HRe-ketel wordt langzaam maar zeker werkelijkheid, Eneco plaatst modellen in Utrecht

5 augustus 2009 - Energiebedrijf Eneco gaat vijf HRe-ketels plaatsen bij huurders van de Utrechts woningbouwcorporatie BO-Ex. Een HRe-ketel is een verwarmingsketel die ook elektriciteit opwekt. Deze elektriciteit kan zelf gebruikt worden of op het net worden gezet, waarvoor de opwekker een vergoeding krijgt. Alle grote energiebedrijven zijn bezig met praktijkproeven met de nieuwe technologie. Over een tijdje zou iedereen die zijn huidige ketel vervangt een dergelijk apparaat moeten gaan kopen.

Goed voor milieu en energierekening
Het voordeel van de HRe-ketel (waarbij de e dus staat voor elektriciteit) voor de bewoner is dat de energiekosten omlaag gaan. Hij verbruikt wel iets meer gas maar daar staat tegenover dat een groot deel van het elektriciteitsverbruik in zijn eigen huis wordt opgewekt.Hij hoeft hier dus niet extra voor te betalen. Voor het milieu is het voordeel dat een HRe-ketel de stroom efficiënter opwekt dan veel elektriciteitscentrales en dat er minder fossiele brandstoffen voor verstookt hoeven te worden. Op termijn zou de elektriciteit ook met een brandstofcel en waterstof opgewekt kunnen worden, in plaats van met gas zoals nu.

Verschillende merken
Er zijn verschillende technieken op de markt. De huurders van Bo-ex zullen een apparaat van Ariston krijgen. Dat is een Italiaans bedrijf waarmee Eneco-dochter Enatec samenwerkt. Enatec is bezig met de ontwikkeling van een model dat geschikt is voor de Nederlandse markt. De bewoners die een HRe-ketel krijgen doen mee aan een veldtest, dus ze moeten daar wel wat voor doen. Ze moeten gegevens zoals meterstanden doorgeven. Dit stelt de initiatiefnemers in staat om te meten hoe groot de energiebesparing daadwerkelijk is. Daar tegenover staat dat zij besparen op hun energierekening.

Duurzaam Ameland
Eneco startte eerder dit jaar bij wijze van proef met de plaatsing van 100 HRe-ketels op Ameland. Het project maakt onderdeel van de ambitie van de gemeente Ameland om een duurzaam eiland te worden. Ook Gasterra neemt aan de proef mee.Gasterra, het voormalige Gasunie, zet zich al jarenlang in voor de introductie van de HRe-ketel in Nederland. Nuon, Essent, Eneco en de Gasunie hebben zich verenigd in de organisatie Slim met Gas die zich ten doel stelt om Nederland aan de HRe-ketel te helpen. Eigenlijk zouden er dit jaar al 10.000 ketels geïnstalleerd moeten zijn.

Ook veel andere veldtesten
Ook andere energiebedrijven zijn druk in de weer. Essent zal samen met het netwerkbedrijf Enexis dit jaar HRe-ketels plaatsen in een bestaande wijk in Den Bosch. Ook andere duurzame energie-apparaten, zoals zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen zullen in die huizen geplaatst worden met als doel te onderzoeken wat het gezamenlijke effect ervan is. Nuon en netwerkbedrijf Alliander (vroeger van Nuon) zijn een proef gestart in Apeldoorn. Hier zullen zo'n 200 ketels van het merk Remaha geplaatst worden, onder meer met als doel het testen van het gezamenlijk effect van al die ketels op het lokale stroomnet. Dit blijkt onder meer uit het jaarverslag van Slim met gas, dat net is uitgekomen. Eerder zijn er al enkele testen met toestellen van Remeha geweest.

Nuon annuleert grote bestelling
Nuon had in eerste instantie gewed op de brandstofcel als 'motor' van de HRE-ketel. Het had in 2008 50.000 van die ketels besteld bij Australische bedrijf Ceramic Fuel Cells en Remeha. Eerder dit jaar annuleerde Nuon de bestelling echter. Niet helemaal duidelijk is waarom. De HRe-ketels die nu getest worden maken gebruik van een zogenaamde Stirling-motor. Een zuiger wordt in werking gezet door de afwisseling van warme lucht (van buiten door de gasvlam opgewarmd) en koude lucht. De brandstofcel heeft als voordeel dat die in een later stadium ook gevoed kan worden door waterstof, wat in potentie (dat wil zeggen als het duurzaam wordt opgewekt) een schonere brandstof is dan gas.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn