Splitingsdiscusie 3 - ASMI, het ondergeschoven moedertje van ASML

Ook bij ASMI speelt de splitsingsdiscussie. Bij AMSI zijn de omstandigheden echter weer heel anders. Dit bedrijf, dat samen met Philips aan de basis staat van ASML, heeft een groot belang in een dochter in Zuidoost-Azië ASM Pacific Technology, dat chips verpakt. De waarde van het belang was tot voor kort groter dan dat van het hele bedrijf, waarmee de Europese activiteiten negatief worden beoordeeld. Beleggers vragen daarom om opsplitsing. Hiermee zou het voor buitenstaanders duidelijker worden wat de waarde nu eigenlijk is.

De verhoudingen zijn nu enigszins rechtgezet, door een recente  koersstijging van ASMI. De waarde van heel het bedrijf is nu groter dan dat van de dochter. Maar nog steeds is de koers relatief laag. Iemand van Probeleggen rekende laatst voor dat het belang in de Aziatische dochter 19 euro waard is (een deel is aan de beurs genoteerd), er 5,80 euro in kas zit en dat de operationele winst in 2015 naar verwachting 2,25 euro zal zijn. Bij een waardering van 7 keer de Ebita van het Europese deel zou dit deel van het bedrijf dan 15,75 euro waard zijn. Tel daarbij de kas en het belang in ASM Pacific Technology op en de koers zou ruim 40 euro moeten zijn. Maar de koers is slechts 33 euro.

Vader en zoon

Splitsing zou de waarde van het Europese deel kunnen ontsluiten. Hoewel ASMI een deel van de aandelen al verkocht heeft zit meer er niet in, zo liet topman Chuck del Prado weten. Omdat vader Arthur del Prado met ruim 20% van de aandelen grootaandeelhouder is, zal er dan ook voorlopig weinig van verkoop van de rest komen. Dan houdt het op. Beleggers krijgen niet wat ze willen. Feit blijft dat het aandeel ondergewaardeerd blijft. Maar de belegger moet zich, voordat hij instapt, natuurlijk wel rekenschap geven van de activiteiten van het Europese deel: de verkoop van machines voor de productie van chips. Slaan die nog aan? Daar heb ik onvoldoende zicht op. Wel een goed teken is dat de order-intake flink is gestegen het derde kwartaal van 2014.

Er is een andere reden om waakzaam te zijn. Want Chuck del Prado is openlijk ontevreden over de beurskoers. Dat heeft hij via media laten weten en dat is geen goed teken. Dat kan bestuursvoorzitters er toe aanzetten trucjes te gaan gebruiken om de beurskoers op te krikken.

Vervolg hier

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn