Oeps, 850 euro aan zorgkosten betalen. Maar mag ik dan wel eerst even een fatsoenlijke rekening zien?

29 november 2014 - Kende u het verschil tussen restitutiepolissen en naturapolissen? Ik niet. Misschien ligt het aan mij; ik heb me de afgelopen jaren nauwelijks verdiept in zorgverzekeringen. Ik nam altijd maar de goedkoopste en voor zover ik wist was dat Anderzorg. Ik nam het hoogste eigen risico, zodat ik de premie nog verder omlaag kon schroeven. Maar nu ben ik me dan toch aan het verdiepen in de zorgverzekeringswereld.

Omgangsvormen
Twee redenen maakten dat ik daar interesse voor kreeg. Ten eerste begon Anderzorg me met 'je' aan te spreken. Dat vindt ik dus echt niet kunnen. De wereld wordt al steeds vulgairder, laat ons toch tenminste een beetje fatsoenlijke omgangsvormen blijven hanteren! Maar nee, Anderzorg wilde de jeugd aanspreken en 'die zijn gewend aangesproken te worden met jij en jouw', zo zei het bedrijf in een tweet, in reactie op een klaagtweet van mij. En dus begon het bedrijf te 'jij en jouwen'. (Wat soms vrij komisch is: 'Beste meneer Sweegers, je kunt.....')
Ik vraag me af of de jeugd het echt op prijs stelt om getutoyeerd te worden. Zelf vond ik het een hele eer toen ik steeds vaker werd aangesproken met 'u' en met 'meneer'. ('Hij zei meneer tegen me', u kent de reclame nog wel.) Maar zelfs dan: Anderzorg heeft ook nog veel oudere klanten neem ik aan. En die stellen dat zeker niet op prijs. Doen die er niet meer toe? Kunnen die wat Anderzorg betreft vertrekken dan? Zijn die wellicht te duur aan het worden?

Knobbeltje
Daarnaast ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer naar de huisarts en het ziekenhuis geweest. Op aanraden van de dokter liet ik een knobbeltje onderzoeken, wat niets bleek te zijn. Ik stond niet stil bij de kosten; het is je gezondheid, dus dan ga je even naar het ziekenhuis als de huisarts dat zegt. Even later kreeg ik een brief van Anderzorg, een soort schemaatje. De door mij verschuldigde zorgkosten waren 811 euro. Of ik dat even wilde overmaken. Ik weet dat ik moet betalen, voor zover de kosten lager liggen dan het eigen risico. Maar wat me verbaasde is dat er geen rekeningen zijn bijgevoegd van het ziekenhuis. Wie zegt dat Anderzorg echt 811 euro betaald heeft? Moet ik deze zorgverzekeraar op zijn blauwe ogen geloven, en dat nadat er allerlei berichten in de media waren verschenen over sjoemelende ziekenhuizen?

Discounthal
Toevallig was ik rond die tijd een wasmachine aan het schaffen. Die kost zo'n 600 euro. Dan doe ik alle mogelijke moeite om een juiste keuze te maken; want 600 euro is best wel een redelijk bedrag. Een hoop Consumentengidsen heb ik doorgebladerd en ik ben zelfs naar een of andere discounthal in Ter Aar geweest, of all places. Een wasmachine van Bosch die ik wilde hebben zou daar nog beschikbaar zijn, wat niet het geval was. En dan komt Anderzorg en die zegt dat ik even 800 euro over moet maken, omdat ze dat namens mij betaald hebben, en dan zou ik dat zonder met mijn ogen te knipperen overmaken? Niet dus. "Ik wil fatsoenlijke rekening", zo zei ik. "Die zijn er niet", zo antwoordde Anderzorg. Anderzorg krijgt zelf ook geen rekening. Ik kon onderzoek laten doen als ik dacht dat de rekening niet klopt en dan zou de incasso-procedure stop gezet worden.

In natura
Ik kreeg geen rekening want ik had een naturaverzekering. Als ik een restitutie-verzekering had gehad had ik wel een rekening gekregen, zo zei Anderzorg. Zo kwam ik in aanraking met het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis, wat dus blijkbaar al bestaat sinds 2006 toen de huidige zorgverzekering het licht zag. Bij een restitutiepolis kun je naar alle ziekenhuizen en andere 'zorgaanbieders' gaan; je krijgt zelf de rekening en die kun je dan gaan declareren. Je krijgt altijd je geld, als ik het goed heb begrepen. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar slechts contracten met een beperkt aantal zorgverleners. Alleen als je daar heen gaat krijg je je rekening volledig vergoed; die gaat dan meteen naar de verzekeraar. Als je naar een niet-gecontracteerde arts gaat dan krijg je zelf de rekening; die dan ook maar deels vergoed wordt. Ik vroeg nog of ik kon betalen in natura bij zo'n naturapolis, :-), maar dat was niet het geval.

Burgerlijk wetboek
Ik had nooit van het verschil gehoord. Dat is ongetwijfeld deels aan mij te danken; maar toch ook aan de verzekeraars. Op de sites van Anderzorg en DSW vind je er bijvoorbeeld niets over terug. Maar toch klopt er iets niet. Want als ik een restitutiepolis had gehad en de verzekeraar heeft mijn ziekenhuis niet gecontracteerd dan had ik wel een rekening gekregen. Dus er zijn blijkbaar wel rekeningen van het ziekenhuis.
Blijft staan dat ik vind dat, als ik iets moet betalen daar een fatsoenlijke rekening tegenover moet staan. Helemaal als het bedrag groter is dan 800 euro. En als iemand anders dat bedrag namens mij betaald heeft en dat dan declareert dan wil ik de oorspronkelijke rekening zien; dat lijkt me vrij normaal. Volgens mij is dat ook een vereiste van het Burgerlijk Wetboek. Zelf moet ik als zelfstandige ook fatsoenlijke rekeningen opstellen, met naam en adresgegevens van de afnemer. Grote bedrijven als Nuon willen nog wel eens niet betalen als de rekening niet picco bello in orde is.

Uitgekleed
Nu lees ik in de laatste editie van de Consumentengids dat er ook 'budgetpolissen' zijn. Die zijn goedkoper want er is maar een beperkt aantal zorgverzekeraars gecontracteerd. Wat dan weer het verschil is tussen een budgetpolis en een naturapolis is me niet duidelijk. Navraag op twitter leert dat die budgetpolissen nog 'kaler' zijn. Het is een 'uitgeklede' naturapolis, zo zegt ene Ramona de Jong van de bond.

"Belangrijkste onderscheid: lagere premie, beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders en relatief lage vergoeding van niet-gecontracteerde zorg, vaak de verplichting medicijnen en/of hulpmiddelen online te bestellen bij een bepaalde aanbieder, een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen voor bepaalde behandelingen en soms moeten declaraties via internet worden ingediend en wordt alle administratie via internet afgehandeld."

Keuze-circus
Maar in ieder geval lijkt het me wel eens zinvol om eens een keer over te stappen, naar DSW bijvoorbeeld. Die is ongeveer even duur. Een voordeel is verder dat die onafhankelijk is. Anderzorg is gewoon onderdeel van Menzis. OK, weer een nieuw keuze-circus om aan mee te gaan doen, na het keuze-circus rond de energiebedrijven en de telecombedrijven. Leuk, ik verheug me er nu al op. #Not.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn