Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste van het land?

24 oktober 2009 - Het lijkt wel een beetje op het sprookje van Sneeuwwitje. Ieder energiebedrijf wil zich de schoonste noemen van het land. Maar slechts eentje is het. Volgens Greenpeace is dat Eneco. Dit bedrijf staat als enige in het groene gedeelte van de graadmeter die Greenpeace ieder jaar opstelt. Eon is volgens Greenpeace het vieste bedrijf.Het Zeeuwse bedrijf Delta is met stip gestegen naar nummer twee van vieste bedrijven. Die twijfelachtige eer heeft het te danken aan de plannen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.

Gifgroene champagne
Delta kreeg van de milieuridders donderdag dan ook gifgroene 'champagne nucléaire' aangeboden. Greenpeace wil dat Delta de miljarden die nodig zijn voor de bouw van een nieuwe kerncentrale inzet voor de bouw van windmolenparken voor de Zeeuwse kust. De bouw van een nieuwe kerncentrale blokkeert de transitie naar een werkelijk duurzame energiehuishouding, een argument dat ook verschillende keren was te horen tijdens het debat enkele weken geleden over de nieuwe Kernenergiewet.

Investeren in klimaatramp
Essent stond vorig jaar nog in het groene gedeelte, maar sinds het bedrijf is overgenomen door RWE is het die 'toppositie' kwijt geraakt. RWE maakt volop gebruik van kolen- en gascentrales. Alle grote energiebedrijven investeren echter nog volop in 'foute' centrales. Zo bouwt Nuon, ondanks allerlei bezwaarprocedures, stug verder aan de kolen- en gascentrale in de Eemshaven en wil RWE ook op die plek een kolencentrale bouwen. Eon is druk bezig met een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte en ook Electrabel vindt het nodig om daar een koleneenheid neer te zetten. Greenpeace concludeert dan ook dat energiebedrijven massaal in een klimaatramp investeren.

Duurzame koers
Eneco is bezig met de bouw van een gasgestookte centrale op de Maasvlakte maar kan op meer sympathie rekenen van Greenpeace. Het bedrijf is met de komst van Jeroen de Haas als bestuursvoorzitter consequent een duurzame koers gaan varen.

Vraagtekens
Toch kunnen vraagtekens gezet worden bij de graadmeter van Greenpeace. Want als naar de stroometiketten gekeken wordt, die ieder bedrijf verplicht moet opmaken, dan blijkt dat het percentage duurzaam opgewekte energie bij Eon groter is dan Eneco.Zo was bij Eneco in 2008 ongeveer 17% van de geleverde stroom duurzaam opgewekt. Bij Eon was dat, naar eigen zeggen dus, 26%. Wel is het zo dat een groot deel daarvan (19%) in Duitsland opgewekte waterkracht betreft.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn