Energieprijzen omhoog, financiële crisis over?

28 mei 2010 - Energieprijzen zijn de laatste dagen weer omhoog gegaan.Vooral de oliemarkt lijkt de zorgen over de economie en de financiën van Europese landen snel achter zich te laten. Wat hielp was dat China meldde dat er niets waar is van het bericht dat het Europese waardepapieren gaat verkopen als gevolg van de perikelen rond de begrotingstekorten van sommige landen. Ook economische cijfers wekken de indruk dat het goed gaat met de economie.

Licht aan de horizon
Zo kwam de Amerikaanse overheid met de berichten dat de economie voor het derde kwartaal op een rij gegroeid is (met 3%) en dat het aantal aanvragen door werklozen van een uitkering is gedaald. Verder voorspelde de organisatie van Westerse landen Oeso dat de wereldwijde economie in de komende jaren met 4,5% groeit.  Nu hoeven we aan de voorspellingen van de Oeso niet zoveel waarde te hechten, want die komen nooit uit, maar soms komen dit soort berichten precies op het juiste moment. En dat was gisteren het geval.

Angst ebt weg
Belangrijker nog dan de berichten over de reële economie zijn die over de financiële sector. De angst voor een blow-out als gevolg van grote overheidstekorten in Europa lijkt weg te trekken. Verschillende lidstaten kondigden afgelopen dagen bezuinigingsprogramma's aan en dat lijkt vertrouwen te scheppen. Alleen in Nederland lijkt de ernst van de situatie nog niet echt te zijn doorgedrongen, verwend als we zijn door grote vraag naar onze staatsobligaties en een bijbehorende lage rente. Beleggers zijn de problemen in Europa mogelijk ook gaan relativeren, nu er afgelopen dagen herhaaldelijk op gewezen is dat de tekorten van de Verenigde Staten en Japan groter zijn dan het gemiddelde van de tekorten in Europa.

Aandelenkoersen schoten omhoog
Het gevolg was in ieder geval dat aandelenkoersen omhoog sprongen; en in het kielzog ging ook de olieprijs omhoog.De prijs van een vat ruwe olie steeg naar 74,55 dollar per vat. Behalve financiële en economische ontwikkelingen spelen ook sectorspecifieke factoren een rol. Zo namen de voorraden ruwe olie in het Amerikaanse Cushing voor het eerst in lange tijd af. Cushing, in Oklahoma, is een belangrijke hub voor de Amerikaanse olie WTI. Het verbindt de producenten in de Golf van Mexico met de raffinaderijen in het Mid-Westen, maar de hub wordt ook steeds meer gebruikt voor de opslag van olie uit Canada. De voorraad ruwe olie daar daalde vorige week naar ongeveer 38 miljoen vaten.

Lek nog niet gedicht
Wat de prijs verder omhoog hielp was een verlenging van het moratorium op het slaan van putten voor de Amerikaanse kust, wat president Obama oorspronkelijk aankondigde naar aanleiding van het ongeluk met een boorplatform van BP in de  Golf van Mexico. Dit ongeluk zal waarschijnlijk veel invloed hebben op de mate waarin er in zee geboord kan gaan worden en op de manier waarop er tegen olie en oliewinning wordt aangekeken. Het laatste nieuws is dat BP nog steeds volop bezig is met pogingen om het gat te dichten met een mengsel van modder en andere materialen, zoals rubber, maar dat het nog niet zeker dat deze laatste poging succesvol zal zijn. Naar schatting zijn er nu 500.000 vaten olie (van 159 liter) in zee gestroomd.

Echte prijzen
Ook de prijzen van energieproducten als gas en elektriciteit gingen na een lichte daling in de afgelopen weken weer omhoog. De prijs hiervan is vooral afhankelijk van wat er in de echte economie gebeurt, en die lijkt vooralsnog echt aan te trekken. Dit doet de vraag naar gas en elektriciteit, met name door grote bedrijven, stijgen. Gisteren was er een lichte daling van de prijzen. Gas voor levering in 2011 kostte aan het einde van de dag op de Nederlandse beurs APX-Endex EUR 19,43 per MWh en stroom 51,22 per MWh.  De prijs van CO2-rechten steeg even, maar legde gisteren het hoofd weer in de schoot.

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn