NLEnergie: lenen, lenen, lenen en nog heel veel te vorderen

19 oktober 2011 - De winst van de Nederlandse energiemaatschappij, (NLEnergie), is fors gedaald: van ongeveer 10 miljoen euro in 2009 naar 3 miljoen euro in 2010. De omzet is weliswaar gestegen, maar de kosten stegen nog veel meer. Opvallend is dat de hoeveelheid geld in kas flink afnam, dat de schulden verder toenamen (naar 100 miljoen euro) en dat de post 'vorderingen' explodeerde. De twee bestuurders Pieter Schoen en Harald Swinkels kregen een loonsverhoging van 26%. Het jaarverslag van het bedrijf is recentelijk gedropt bij de Kamer van Koophandel.

Kostenexplosie
De omzet steeg van 280 naar 320 miljoen euro. De winst daalde toch omdat de kosten zo sterk stegen. Zo stegen de inkoopkosten van de omzet (energie) met meer dan 40 miljoen en gingen de bedrijfskosten met 6,5 miljoen euro omhoog. Alle kostencategorieën stegen. Zo werd er vorig jaar 11 miljoen euro afgeschreven op materiële en immateriële goederen, tegen ongeveer 9 miljoen euro een jaar eerder.

Creatief boekhouden
De Nederlandse Energiemaatschappij staat bekend om de activering van de marketingkosten op de balans, als ware het investeringskosten. Dus als het bedrijf 15 miljoen euro aan marketingkosten uitgeeft (u weet wel: 'Ik zeg doen'), dan wordt er dit jaar maar drie miljoen aan kosten geboekt, waardoor de winst dus kunstmatig wordt opgeschroefd in tijden van stijgende marketingbudgetten. Deze zogenaamde activa worden over vijf jaar afgeboekt. In 2010 is er ongeveer evenveel (9,5 miljoen euro) bijgeboekt als gevolg van nieuwe klantenwerving dan dat er is afgeboekt aan afschrijvingen van eerdere 'investeringen' (10,5 miljoen euro).

Vorderingen
Toch is er wat vreemds aan de hand met de cijfers. De vorderingen nemen gigantisch toe, van 35 naar 62 miljoen euro. Dat is best wel veel op een balanstotaal van 117 miljoen euro. Vorderingen zijn goed natuurlijk, als ze ook echt inbaar blijken te zijn. Het is waarschijnlijk voor het grootste deel geld wat het bedrijf te goed heeft van klanten. De kosten voor de inkoop van energie heeft het bedrijf dan voor moeten schieten, waardoor schulden ontstaan, of waardoor de kas afneemt. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De hoeveelheid geld in kas nam inderdaad af van 29 naar 16 miljoen. Aan de andere kant van de balans zijn de schulden met 14 miljoen euro gestegen.

Meer dividend dan winst
Anders gezegd: er kwam veel minder geld binnen dan eruit ging, eigenlijk zo'n 27 miljoen euro.  De schade is nog enigszins beperkt gehouden doordat het bedrijf de schulden op heeft laten lopen met 14 miljoen, vandaar een daling van de kas met slechts 13 miljoen. Vraag is dus hoe hard de vorderingen zijn. De schulden zijn in ieder geval wel aardig hard want een groot deel daarvan (28 miljoen euro) betreft een schuld aan de belastingdienst. Verder is vorig jaar een dividend aan de aandeelhouders van 4 miljoen euro uitgekeerd. De twee bestuurders (en tevens aandeelhouders) Pieter Schoen en Harald Swinkels verdienden 480.000 euro, nog naast het dividend, een toename van 100.000 euro per persoon.

Einde marketingverhaal
De totale schuld bedraagt 98 miljoen op een balanstotaal van 117 miljoen euro. Aan geactiveerde marketingkosten (immateriële activa) staat er nog 38 miljoen euro op de balans. Dus eigenlijk, als je die marketingkosten gewoon zou boeken als kosten, zoals het hoort, dan zou er een negatief eigen vermogen overblijven. Aangezien klantenaantallen niet meer hard zullen stijgen, zal het niet zo zinvol meer zijn om er grote marketingbedragen tegenaan te gooien, zoals het bedrijf in het verleden heeft gedaan. Als het goed is (?) zal het bedrijf dat dan ook niet meer doen. Het gevolg is dat de post immateriële activa langzaam zal dalen. De afschrijvingen op immateriële activa zullen de winst natuurlijk flink blijven drukken de komende jaren.

Onder dak
NLEnergie heeft eind vorig jaar onderdak gevonden bij het Deense Dong. Die gaat de administratie bijhouden en de inkoop van stroom en gas zal ook onder de paraplu van Dong gaan plaatsvinden. De risico's nemen af en ook zal de Nederlandse Energiemaatschappij mogelijk goedkoper gas en stroom kunnen inkopen dan voorheen, toen het klant was van RWE. Maar het bedrijf betaalt natuurlijk ook voor de diensten van Dong, dus dat leidt tot extra kosten. Dong leek geïnteresseerd te zijn in overname van de volledige tent, maar vraag is of het Deense bedrijf het aan zal durven om heel het bedrijf over te nemen, gezien de 'uitgerekte' financiële situatie.

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn