Gewicht, geluid en vooral prijs obstakels bij introductie HRe-ketel

30 oktober 2009 - Het gewicht, het geluid, maar vooral de prijs zijn vooralsnog de grote obstakels bij een grootschalige introductie van de HRe-ketel, de ketel die behalve warmte ook elektriciteit produceert. Dat bleek donderdag op de 'Nationale micro-WKK-dag' in Utrecht van de stichting Slim met Gas. Het is de bedoeling van deze stichting dat Nederlanders de komende jaren hun verwarmingsketel, als die aan vervanging toe is, inruilen voor zo'n HRe-ketel (ofwel micro-WKK). In vergelijking met de vorige edities was er op dit congres veel meer realisme te bespeuren. De HRe-ketel is geen wondermiddel. De interesse bij de Nederlander om zelf stroom op te gaan wekken lijkt groot maar een aantal hindernissen moet nog uit de weg worden geruimd. Ook blijkt de HRe-ketel niet geschikt voor alle Nederlandse huizen.

Niemand wil de boot missen
Alle grote fabrikanten van ketels zijn bezig met de ontwikkeling van HRe-ketels. Remeha lijkt daarbij het verst te zijn. De Nederlandse fabrikant presenteerde donderdag een nieuw exemplaar: de Evita gedoopt, die qua uiterlijk lijkt op een gewone HR-ketel. Maar ook bedrijven als Vaillant, Bosch en Daalderop zijn bezig met de ontwikkeling van het product. Het Britse bedrijf Baxi, waarvan de aandelen overigens in handen zijn van Remeha, heeft al een kant-en-klaar model in de aanbieding, maar dit model lijkt nog wat groot te zijn voor de Nederlandse markt. Verder roert het Italiaanse Ariston zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt voor HRe-ketels. Dat bedrijf heeft een alliantie gesloten met Eneco-dochter Enatec, die een HRe-ketel heeft ontwikkeld. Grote energiebedrijven als Essent, Nuon en Eneco houden met de eerste toestellen van de fabrikanten veldtesten in het land.

Hobbeltjes en hobbels
De meeste fabrikanten hebben er voor gekozen een zogenaamde Stirlingmotor te gebruiken voor de productie van stroom. Een gasvlam warmt van buiten lucht op die een zuiger in beweging zet, die vervolgens een generator aandrijft. De opgewekte stroom kan in het eigen huis worden gebruikt of, als er geen lampen aanstaan, op het net worden gezet. Voor dat laatste krijgt de bewoner, als het goed is, een vergoeding van het energiebedrijf. Hiervoor moet echter wel nog het één en ander worden geregeld. Vooral als de bewoner een nieuwe meter heeft kan dit problemen geven. (Een oude meter draait gewoon terug als er stroom op het net wordt gezet, dus dan wordt de bewoner zeker gecompenseerd.) Een ander hobbeltje is al wel uit de weg geruimd. De stroom van de HRe-ketel kan naar het dichtst bijzijnde stopcontact worden geleid, zo maakte branchevereniging Uneto-VNI gisteren bekend. Er hoeft dus geen leiding naar de meterkast te worden getrokken en er hoeft ook geen extra groep in de meterkast te worden geïnstalleerd.

Niet te ingewikkeld doen over gewicht
Maar er zijn nog wel wat andere hobbels te nemen, zoals het gewicht. De meeste ketels zijn dik boven de honderd kilo, meer dan twee keer zoveel als de oude ketels. Die nieuwe dingen zijn dus niet meer zo makkelijk de trap op te sjouwen. "We moeten hier echter niet te ingewikkeld over doen", zo zei Gaston Geerts van Eneco installatiebedrijven, dat in de afgelopen drie jaar zo'n 200 toestellen heeft geplaatst. "Er zijn hulpmiddelen voor beschikbaar en die werken goed", waarmee Geerts met name doelt op een traploper. Daarnaast zijn fabrikanten aan het kijken of ze de ketel modulair kunnen opbouwen, zodat die bijvoorbeeld in twee gedeeltes de trap op kan worden getild. De HRe-ketel zal echter altijd zwaar blijven, zo waarschuwde iemand van Baxi.

Trillingen
Een serieuzer probleem was het geluid, zo bleek uit de veldtesten. Veel mensen die de HRe-ketel op proef hebben klaagden daarover, vooral als de ketel vlak naast een slaapkamer hangt. Fabrikanten en installateurs hebben veel moeite gedaan om het geluid terug te dringen. Zo heeft installatiebedrijf Feenstra (van Nuon) de ketel in sommige huishoudens die meededen aan veldtesten op rubbers gezet of op een console. Fabrikanten als Baxi en Whispertech hebben aanpassingen in de ketel zelf doorgevoerd waardoor het geluidsniveau is teruggebracht naar zo'n 45 dB. De ketel van Baxi is trouwens de enige die de consument nu echt al kan kopen. Er hangt nog wel een stevig prijskaartje aan van zo'n 10.000 euro.

Prijs is grootste hobbel
Dat is dan ook meteen de grootste hobbel. De prijs zal een stuk hoger zijn dan die van een HR-ketel (maximaal zo'n 2000 euro), zelfs nu de overheid heeft besloten om een subsidie van 4.000 euro per ketel te geven. Er wordt gesproken over wel 4.000 euro of meer. Vraag is dus of mensen dat er voor over hebben. Waarschijnlijk niet. De besparingen zijn hooguit zo'n 300 euro per jaar, zo werd gisteren verschillende keren gezegd. Dan zou het dus meer dan zes jaar duren voordat de HRe-ketel is terugverdiend, zo rekende iemand uit de zaal voor. Mensen gaan alleen over tot de aanschaf van energiezuinige producten als ze de extra kosten er in 5 jaar of minder uit hebben, zo zei iemand van Remeha op het congres. En dan is het nog zo dat besparingen op papier altijd groter zijn dan die in de praktijk. De besparingen zijn bovendien lager naarmate een huis beter geïsoleerd is. Dan staat de verwarming namelijk niet zo vaak aan, waarmee de productie van stroom ook verwaarloosbaar is. Of een HRe-ketel in het huis van de toekomst, het zogenaamde passiefhuis, past is derhalve nog maar de vraag.

Wordt vervolgd

Copyright © Energieenwater.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn