ING-cijfers: aandeelhouders tevreden, nu de klanten nog

1 februari 2015 - Woensdagochtend maakte ING de resultaten over 2014 bekend. Alle media focussen zich op het dividend. ING gaat voor het eerst sinds 2008 weer dividend betalen: 12 cent per aandeel (van zo'n 11 euro). Goede zaak, en een teken dat het de goede kant op gaat me de bank. Laat ons hier even de belangrijkste cijfers op een rijtje zetten, om het verhaal van gisteren compleet te maken.

Nettowinst stort in
De netto-winst over 2014 bedroeg 1,25 miljard euro, tegen 3,55 miljard euro het jaar daarvoor. Dat is dus een flinke daling.  Aan de omzet lag het niet. Die is ongeveer gelijk gebleven: 15,3 miljard euro. Wat opvalt is de sterke stijging van de rente-inkomsten: het verschil tussen de rente die ING moet betalen aan mensen en bedrijven die sparen bij de bank en de rente die de bank ontvangt van mensen en bedrijven die leningen hebben afgesloten. Die inkomsten zijn met een half miljard gestegen naar 12,4 miljard. Het verschil tussen de (lage) spaarrente en de hoge hypotheekrente is blijkbaar opgelopen. Nogal opmerkelijk is het daarom dat CEO Ralph Hamers woensdag bij RTLZ stelde dat de spaarrente nog verder omlaag moet.

Huilie
Maar aan de andere kant: ING heeft totaal geen moeite om spaargeld aan te trekken, zo blijkt uit de cijfers. Volgens Hamers is er bijna 17 miljard euro méér aan spaargeld en deposito's binnen gekomen dan dat er van de bank is teruggetrokken. Dus in die zin kan de rente omlaag. Een opmerkelijk punt is daarnaast dat de kredietverlening ook sterk is gestegen. Die nam netto met bijna 15 miljard toe. Dus er is 15 miljard meer uitgezet dan dat er is afgelost. Dit plaatst de huilverhalen van met name het MKB dat er te weinig krediet wordt verleend ook enigszins in perspectief.

Onderliggende winst
Het is dus niet de omzet die verantwoordelijk is voor de dalende winst. Ook niet de 'onderliggende netto-winst', zoals ING dat noemt. Die is toegenomen van 3,16 naar 3,42 miljard. Dit is het bedrag dat veel media overnemen. Pas na deze post komen enkele grote negatieve posten. Eén zo'n post is een last van 1,4 miljard. Dat is een afwaardering van het resterende belang in Voya, het Amerikaanse verzekeringsbedrijf dat ING in 2013 gedeeltelijk naar de beurs bracht. Het eveneens afgesplitste NN (Nationale Nederlanden) droeg nog maar voor 65 miljoen bij aan het resultaat, tegen 455 miljoen vorig jaar.
Daarnaast is er nog een grote post van minus een miljard: Special items after tax. Dit betreft een belasting die geïnd werd vanwege de redding van SNS en een bedrag dat te maken heeft met het loskoppelen van twee pensioenfondsen, zodat die in de toekomst minder invloed hebben op de cijfers van ING.
ING heeft in 2014 verder een punt gezet achter alle steunoperaties die de staat in de jaren 2008 en 2009 op touw zette om de bank te redden. ING heeft de in 2008 ontvangen steun van 10 miljard nu volledig afbetaald, zo meldt het bedrijf nog. Volgens ING heeft de staat daarop een winst van 3,5 miljard behaald. Op twee andere steunmaatregelen zou de staat (wij dus met z'n allen) 1,8 miljard hebben verdiend.

Techniek
Opvallend is verder dat Hamers stelt dat er in 2014 een miljoen klanten bij zijn gekomen. Het totaal aantal klanten steeg naar 32,6 miljoen. ING hanteert ook het begrip 'primaire klanten': dat zijn klanten met een betaalrekening waarop salaris wordt gestort, als ik het goed begrijp, en die nog tenminste één ander product van ING afnemen. Dat aantal is met 6,5% gestegen naar 8,2 miljoen.
Hamers meldt de komst van nieuwe technieken, zoals de mogelijkheid om met een vingerafdruk in te loggen op de mobiele telefoon in België, en om rekeningen middels een foto in te scannen met de mobiele telefoon in Duitsland, zodat alle gegevens ten behoeve van een betaling al zijn ingevuld. Hij moet echter niet te hoog van de toren blazen. Vraag is in hoeverre klanten daarop zitten te wachten. En het bedrijf heeft nog gigantische uitdagingen als het gaat om de technologie die ten grondslag ligt aan de bestaande mogelijkheden.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn