Van der Hoeven dat er betere vergelijkingsinformatie beschikbaar komt op mobiele applicaties als bijvoorbeeld de Tomtom. Ook komen er prijspalen bij elk benzinestation, zodat je van te voren goed kan zien hoeveel je kwijt bent. Dit laatste is echter iets waar de minister voor móet gaan zorgen, op grond van een motie van de Tweede Kamer.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn