Er komt een tijd dat klanten vragen: hoe duurzaam zijt gij?

Vervolg van het bericht: 'Duurzame warmte is keiharde cash, maar onbekend maar onbemind', over het congres Gas werkt, dat vorige week donderdag in Burgers' Zoo in Arnhem werd gehouden.

1 december 2009 - Er zijn dus legio mogelijkheden om energie te besparen en duurzaam bezig te zijn, juist met apparaten die gebruik maken van de oude vertrouwde fossiele brandstof gas. Vooral voor bedrijven en organisaties van middelgrote omvang zijn deze mogelijkheden er. Het energiegebruik in de utiliteitsbouw is zo'n 20% van de totale Nederlandse energievraag, zo schat Stijn Schlatmann van Cogen, een organisatie die zich inzet voor het gebruik van WKK (cogeneratie). Er staat daar nu volgens hem 500 MW aan WKK opgesteld en dat zou naar 3000 MW kunnen.
Vooral daar waar hoge temperaturen nodig zijn is WKK volgens hem geschikt. Maar de interesse bij deze bedrijven en organisaties laat nog te wensen over. Het is niet echt dat er drempels zijn, zo zegt de installateur Linthorst in antwoord op een vraag van de dagvoorzitter van het congres, maar meer dat de bestuurders niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden. De gemiddelde directeur van een zorginstelling heeft niet zoveel met ingewikkelde warmtepompen of WKK-installaties. In zijn werk komt Linthorst ze wel tegen en hij wijst ze dan op de mogelijkheden. "Negen van de tien keer verkoop ik het dan ook".

Stoplicht springt op rood en groen
"Veel ondernemers weten niet wat een WKK-installatie voor hen kan betekenen", zo zei ook Lars Jansen van Energiecentrum MKB, een organisatie die ondernemers helpt bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Daarom heeft hij samen met Jens Bakker van Power2to (en Cogen) een instrument ontwikkeld waarmee ondernemers met een paar drukken op de knop kunnen zien of een dergelijke installatie voor hen interessant kan zijn. Alles wat ze hoeven in te vullen is de sector waar ze in werkzaam zijn en het gas- en elektriciteitsverbruik. Als het stoplichtje op het scherm groen wordt dan is WKK interessant, bij rood niet. Bij een oranje licht moet er nog eens goed naar de cijfers worden gekeken. Dit programmaatje moet de ondernemers stimuleren om de stap naar een installateur met verstand van zaken te nemen.
De eerste die de proef op de som nam was iemand van een verpleeghuis op Schiermonnikoog met een monsterlijk hoog elektriciteitsverbruik. Hij kreeg tijdens het congres een cheque uitgereikt van 2000 euro om de mogelijkheden voor een grondige herziening van de energie-installatie te onderzoeken. Er zijn nog drie van dergelijke cheques beschikbaar voor organisaties voor wie het stoplichtje, dat het overigens op het congres niet deed, op groen springt.

Keurmerken
Ook de uitreiking van keurmerken moet er toe leiden dat de bekendheid van de apparaten vergroot wordt. Dit werd dan ook gedaan op het congres. Remeha en Techneco kregen uit handen van de dagvoorzitter van het congres Martin Kloet (directeur van Energiecentrum MBK) een keurmerk voor hun gasgestookte absorptie warmtepompen. Volgend jaar hoopt hij er nog meer uit te reiken.

Hoe duurzaam zijt gij?
"Er zit een golf van duurzaamheid aan te komen", zo zei de inspirerende dagvoorzitter. "Er komt een tijd dat klanten aan ondernemers vragen: hoe duurzaam zijt gij? Kan ik hier mijn spullen met een gerust geweten kopen? Wij zitten aan de voorkant van die golf. Er is nog een gebrek aan kennis. We moeten zorgen dat de vraag gegenereerd wordt", aldus Kloet.
Er is echter wel een belangrijke voorwaarde voor het werkelijkheid worden van al dit moois, zo bleek op het congres. En dat is dat gasnetten aangelegd blijven worden. Die gasnetten komen namelijk in de verdrukking. Steeds vaker kiezen de ontwikkelaars van nieuwbouwwijken en industrieterreinen er voor om de aanleg het gasnet achterwege te laten. Terwijl juist op lokaal niveau gas nodig is om het energieverbruik omlaag te kunnen brengen. "Wie werpt zich op als voorvechter van de gasnetten?", zo wilde Kloet weten. Het bleef akelig stil.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn