Ahold: alleen overnemen is niet genoeg, visie is nodig, wellicht keuze voor volledig biologische winkels op termijn

2 juni 2015 - Best wel een goed bedrijf Ahold. Ahold is een bedrijf dat heel goed luistert naar wat de klant wil. Als iedereen opeens duurzame producten wil gaat Ahold duurzame producten verkopen. Niet dat het Ahold iets uitmaakt of de wereld duurzaam is of niet, maar als iedereen het wil: prima. Er moet geld verdiend worden, dat is het belangrijkste. Dit opportunisme heeft nadelen, maar het voordeel is wel dat het aandeel een redelijk zekere belegging is.

Cijfers
Vorige week bracht het concern de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Die waren redelijk goed. De omzet is flink gestegen; met 15% naar 11,3 miljard euro over het eerste kwartaal dus. De stijging is echter bijna in het geheel het gevolg van de stijging van de dollar ten opzichte van de euro. De resultaten die in Amerika in dollars worden behaald zijn daardoor omgerekend naar euro's meer waard. Ahold haalt maar liefst 7 miljard euro van de 11 miljard aan omzet in de Verenigde Staten. In Nederland werd in het eerste kwartaal 3,7 miljard aan omzet behaald. In Tsjechië wordt nog voor zo'n 500 miljoen euro verkocht. De winst steeg ook flink: van 50 miljoen vorig jaar naar 213 miljoen dit jaar. Ahold stelde dat de winst gedrukt wordt onder meer door ombouw van Spar-winkels in Tsjechië.

Schandalen
Ahold heeft de zaken weer aardig op de rails gekregen na de fraude-zaak van begin deze eeuw. Onder leiding van toenmalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven werden de omzetcijfers toen kunstmatig opgekrikt. De Zweed Anders Moberg moest orde op zaken stellen, maar kwam niet lang na zijn aantreden onder vuur te liggen vanwege het mega-salaris dat hij opstreek en de gouden handdruk waarop hij recht had als hij vertrok. Ahold heeft geleerd van de ontsporingen en is een meer degelijke onderneming geworden, zo lijkt het. Maar toch rammelt het hier en daar en lijkt het bedrijf zich niet meer zo goed een houding te geven.

Bedreigingen
De bedreigingen voor Albert Heyn zijn duidelijk. Aan de ene kant is er de opkomst van de goedkope supermarkten, zoals Aldi en Lidl. Aan de andere kant is er de komst van de biologische supermarkten. Met name Marqt en Ekoplaza timmeren hard aan de weg. Mensen die op de centen letten gaan naar een goedkope supermarkt en mensen die bewust leven gaan steeds vaker naar een biologische supermarkt. Ze gaan daarheen niet alleen omdat de producten biologisch zijn, maar ook omdat de sfeer prettiger is dan bij de Albert Heyn, omdat er een veel gevarieerder aanbod is van lekkere producten en omdat de kans dat je voor het lapje wordt gehouden minder groot is. Er wordt eerlijker zaken gedaan. Een klant van AH heeft nog wel eens het gevoel dat hij beetgenomen wordt. Waarschijnlijk komen daarnaast steeds meer mensen er achter dat als ze bewust winkelen zo'n biologische winkel niet zo heel veel duurder is dan een Albert Heyn.

Hipperdepip
Natuurlijk: Albert Heyn biedt ook biologische producten aan. En eerlijk is eerlijk: het bedrijf was er vroeg bij. Maar het heeft deze productcategorie enigszins verwaarloosd. Er waren wat schandaaltjes en er werden onbekende (zelf-verzonnen) keurmerken op de verpakkingen geplaatst, zodat het de klanten niet meer duidelijk is wat nu echt biologisch is en wat niet. De verpakking van biologisch vlees was ineens nauwelijks meer te onderscheiden van ander, niet-biologisch vlees. En nu zijn er dan geheel nieuwe verpakkingen. Op sommige staat het EKO-keurmerk (het enige betrouwbare keurmerk) en op andere niet. De onduidelijkheid blijft dus. Het is waarschijnlijk daarom dat de voedsel-bewuste consument overstapt naar de echte biologische winkels. Het is daarnaast ook tamelijk hip geworden om daar boodschappen te doen, zo is mijn indruk. Kortom: Ahold heeft de slag om de kritische consument die echt voedsel wil in plaats van fabrieksvoedsel verloren.

Identiteitscrisis
En nu weet het bedrijf dan niet meer zo goed hoe het zich moet profileren. Ahold hobbelt duidelijk achter de feiten aan, zoals ook Shell tegenwoordig achter de feiten aanhobbelt. Dat is ook niet gek. Een bedrijf dat simpelweg zegt: 'We bieden wat de consument wil' loopt niet voorop omdat het altijd eerst moet uitzoeken wát de consument wil, middels marktonderzoek en zo. Een bedrijf met een visie daarentegen over waar het naar toe gaat met de wereld en met de behoeftes van mensen loopt voorop, zoals bijvoorbeeld Steve Jobs mijlenver op de troepen vooruit liep. En mensen herkennen de vooruitstrevendheid van zo'n bedrijf, dat hun eigen behoeftes eerder onderkent dan zij zelf. Zo niet Ahold.
En nu keren mensen zich dus langzaam van Albert Heyn af, zo lijkt het. De voorgenomen fusie met de Belgische supermarktketen Delhaize is geen oplossing voor de problemen. Het is meer van hetzelfde, net als de overname van BG door Shell meer van hetzelfde is. De kans is groot dat de winkels van Delhaize omgevormd zullen worden tot een soort Albert Heyns. Terwijl daar dus juist het probleem zit.

Vermalen?
Een voor de hand liggende gedachte is dus dat Albert Heyn langzaam vermalen wordt tussen de goedkope supermarkten aan de ene kant en de supermarkten die kwaliteit leveren aan de andere kant, net zoiets als de middenklasse langzaam lijkt te verdwijnen in westerse samenlevingen die achteruit kachelen. Zo simpel zal het niet zijn. Want Albert Heyn heeft volgens mij een redelijk trouwe klantenschare. Velen zullen er niet over piekeren ooit een Aldi binnen te stappen, al is met maar vanwege de armoedige uitstraling; de dozen op de grond en de TL-lampen aan het plafond.
Daarnaast zal het voedselbewustzijn verder toenemen, waardoor mensen wellicht opschuiven van Albert Heyn naar Marqt en Ekoplaza, maar anderen juist opschuiven van Aldi en Lidl naar Albert Heyn. Goedkope winkels als Primark liggen steeds meer onder vuur en de weerzin tegen de vulgaire manier van zaken doen van dit soort bedrijven zal mogelijk ook goedkope supermarkten gaan treffen. Albert Heyn kan daarvan profiteren. Daarnaast moet niet vergeten worden dat moederbedrijf Ahold het grootste deel van de omzet in Amerika haalt. Of het bedrijf, met de merken die het daar voert, een soortgelijk imago-probleem heeft als in Nederland weet ik niet. Je zou zeggen van wel omdat de Amerikanen ook steeds kritischer worden.

Moestuin
En ten slotte kan Ahold zich opnieuw gaan uitvinden. Een eerste teken dat het bedrijf hiertoe in staat is was de moestuin-actie. Deze actie sloot perfect aan bij de tijdgeest, in tegenstelling tot vorige acties, waarbij allerhande plastic rotzooi over het land werd uitgestrooid. De afbreekbare potjes met zaadjes kwamen op een moment dat mensen weer meer belangstelling krijgen voor natuur en natuurlijke producten; kinderen vonden het leuk om er mee aan de gang te gaan, en ouders zagen er een mooie kans is hun kroost te leren waar de bloemetjes en plantjes vandaan komen. Die voortrekkersrol moet dan natuurlijk niet beperkt blijven tot de acties, maar moet in de winkels tot uiting komen. Maar bovenal moet er een nieuwe identiteit komen. Misschien is zelfs de enige oplossing wel op den duur dat de winkels van Ahold volledig biologisch worden. Dan zijn er natuurlijk eerst nog heel veel slagen te maken, want op dit moment is de aanvoer van biologische producten te gering om alle winkels van Albert Heyn te vullen. Een ander optie is dat het bedrijf maaltijden gaat aanbieden, net zoals LaPlace dat doet.

Tom Poes
Zover is het nog lang niet. De vraag voor beleggers is ondertussen: in Ahold stappen of niet? De koers van het aandeel heeft lang rond de 14 euro gelegen; het laatste half jaar is die richting de 18 euro gekropen. Er lijkt niet echt een specifieke reden aan het ritje ten grondslag te liggen; de geplande fusie is het niet want de stijging zette zich in lang voor het bekend worden van de fusiegesprekken. Het aandeel heeft, net als zoveel aandelen, meegelift met de zwiepert die Mario Draghi aan de aandelenmarkten heeft gegeven. Daarnaast is de economie weer wat opgekrabbeld. Er is dus al een flinke stijging geweest en 'Griekenland' staat dezer dagen weer volop op de agenda. Even uitkijken dus.

Maar bovenal: Ahold is nog zoekende. Is het bedrijf in staat om in Nederland weer een voorhoede-rol te gaan vervullen, en hoe zit het in Amerika? Als het bedrijf blijft voortmodderen en zich beperkt tot het overnemen van soortgelijke bedrijven kan de belegger er beter weg van blijven. Met overnames alleen komen ze er niet. Als daarentegen de eerste tekenen van een radicale koerswijziging zich aandienen kan de belegger kijken of het bedrijf de goede richting in slaat, en dan instappen. Iets van een visie zou nog het beste zijn. Of dat echt betekent dat de winkels van het concern biologisch moeten worden weet ik niet. Maar er moet wel echt iets gebeuren. Kortom: Ahold verzin een list.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn