Duurzame warmte is keiharde cash, maar onbekend maakt onbemind

28 november 2009 - Veel gebouwen waar zwembaden, verpleeghuizen en hotels in zitten zijn al enkele decennia oud. In de tijd van de bouw werd er nog niet zoveel op de energierekening gelet. Vensterbanken die pal boven radiatoren zitten en afvoerpijpen van wasdrogers die linea recta in de blauwe lucht verdwijnen. Er valt in die gebouwen enorm veel energie te besparen, bijvoorbeeld als de installaties die destijds werden geplaatst aan het einde van hun latijn zijn De plaatsing van een WKK-installatie (die tegelijkertijd warmte en stroom opwekt) of een warmtepomp kan wonderen doen. Managers van die instellingen en bedrijven zijn echter vaak onbekend met dergelijke apparaten omdat het niet hun core-business is. En onbekend maakt onbemind. Dit was dan ook een uitspraak die regelmatig viel te beluisteren op het congres Gas Werkt, donderdag in Burgers' Zoo in Arnhem.

Duurzame frietjes met appelmoes
Toch spreken de feiten voor zich. Neem het Van der Valk concern; niet echt een bedrijf dat bekend staat om zijn duurzame inslag. Toch heeft dit bedrijf begin dit jaar een grote WKK-installatie in het hotel in Vianen laten plaatsen. Niet gek, want er zou flink bespaard kunnen worden op de energierekening. Het rendement van de investering van 3 ton zou 28% zijn, zo had Gijs Linthorst van het gelijknamige installatiebedrijf vooraf berekend. In ruim drie jaar zou die dus zijn terugverdiend. De besparing zou 90.000 euro per jaar zijn. Harde cash dus voor Van der Valk. Uiteindelijk is de besparing iets minder groot uitgevallen door de daling van de energieprijzen maar toch is die nog indrukwekkend.

Meer gas maar minder kosten
Een WKK installatie verbruikt meer gas. In sommige gevallen gaat de gasrekening echter toch omlaag omdat de energiebelasting wegvalt. Verder werkt zo'n apparaat stroom op, waardoor de elektriciteitsrekening nog verder omlaag gaat. Gijs Linthorst is de zoon van de oprichter van het bedrijf, dat inmiddels 200 man personeel telt en dat zich specialiseert in unieke concepten voor nieuwbouw en oudbouw.Wel is het zaak om het het afnamepatroon in het gebouw van te voren goed te bestuderen, zo zeiden Linthorst en anderen op het congres. Zo is de plaatsing van een WKK-installatie vooral zinvol als er ook in de zomer veel behoefte is aan warm water, bijvoorbeeld om te douchen. Want als er geen warmtevraag is in de zomer zal de WKK niet aanslaan en dan wordt er ook geen elektriciteit opgewekt. In een hotel of verpleeghuis, waar veel ouderen er warmpjes bijzitten, is dat het geval. Ook moet er dus een bepaalde elektriciteitsvraag zijn.

Energievretertjes
Voor zwembaden is het ook zinvol dergelijke opties te bestuderen, zo vertelde Maarten Uiterwijk. Hij werkt bij Sportfondsenbaden en denkt na over de energieinstallaties van de 300 sportaccomodaties van deze organisatie. Zwembaden zijn energievreters: voor de opwarming van het zwemwater, de ventilatie van de lucht en de levering van warm water door de douches. Daar valt veel winst te behalen. Wel heeft Uiterwijk te maken met een zwemwatertemperatuur die steeds hoger wordt (van 22 graden vroeger naar 30 graden nu). En hij moet 'zijn ding' doen in bestaande oude gebouwen waar de ruimte voor het plaatsen van nieuwe installaties vaak beperkt is. Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Hoewel de warmtevraag in een zwembad heel het jaar hoog is, is een WKK-installaties hier minder geschikt omdat de elektriciteitsvraag laag is. Een gasgestookte adsorptiewarmtepomp is vaak meer op zijn plaats. Die gebruikt de lucht en het zonlicht van buiten voor verwarming. Het proces is vergelijkbaar met een koelkast maar dan omgekeerd (koud buiten, warm binnen). "Maar ieder zwembad is weer maatwerk", zo benadrukt Uiterwijk.

Combinaties
Ook de combinatie van een WKK en een warmtepomp kan de energierekening flink drukken, zo liet Peter Oostendorp van Power2go zien. De cijfers voor een bepaald verpleegtehuis spraken voor zich. Ook voor de maatschappij als geheel is deze optie interessant. Het primaire gebruik van gas (dus inclusief het gas nodig voor de opwekking van elektriciteit) ging in dit specifieke voorbeeld met 30%omlaag. Een nadeel is dat er over het gasverbruik van een warmtepomp energiebelasting betaald moet worden, maar met een beetje list is daar wel wat op te vinden.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn