Niet zo handig: eerste CO2-opslagproject in drukbevolkt gebied plannen

4 september 2009 - vervolg van artikel: Kamer wil geen publiek geld naar CO2-opslag

Een eerste proefproject staat op stapel. Shell wil CO2, afkomstig van de fabriek in Pernis, op gaan slaan in een leeg gasveld in Barendrecht. Uit de tegenstand van de bevolking en van de lokale politiek blijkt dat Jansen best wel eens gelijk kan hebben in zijn opmerkingen over de aversie tegen CO2-opslag.  Minister Van der Hoeven is eind augustus naar Barendrecht geweest om de argumenten van de tegenstanders te horen. Ze kan de komst van de opslag doordrukken door gebruik te maken van de Rijksprojectenregeling. Die is juist bedoeld om infrastructurele projecten die van groot belang voor Nederland worden geacht er doorheen te drukken, waarbij ook de gemeenteraad buiten spel kan worden gezet.

De vraag is of je dat moet willen. Van der Vlies van de SGP is er in ieder geval geen voorstander van, zo liet hij in de Kamer weten. "Wij hechten groot belang aan het draagvlak onder de bevolking". Boris van der Ham van D66 vindt echter dat de regering het plan gewoon moet doordrukken, een opmerkelijk standpunt voor de partij van de democraten. "Soms moet je zeggen: we tonen leiderschap. Anders kun je niets meer doen. We moeten als politiek nu eenmaal moeilijke beslissingen nemen." Van der Ham wijt de tegenstand onder de bevolking maar weer eens aan slechte communicatie en noemde de informatievoorziening "een communicatiedrama".

Geef communicatie maar weer de schuld
Andere partijen maakten gehakt van die redenering. "U zegt eigenlijk: de bevolking is dom", zo zei Jansen. "Burgers zijn echter tegen vanwege de inhoud van het plan." Het geven van meer informatie helpt volgens hem niet. Uit een onderzoek van het Rathenau instituut zou blijven dat mensen alleen maar negatiever worden als ze meer informatie krijgen over CO2-opslag. Ook Esmé Wiegman van de CU wees de theorie over gebrekkige communicatie naar het rijk der fabelen. "Het zit dieper", zo zei ze. Wiegman zei tussen neus en lippen door dat ze voorstander is van het verplichten van CO2-opslag, maar toen Vendrik haar daarover doorvroeg bleek het enthousiasme daarvoor toch minder groot te zijn dan de suggestie die ze in eerste instantie wekte.

Alternatieve locaties niet  mogelijk
Een aantal partijen wees er op dat het niet handig was om een drukbevolkte regio als Barendrecht te nemen als locatie voor het eerste project voor de opslag van CO2 in Nederland. Is het dan een optie om voor een andere locatie te kiezen? Van der Hoeven heeft immers eerder beloofd om onderzoek te gaan doen naar alternatieve locaties. Maar eigenlijk is dat geen optie, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. Want de tender voor het proefproject is gewonnen door Shell en het grote voordeel van Barendrecht is nu juist dat het dicht bij Pernis ligt, waar de raffinaderij staat. Van der Hoeven wil in het najaar een beslissing nemen over het al dan niet doorgaan van het project. Dat kan verlaat worden, zo kondigde ze alvast aan, want ze wil wachten op de uitkomst van een aantal onderzoeken.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn