HRe-ketel komt niet tot z'n recht in Amsterdamse pijpenla

Vervolg van artikel:  Gewicht, geluid en vooral prijs obstakels bij marktintroductie HRe-ketel

30 oktober 2009 - Een andere doelgroep zijn de woningbouwcorporaties. Die kunnen de ketel bij heel veel woningen tegelijk installeren. Maar zij lopen tegen het probleem aan dat ze de extra kosten van de HRe-ketel niet, of niet volledig, kunnen doorberekenen aan de huurder, terwijl het die huurder is die profiteert van de lagere energierekening. Bovendien zijn de huizen van woningbouwcorporaties al gauw te klein voor de HRe-ketel, zo blijkt uit ervaringen van onder meer de Amsterdamse corporatie Ymere, die zo'n twintig exemplaren heeft geïnstalleerd. De woningbouwvereniging had moeite om de juiste woningen te vinden. In de kleine Amsterdamse etagewoningen (60 vierkante meter) is het verbruik vaak ongeveer 1.000 kubieke meter gas per jaar, terwijl de ketel pas echt tot zijn recht komt bij, zeg, 2.000 kubieke meter of meer (pas dan is de opwek van stroom om over naar huis te schrijven).

Isolatie is goedkoper alternatief
Een andere barrière is dat andere maatregelen meer zoden aan de dijk zetten. Zo is het aanbrengen van isolatie een goedkopere manier om het energieverbruik flink omlaag te brengen. En als die isolatie dan is aangebracht dan is de HRe-ketel meteen niet zo interessant meer. Ymere is dan ook niet zo enthousiast over de HRe-ketel. De ketel kan hooguit dienen als tussenoplossing voor die woningen waar de isolatie nog lang op zich laat wachten. Ook is de corporatie bang dat er twee keer per jaar een monteur moet langskomen als de ketel eenmaal is geïnstalleerd en dat de installateur niet in staat is om aan de huurders goed uit te leggen hoe ze de ketel moeten gebruiken. "Dat is nu al een probleem bij de gewone HR-ketel", zo zei Pablo van der Laan van Ymere.

Waarom zo duur?
Er wordt tamelijk spastisch gedaan over die prijs, zoals iemand van Baxi het zei. Zo wilde iemand van Remeha pertinent niet zeggen hoeveel de kosten zullen bedragen als het bedrijf, naar verwachting in april volgend jaar, de ketel op de markt brengt. De suggestie wordt gewekt alsof de HRe-ketel flink duurder zal zijn dan een gewone HR-ketel. Het is niet helemaal duidelijk waarom de HRe-ketel zoveel duurder zou moeten zijn dan een HR-ketel. Mogelijk moet er veel betaald worden voor gepatenteerde Stirling-technologie. Of de vaagheid en het gescherm met grote bedragen is bedoeld om, aan de vooravond van de marktintroductie, zoveel mogelijk subsidie van de overheid los te kunnen peuteren. Een riskante strategie want als een blik die teveel op de overheid is gericht vertroebeld over het algemeen de blik op de markt en neemt de prikkel om er echt iets van te maken weg.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn