Energieprijzen consument met 6% per jaar gestegen sinds 2000

14 januari 2012 - Laatst stuitte ik op een energierekening 2000, van Nuon. Prijzen waren nog in oerdegelijke Hollandse florijnen (Hfl). Een kilowattuur kostte toen 12 guldencent en een kubieke meter 45 guldencent, exclusief BTW. Kom daar nu nog maar eens om. Een wat uitgebreidere berekening laat zien dat de kosten bij Nuon, inclusief belastingen, in 12 jaar tijd met 108% gestegen zijn, ofwel 6,3% per jaar.

Niet echt lagere prijzen
De totale leveringskosten van een huishouden met een verbruik van 3000 kWh stroom en 1600 kubieke meter gas per jaar waren in 2000 in Amsterdam 1457 gulden (inclusief 17,5% BTW). In euro's is dat 661. Nu is een huishouden met enkel tarief bij Nuon voor dezelfde hoeveelheden energie ongeveer 1290 euro kwijt (standaardtarieven), als we de teruggave van 379 euro aan energiebelasting er ook afhalen. Dat is een stijging met 95%, ofwel met 5,7% per jaar, ondanks de liberalisering van de energiemarkten. (Weet u het nog? Annemarie Jorritsma met haar riedel: 'betere kwaliteit en lagere prijzen?')

Appels en peren
Maar een aantal zaken maken dat de vergelijking wat moeilijk opgaat. Zo waren er toen al wel transportkosten voor stroom, maar nog niet voor gas. Er was nog geen splitsing gemaakt tussen transportkosten en leveringskosten voor gas; de transportkosten zaten nog in de leveringstarieven. Eigenlijk zouden we dus de totale transport- en leveringskosten bij elkaar op moeten tellen. Als we dat doen, en we pakken de netwerkkosten van wat nu Liander heet (voorheen Nuon), komen we uit op een iets grotere stijging van 6,3% per jaar. De totale kosten in euro's, inclusief transportkosten, waren toen 812 euro en nu 1691 euro.

Zonder belasting
Op die rekening uit 2000 stond om één of andere reden geen bedrag aan regulerende energiebelasting. Die bestond toen al wel. Wellicht hoefde ik die niet te betalen omdat ik groene stroom had. Daar hoefde toen nog geen energiebelasting over betaald worden. Nu wel. Als we de energiebelasting en de BTW weglaten toen en nu, zien we in hoeverre de kosten voor de energie sec zijn gestegen. Dan is de stijging beperkter: 1150 euro nu, tegen 690 euro toen, een stijging van 4,3% per jaar.

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn