Is Griekse probleem opgelost? Gaat 'Griekenland' nog tot grote schokken op de beurs leiden?

22 juli 2015 - Is de kou uit de lucht nu Griekenland en de andere eurolanden vorige week maandag een soort akkoord hebben gesloten? Kunt u nu weer rustig gaan beleggen?

Exit angst
Ik denk het wel. Ik denk niet meer dat Griekenland tot veel problemen op de beurs zal leiden. Handelaren zijn steeds meer tot het besef gekomen dat Griekenland er eigenlijk niet zo veel toe doet. Het wel en wee van het Zuid-Europese land is niet of nauwelijks van invloed op de winsten van de meeste bedrijven die aan de beurs genoteerd staan. Er is derhalve ook niet zoveel reden om aandelen in de verkoop te gooien als het land weer eens in problemen komt. Zelfs als het land toch nog op enig moment de euro zal inruilen voor een andere munt (een 'Grexit') zullen beleggers daar denk ik niet meer zo van schrikken.

Wél belangrijk
Er zijn andere factoren die wel van invloed kunnen zijn op de beurskoersen. Zo koelt de Chinese economie af en dat kan wel grote invloed hebben op de vraag naar producten van westerse bedrijven en dus op hun beurskoers. Een ander, negatief, punt is dat president Mario Draghi van de ECB na de zomer zijn waanzinnige opkoopprogramma gaat beëindigen. Dit kan met name gevolgen hebben voor de koersen van obligaties. Factoren die positief zijn voor de economie (en de beurskoersen) zijn daarentegen de lage olieprijs en de lage eurokoers.

Eind goed, al goed?
Is een Grexit dan nu definitief van de baan? Handelaren lijken te denken van wel, gezien de stijging in de beurskoersen in de afgelopen weken. Zo noteerde de AEX op 7 juli nog 456 punten; na de deal stond die al gauw weer rond de 500.
Er is wel reden voor dat optimisme. Het lijkt er inderdaad op dat Griekenland meer moeite doet dan voorheen om zich aan beloftes te houden. De afspraak was dat het land de BTW zou verhogen en andere hervormingen zou doorvoeren. Vorige week heeft het Parlement ja gezegd tegen een pakket en woensdagavond worden nog twee wetten behandeld. De verwachting is dat die wel aangenomen worden. Dat is dan het moment dat onderhandelingen over een nieuw hulppakket op gang kunnen komen.

Twijfel
Niet iedereen denkt echter dat een Grexit van de baan is. Een journalist van de Financial Times schreef dinsdag dat hij denkt dat Griekenland uiteindelijk de euro vaarwel zal zeggen. De journalist denkt dat dit het gevolg zal zijn van een opstand die zich binnen enkele jaren zal voordoen. De bewoners van het land zijn op een gegeven moment de bezuinigingen zat. Alle democratische opties zijn uitgeput als blijkt dat Syriza de mensen, net als alle andere partijen, in de steek laat en dus zullen ze de barricades opgaan. Zijn analyse klinkt best wel aannemelijk.

Gemiste kans
Een andere optie lijkt me ook aannemelijk. En dat is dat Griekenland wederom allerlei beloftes niet nakomt. Misschien komt er wel een hulppakket, maar daarna zal het land weer net doen of zijn neus bloed en weigeren om allerlei maatregelen door te voeren. Zo is het heel onwaarschijnlijk dat de gewenste privatiseringen, die 50 miljard euro moeten opleveren, gerealiseerd gaan worden. De eurolanden zullen er dan op een gegeven moment echt klaar mee zijn en zullen eisen dat Griekenland een andere munt invoert. Wat dat betreft is het best wel jammer dat het vorige week tot een akkoord gekomen is. Anders was er wellicht al een parallelle munt gekomen en was de volgende stap een ordentelijke Grexit geweest. Dan hadden we nu al definitief een streep onder het probleem kunnen zetten.

Stilzitten
Een Grexit en alles wat daaraan vooraf gaat zal nog wel tot wat schokken op de beurs leiden. Maar tot een echte beurskrach zal het niet meer leiden. Het probleem is daarvoor nu teveel geïsoleerd en tot zijn juiste proporties teruggebracht en westerse bedrijven zijn ook niet meer zo vatbaar voor wat er in het land gebeurt als drie jaar geleden. Als een Grexit zich toch mocht voordoen is het voor particuliere beleggers een kwestie van stilzitten (niets doen) en omdat iedereen dat zal gaan doen zullen de uitslagen naar beneden niet erg groot zijn.

Transferunie
Overigens is Griekenland natuurlijk niet uit de problemen als er een hulppakket komt en als het land wél alle beloofde maatregelen neemt. De economie zal onvoldoende aantrekken om het land in staat te stellen zijn schulden aan de rest van Europa en aan het IMF terug te betalen. In dat geval zal Europa echter niet meer aandringen op een Grexit. Het argument: 'Het land houdt zich niet aan de beloftes' gaat dan immers niet meer op. Eerder wordt het land dat een permanente subsidie-staat. De rest van Europa zal het land permanent op de been moeten houden. De Transferunie is dan een feit.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn