Wanpraktijken van EDR Credit services kunnen maken dat u niet meer kunt overstappen naar andere energieleveranciers

26 augustus 2016 - Big brother is watching you, ook in de energiesector. As we speak worden gegevens over u verzameld, door onder meer EDR creditservices. Als u dan over wilt stappen naar een andere energieleverancier krijgt die nieuwe leverancier onmiddellijk informatie over uw betaalgedrag. En als u een vlekje heeft kunt u niet overstappen. Of beter gezegd: dan moet u een waarborg storten van bijvoorbeeld 1000 euro. Mogelijk ook als u geen vlekje heeft. Want van de gegevens van EDR creditservices klopt geen hout, zo heb ik uit eigen ervaring mogen vaststellen.

Warenonderzoek
Ik wilde overstappen naar Pure Energie. Uit een klein vergelijkend onderzoek dat ik gedaan had kwam Pure Energie als een aantrekkelijke leverancier naar voren. Ik had er zin in. Pure Energie volgde ik al lange tijd op twitter en ik had een positief beeld van de leverancier gekregen. Het bedrijf timmert hard aan de weg met het plaatsen van windmolens, zo begreep ik. Het bedrijf is ontsprongen uit Raedthuys en dat is van oorsprong een windmolenbouwer.

Zuur welkom
Nadat ik me had aangemeld kreeg ik een welkomsmailtje. De teleurstelling was dan ook groot toen ik even later een mailtje kreeg dat ik negatief uit een krediettest was gekomen en dat ik eerst 600 euro borg moest storten. Ik had weliswaar in het verleden ruzie gemaakt met Greenchoice maar er was nooit een incassobureau aan te pas gekomen en uiteindelijk was alles in der minne opgelost. Even informeren maar. De test was uitgevoerd door EDR creditservice. Dat zit in Den Haag en is onderdeel van verzekeringsmaatschappij DAS. Als ik wilde weten waarom ik was afgewezen kon ik dit bedrijf bellen, zo stond vermeld in het mailtje van Pure Energie.

Privacy-schenders
Ik bellen. Ik moest echter eerst een kopie van mijn paspoort opsturen voordat ze me meer informatie wilde geven. Daar had ik niet bijzonder veel zin in. Hadden ze nog niet voldoende informatie van mij? Ik had een gesprekje met de medewerker van EDR Creditservice. EDR put uit allerlei bronnen: incassobureaus, schuldhulpverlening, faillissementsregisters, zo meldde deze meneer. En Pure Energie is niet het enige energiebedrijf dat gebruik maakt van de diensten van deze privacy-schender. Mag dat allemaal; dat verzamelen van uiterst gevoelige privé-informatie? En wat als die informatie voor geen hout klopt, zoals in mijn geval? Ik was boos en slingerde een paar twitterberichten de wereld in.

Boos
Het maakt me boos dat er bedrijven zijn die achter je rug om allerlei privé-informatie over je verzamelen, welke informatie vervolgens gebruikt wordt door andere bedrijven om je te controleren. En het maakt me boos dat er blijkbaar niet veel waarde wordt gehecht aan de juistheid van die, uiterst gevoelige informatie over personen, terwijl die personen er wel veel nadeel van kunnen ondervinden. Hoeveel mensen kregen eigenlijk te maken met afwijzingen omdat ze een kruisje achter de naam hadden in de systemen van EDR credit services? En hoe vaak was die informatie onjuist? Mogen energiebedrijven er eigenlijk wel een eigen rammelend kredietwaardigheidssysteem op na houden?
"Je kunt je gegevens laten aanpassen", zo vertelde de man van EDR me nog. Maar dan moest ik allerlei extra informatie gaan aanleveren, zoals zelf salarisstroken. Ja, dank je de koekoek. Dus een bedrijf verzamelt illegaal informatie over mij, geeft vervolgens aan iedereen die er voor wil betalen foute privé-informatie af over mij en ik moet vervolgens veel moeite doen om dat allemaal weer recht te zetten. Dat is de omgekeerde wereld. Het is voor EDR credit services simpelweg een manier om hun database compleet te maken. Boeven zijn het.

Ratelen
Pure Energie reageerde op mijn tweets. Iemand zou me bellen. Ik zei dat dat niet hoefde als die persoon me alleen maar uitleg zou geven over hoe het zit. Ik wilde excuses. Want ik was onterecht tot wanbetaler gebombardeerd door Pure Energie. Maar die excuses kwamen er niet. Het meisje aan de telefoon, Monique Zwiesereijn, gaf alleen maar uitleg. Ze probeerde het gebruik van EDR te rechtvaardigen en deed geen enkele poging om te onderzoeken of het waar was wat er uit de test was gekomen. "Dat komt er echt alleen maar uitrollen als iemand is afgesloten", zei ze in een bijzin. "Maar ik ben nooit afgesloten!", zo riep ik vertwijfeld uit. Het kwam niet aan. Ze praatte gewoon verder. Toevallig werd de verbinding verbroken. Ik geloofde het verder wel en deed geen moeite meer om het gesprek te herstellen.

Voorschotten
Dat gebruik van die bureaus om de kredietwaardigheid te testen is vast ontstaan, of heeft vast een hoge vlucht genomen, na het faillissement van Orro Energy, eind 2012. De problemen van Orro waren naar het schijnt veroorzaakt door de vele wanbetalende klanten die zich bij dit bedrijf hadden gemeld. Door dit faillissement en ook door andere oorzaken viel Trianel om en Trianel sleepte een groot aantal kleine energiebedrijven mee in de val. Sindsdien zijn bedrijven, denk ik, goed gaan letten op die kredietwaardigheid. Ze mogen geen klanten weigeren, dus wat ze doen is dat ze een borg vragen. Die kan echter zo hoog zijn, dat dit in feite een weigering is. En het is overbodig, want mensen betalen al voorschotten en dit is ook een soort borgsom.

Recht
Ik vraag me werkelijk af of zo'n bedrijf als EDR credit services het recht heeft om dergelijke informatie te verzamelen en of instanties die betrokken bij schuldsanering en incassobureaus deze informatie mogen doorspelen (zeg maar gerust verkopen). Iemand zou hier eens een rechtszaak over moeten beginnen. En gekeken zou moeten worden of de gegevensverzameling wel OK is. Er zijn in Nederland allerlei wettelijke voorschriften over de verspreiding van privé-gegevens maar het lijkt erop dat hier massaal de hand mee wordt gelicht in de praktijk.

Waarborgen
Op zich begrijp ik best wel dat bedrijven bang zijn voor wanbetalende klanten. Maar allerlei privé-informatie uit dubieuze bronnen verzamelen gaat veel te ver. Als het dan al nodig is om de kredietwaardigheid van klanten te testen zouden bedrijven:
1) gebruik moeten maken van deugdelijke systemen,
2) hun fouten moeten toegeven als blijkt dat de informatie waarop ze zich baseerde niet klopt,
3) klanten het voordeel van de twijfel moeten geven als ze gegevens omtrent de betalingsmoraal niet kunnen bewijzen.
4) rekening houden met het feit dat als mensen een keer problemen hebben gehad met betalingen, ze hier niet de rest van hun leven mee achtervolgd hoeven te worden

Te allen tijde zou het energiebedrijf zelf antwoord moeten geven op de vraag waarom de klant geweigerd wordt. Het bedrijf mag daarbij niet doorverwijzen naar een vage dubieuze partij als EDR credit services.

Een en ander zou geregeld moeten worden door de ACM of zo. En mensen moeten het recht hebben om te verzoeken aan bedrijven als EDR om hun gegevens te laten verwijderen uit de database.

Deugdelijke systemen
Je zou kunnen zeggen dat het nog beter is als energiebedrijven zich aansluiten bij BKR, het kredietwaardigheidssysteem voor de financiële secctor, maar dit heeft ook nadelen. Teveel privé-informatie belandt dan in één database. Als energiebedrijven informatie gaan aanleveren aan BKR kun je straks geen hypotheek meer krijgen omdat je een keer de energierekening niet hebt betaald. Misschien zou je de energiebedrijven alleen kunnen laten kíjken in het systeem, zonder dat ze informatie er aan aanleveren. Maar eigenlijk gaat dit al te ver.
Eigenlijk het enige acceptabele is een eigen systeem waarin alleen gegevens over de relatie met energiebedrijven wordt geregistreerd. En dan bijvoorbeeld alleen maar de vraag of iemand ooit afgesloten is geweest of niet. Want wat voor een energiebedrijf een wanbetalende klant is, is meestal een klant die de hoogte van zijn nota betwist en daarbij volledig in zijn gelijk staat.

Eind goed
Je zou je natuurlijk neer kunnen leggen bij het feit dat je als klant geweigerd wordt. Maar zo ben ik niet. Ik stuurde een mailtje en meldde me nog een keer aan als klant bij Pure Energie. Toen werd ik alsnog geaccepteerd, zonder dat ik een waarborg hoef te betalen. "Wij waarderen uw enorme betrokkenheid bij de duurzame energietransitie en uw bewuste keuze voor Pure energie." En het bedrijf bood dan toch excuses aan. Dank. Eind goed, al goed.

Hier een uitzending van Kassa over de wanpraktijken van EDR credit services

 

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn