Terwijl politici peentjes zitten te zweten worden de champagneflessen ontkurkt op de beursvloeren

14 juli 2011 - 'Onrust' is één van de meest gehoorde woordjes op dit moment in de financiële media. Er is onrust op de financiële markten en er moet alles aan gedaan worden om die onrust de kop in te drukken. "Er moet dit weekeinde weer een EU-top komen", zo riep de volstrekt overbodige president van de Europese raad Van Rompuy quasi-standvastig uit en wie blaat er tegenwoordig niet met hem mee? "Het is schandalig dat de EU-leiders niet tot een oplossing van de 'crisis' kunnen komen en ze modderen maar wat aan", zo was woensdag op BNR te horen uit de mond van een econoom (Sent, tevens Eerste Kamerlid voor de PVDA). Zelfs het IMF roept op tot spoed.

Peentjes zweten
Wat een onzin allemaal. De onrust op de financiële markten kan het beste, in ieder geval voorlopig, compleet genegeerd worden. De politici moeten nu eens echt ophouden om hun agenda te laten dicteren door bankiers en beleggers. Want die laatsten krijgen nu precies wat ze willen. De beleggers verdienen grof geld met die onrust. De grote banken en slimme beleggers hebben al lang hun putopties gekocht, of hun calls geschreven als Moody's of Fitch weer met een neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van één of ander euro-land komt. Terwijl de politici peentjes zitten de zweten over de zogenaamde onrust op financiële markten worden de champagne-flessen ontkurkt op de beursvloeren en kunnen de bankiers weer met een gerust hart uitkijken naar de einde-jaars bonus.

Ballen zijn er nodig
Er is guts voor nodig en verstand van de werking van de financiële markten om ze keihard te kunnen weerstaan. Het zijn echt net verwende jongetjes en die moet je na een tijdje ook even hun plaats wijzen. Ondertussen moeten de politici wel keihard doorgaan met het opstellen van bezuinigingsprogramma's, want de uit de hand gelopen overheidstekorten zijn wel degelijk een probleem. Als ze dat doen en ze laten de financiële markten voor wat die zijn, komen die laatste vanzelf wel tot rust. Ze beseffen dan dat ze het land niet kapot kunnen krijgen. Je zag het de afgelopen dagen aan Italië. Premier Berlusconi maakte duidelijk en kordaat bekend dat hij haast zou maken met een bezuinigingsprogramma en de markten kalmeerden. Ze beseften dat ze Italië niet aan het wankelen zouden krijgen.

Afgang EU-leiders
Het is goed derhalve dat de Nederlandse en Duitse leiders geen gehoor gaven aan de oproep van Van Rompuy, journalisten en quasi-economen als Sent (wat een complete afgang voor Van Rompuy, overigens). Er is tijd zat. Ook Commissie-voorzitter Barroso heeft zich volstrekt belachelijk gemaakt door verschillende keren boos te worden op de kredietbureaus. Dat is dus echt het laatste wat je moet doen. Natuurlijk spelen die bureaus een spelletje. Maar zolang ze geen strafbare dingen doen, moet je ze gewoon hun gang laten gaan. Politici moeten de druk simpelweg kunnen weerstaan. Ze moeten er boven kunnen staan. Uiteindelijk zijn zij de baas. Maar het is weer net als met kinderen. Als je niet laat merken wie de baas is, wordt je gezag ondermijnt.

Hoogste halfjaarwinst ooit
Maar is het dan niet erg dat de rente voor landen als Griekenland zo sterk oploopt? Nee.Ten eerste is dat niet ons probleem maar dat van de Grieken. Ten tweede is het precies wat de financiële markten willen: onrust zaaien, ze teren er op. Niet alleen speculeren ze op die stijging van de rente, ze hopen ook dat de overheden geld in de economie blijven pompen. Daar verdienen ze grof geld mee. Dat geld komt tegen een schijntje bij hun terecht en ze kunnen er volop mee speculeren of het wegzetten tegen hoge rentes bij de consument. Niet voor niets maakte de bank JPMorgen vandaag de grootste halfjaarwinst ooit bekend. Ten derde zijn het de banken zelf die staatsobligaties van Griekenland hebben gekocht, en zij hebben er zelf dus ook baat bij dat Griekenland uiteindelijk aan zijn verplichtingen zal kunnen blijven voldoen.

Normale economische opties
Eventueel kan er afgestempeld moeten worden of zal Griekenland de euro vaarwel moeten zeggen. Dat zijn ingrijpende, maar wel redelijk normale economische opties. Maar als politici nu eens zouden ophouden als hysterische wijven tekeer te gaan elke keer als er 'onrust' is op de financiële markten is er al veel gewonnen. Dan zien ze een eventuele default van het land eerst en vooral  als hun eigen probleem en dan zullen ze wel tot bedaren komen. Ze hebben er dan ineens zelf ook belang bij dat het probleem niet uit de hand loopt. Het instellen van het ene noodfonds na het andere is slechts olie op het vuur. Het verschaft ze de mogelijkheid grote winsten te maken, zonder dat ze risico lopen. Juist door niets te doen maar wel stevige bezuinigingsprogramma's in elkaar te draaien, of af te dwingen, maken politici duidelijk dat de financiële markten uiteindelijk aan het kortste einde zullen trekken.

Laat de bankiers maar eens peentjes zweten
Uiteindelijk zal de financiële wereld ook deze landen wel blijven financieren. Waar moeten ze anders naartoe met al dat geld dat ze goedkoop bij elkaar hebben kunnen graaien? Ze kunnen het niet alleen in Nederlandse en Duitse staatsobligaties stoppen. Het aanbod daarvan is simpelweg te klein, zelfs als zou de prijs tot recordhoogte stijgen, dan nog komt er maar beperkt aanbod op de markt. Kortom politici: laat de financiële markten maar even voor wat ze zijn, ga door met bezuinigen en laat de bankiers maar even een paar jaar peentjes zweten. En over dat 'aanmodderen': ook niet erg. Goede oplossingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Beter dat die tijd genomen wordt, dan dat er weer iets in elkaar geflanst wordt wat heel veel geld kost en niet blijkt te werken.

Jurgen Sweegers

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn