Hyperlokale sites en mobiele apparaten moeten krant gaan redden

5 juli 2010 - Kranten hebben het moeilijk. Ze proberen van alles om extra inkomsten te genereren. De Telegraaf wil 'hyperlokale' sites gaan opstarten. Nieuws op wijk- en zelfs straatniveau moeten die gaan brengen en van de lezer wordt verwacht dat die actief gaat participeren. Ook nieuwe advertentie-modellen worden getest, zo bleek woensdag op een bijeenkomst van journalistenvereniging NVJ.

 Vertrouwen gaat te paard
Alexandra Jankovich van adviesbureau Spark & Co gaf een analyse van waar het mis ging. "Kranten zijn het vertrouwen van de lezer kwijtgeraakt", zo zei ze. Dat vertrouwen moeten ze dus weer zien te winnen. "Ze moeten zorgen dat ze toegankelijk en relevant worden voor de lezer, die veel  meer keuze heeft dan vroeger. En als ze relevant zijn voor de lezer, zijn ze dat ook voor de adverteerder", zo denkt Jankovich. De uitgever van de krant moet een gesprekspartner voor die adverteerder worden. Er moeten nieuwe experimentele modellen getest worden. Het abonnee-model was het mooiste wat er is, maar "de krant kan het zich niet meer veroorloven om te kiezen tussen abonnees en advertenties."

Hyperlokaal
De Telegraaf Media Groep (TMG) voegt de daad bij het woord en gaat met behulp van geld van het Stimuleringsfonds voor de pers vier experimentele 'hyperlokale sites' opzetten. Bart Brouwers van TMG gaf woensdag uitleg. Hij zegt van het woord hyperlokaal af te willen; maar toch lijkt het de lading aardig te dekken. De sites brengen nieuws en informatie over de wijk waarin iemand woont en zelfs over zijn straat. De achterliggende gedachte is dat dit informatie is waaraan mensen veel behoefte hebben. Iedereen kan meebouwen aan de site en mensen krijgen punten naarmate ze actiever zijn. Met die punten krijgen ze meer rechten en kunnen ze bijvoorbeeld bij de plaatselijke ijzerwinkel korting krijgen. Een soort 'site-manager' (ondernemende journalist) moet de kwaliteit in de gaten houden.

Hoe ver kun je gaan?
De sites zullen betrekking hebben op Eindhoven, Woerden, Zwolle en nog een plaats, die nog niet uitgekozen is. De site voor Eindhoven wordt heel commercieel. "Hoe ver kun je gaan zonder de lezers te verliezen?", zo is de vraag volgens Brouwers. Adverteerders zullen kunnen betalen voor berichten met een bepaalde inhoud, zo zegt Brouwers tegen ons. In Zwolle test de groep het 'aggregatiemodel': "Hoe interessant kun je zijn met zo min mogelijk mensen? De site in Woerden, die al in de lucht is, is een traditionele community site. (TMG heeft die overgenomen). Ten slotte krijgt ook het klassieke redactiemodel nog een kans: een sterke inhoudelijke redactie die goede berichten levert. Dat is de insteek van de vierde site.

Alle geloof in mobiele apparaten
De bedoeling van alle experimenten is dat er geld mee verdiend wordt. "Mobiele apparaten gaan ons daarbij helpen", volgens Brouwers. "Die weten precies waar ik ben, waar ik woon en waar mijn familie woont' (met een beetje hulp van de eigenaar, die een profiel moet invullen). De gebruiker ontvangt nieuws en allerlei andere lokale informatie op basis van dat profiel. Vereist is dus een grote database bij het moederbedrijf TMG, die de verschillende sites gaat voeden. Uiteindelijk moet er een landelijke dekking komen. Brouwers weet niet of het gaat lukken. Hij straalt zelf niet echt veel vertrouwen uit in zijn experimenten. Niet gek, want wie lééft er nu nog hyperlokaal? Op de vraag wie feiten gaat checken bleef Brouwers ook het antwoord schuldig. Commerciële jongens hebben nooit oog voor dit traditionele aspect van de journalistiek, wat toch vrij essentieel is voor elk nieuwsmedium.

Kook een boek
Ook andere sprekers achten een toekomst zonder mobiele telefoon niet meer denkbaar, opgezweept door het succes van de I-pad in Amerika en elders. Iemand had een bedrijf opgezet om de berichten van uitgevers te koppen aan advertenties en die als pakketje aan te bieden aan de gebruikers. Zelfs NRC Handelsblad bereidt zich voor op een toekomst waarin mensen al lopend hun geest aan het slijpen zijn. Een andere optie (of noodzaak) is dat kranten meer halen uit eenmaal geschreven berichten; bijvoorbeeld door die meer dan één keer te verkopen. Het bedrijfje Cook-a-book wil ze daarbij helpen. Lezers kunnen bij hen een boek bestellen, samengesteld uit alle artikelen van bijvoorbeeld een bepaalde columnist. Er wordt dan één exemplaar van zo'n boek gemaakt, met een prijs die vergelijkbaar is met die van een gewoon boek. Trouw heeft er mee geëxperimenteerd.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn