Splitsingsdiscussie 1- Het licht gaat uit bij Philips, maar is dat erg?

11 november 2014 - Splitsen is in. Bij veel bedrijven spelen splitsingsdiscussies. In Nederland bij onder meer DSM, ASMI en Philips. Is splitsing bij die bedrijven een goed idee voor de belegger? En hoe kan hij het beste reageren op moment dat er zo'n discussie opborrelt?

Koning Philips

Baas Frans van Houten van Philips maakte laatst bekend dat hij het bedrijf wil opsplitsen in een lichtdivisie en een divisie HealthTech, waarin de activiteiten op het gebied van gezondheidszorg en de consumentenelektronica worden ondergebracht. De lichtdivisie wordt op afstand gezet, zo heet het. Iedereen neemt aan dat die op den duur verkocht wordt. Daarmee wordt Philips als zodanig kapot gemaakt, want de lichtdivisie, ofwel de gloeilamp, staat aan de basis van het concern. De ziel wordt uit het bedrijf gehaald. Maar vraag is of dat erg is. We moeten oppassen dat we niet te sentimenteel worden. Vooral voor mensen die betrokken zijn bij Philips of die uit de omgeving Eindhoven komen (zoals ondergetekende) is dat lastig. De plaatselijke troubadour Gerard van Maasakkers zong niet voor niets over het 'land van zand'. "De pastoor was paus en Philips was er koning".

Kapot

Het leek een vlucht naar voren want in dezelfde tijd werden nieuwe tegenvallers bekend gemaakt. De radicale ingreep moest deze tegenvallers wellicht maskeren. Maar toch is de opsplitsing van Philips wel een goed idee. Het bedrijf is al min of meer kapot, zo blijkt uit alle recente schandalen. Corruptie in Polen; schending van een patent in de Verenigde Staten (boete: 467 miljoen); deelname aan een kartel voor beeldbuizen (boete: ruim 500 mln) en aan een kartel met producenten van chips voor smart cards; problemen bij de verkoop van een divisie aan het Japanse bedrijf Funai (schade: meer dan 300 mln). Het is duidelijk dat Philips de toevlucht heeft genomen tot dubieuze verkoopmethoden om zo zijn positie van weleer te handhaven. Van Houten had er wellicht beter aan gedaan om het bedrijf te 'zuiveren'; de cultuur van fraude en bedrog aan te pakken. Maar vraag is of het daarvoor niet te laat is. In ieder geval is het waarschijnlijk een te ingewikkelde taak voor Van Houten.

Sfeer

Daarnaast gaat het mogelijk helemaal niet zo goed met de lichtdivisie. Vraag is of er in de toekomst nog veel muziek zit in die tak van sport. De gloeilamp is de nek omgedraaid omdat die te energie-verslindend zou zijn en het einde van de TL-buis is in zicht, zo bleek woensdag nog eens. Philips sluit de fabriek voor starters van TL-buiten in Terneuzen. Maar er is eigenlijk geen goede plaatsvervanger gekomen. Natuurlijk, er is LED en Philips is daar volop mee bezig. Maar mogelijk gaat dat toch niet zo hard als het bedrijf wellicht gedacht heeft.
LED is nog steeds geen volwaardig alternatief bij de verlichting van huizen en buitenruimtes. Ook de mogelijkheden voor de verlichting van kassen worden schromelijk overdreven. Daarnaast zijn bedrijven overal in de wereld bezig met LED. Samsung kondigde laatst aan te stoppen met de productie van LED buiten Zuid-Korea vanwege de toenemende concurrentie uit China. Kan Philips hier nog wel een voorsprong behouden? Het bedrijf zet heel erg in op het creëren van sfeer met behulp van LED-verlichting. Daaraan lijkt toch niet zo heel veel behoefte, helemaal niet in een krimpende economie, zoals die van Europa.

Licht uit

Mogelijk dat de lichtdivisie onderhands verkocht wordt. Het kan ook zijn dat die naar de beurs wordt gebracht en dat de belegger twee soorten aandelen krijgt, waar hij er nu één heeft. De belegger in Philips doet er in het laatste geval goed aan de aandelen in de lichtdivisie snel te verkopen. Ofwel: wil de laatste het licht uit doen?

Naschrift: FD meldde woensdag dat de private aandelenfondsen CVC, KKR en Bain Capital interesse hebben in een deel van de lichtdivisie. Dat zou zeker het einde van het bedrijf zijn; het zal dan waarschijnlijk langzaam weg gaan kwijnen.

Vervolg hier

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn