Preken verboden op de alternatieve klimaatconferentie in Kopenhagen

15 december 2009 - Sommige bezoekers zijn zo enthousiast over hun eigen project dat ze niet meer kunnen stoppen met praten. Maar toch moeten ze zichzelf in de hand houden. Want preken is verboden. “We spreken vanuit het hart en we houden de gehele tijd contact met de anderen”. Dat zijn de uitgangspunten van de debatten die door The Hague Center zijn georganiseerd in het kader van conferentie Klimaforum2009. Iedereen kan er binnenlopen en aanschuiven aan een tafel om te praten met anderen.

De gewone man van de wereld
Klimaforum2009 presenteert zichzelf als de klimaatconferentie voor de gewone man: iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt en zich in wil zetten voor een duurzamere wereld. Het congres wordt gehouden in een grote sporthal, nabij het centraal station. De organisatoren willen een stem geven aan wetenschappers, artiesten, activisten uit het veld en people from all walks of life. Met de ambtenaren, politici en de belangenclubs van de officiële klimaatconferentie, die even verderop in Kopenhagen wordt gehouden, hebben ze niet veel op.

Duurzame leiders zijn wel OK
Maar leiders met het duurzame hart op de juiste plaats zijn natuurlijk wel van harte welkom. Zo sprak maandagavond president Nasheed van de Maladiven in de sporthal nabij het centraal station van . Hij wil van de eilandengroep, die als één van de eerste onder water zal verdwijnen als de zeespiegel stijgt, in tien jaar tijd een CO2-neutraal land maken. “Mensen, niet politici kunnen de wereld veranderen” , zo zei hij. Dinsdag komt de voorzitter van Friends of the Earth, Nmimmo Bassey langs.

CO2-opslag en emissiehandel is fout
Veel praten dus; maar ook oplossingen bedenken. En die oplossingen wijken af van die van de leiders op de officiële conferentie. De mensen en groepen die achter Klimaforum2009 zitten, zien niets in opslag van CO2, in het Europese handelssysteem voor CO2-rechten en in biobrandstoffen. In plaats daarvan willen ze een belasting op CO2-uitstoot, een ban op het kappen van primaire bossen en een uitfasering van het gebruik van fossiele brandstoffen in dertig jaar. Aan het einde van de conferentie wordt er een verklaring gepresenteerd: 'System Change, no Climate change' die op dit moment door 300 organisaties is ondertekend.

Meshwork op de muur
In een hoekje van de Paarse zaal in het complex, waar zo’n zestig organisaties zich presenteren, heeft The Hague Center zijn intrek genomen. Het evenement, wat de '2020Climatesolutions Meshwork' wordt genoemd, werd in augustus van dit jaar voor het eerst georganiseerd tijdens een klimaatconferentie in Belo Horizonte (Brazilië). Het doel van de organisatie is een reductie in de uitstoot van maar liefst 80% in 2020. Dat moet bereikt worden door actie te nemen op negen gebieden, waaronder educatie, gedrag, duurzame energie en transport, klimaatrechtvaardigheid en ecologische systemen.

Geen stieren meer doden
Heilig geachte tradities worden niet ongemoeid gelaten. Wat bijvoorbeeld echt niet meer kan zijn die bordjes in bussen in Guatamala waarop staat: houd deze bus schoon, gooi afval uit het raam’. Ook het doden van stieren met de blote handen door jonge jongens in Ghana, waarmee ze bewijzen dat ze klaar zijn voor volwassenheid, is iets wat niet meer in het duurzame plaatje past. De kunst is dus om mensen te beïnvloeden zonder ze voor het hoofd te stoten. Voor elk van de negen gebieden zijn sleutelcondities opgesteld waaraan voldoen moet worden en op briefjes zijn geschreven die op de groene muur hangen en aan negen tafels in de zaal kan over elk van deze onderwerpen gediscussieerd worden.

Bottom up in plaats van top down
Duurzame ontwikkeling moet van onderaf, door mensen zelf, worden geïnitieerd en daarvoor is het nodig is dat mensen en groepen die zich ervoor willen inzetten verbonden worden. Dat is de boodschap van het evenement en ook dat wat bezoekers aan het evenement aantrekt. Wel was het de eerste dagen van de conferentie minder druk dan verwacht. In plaats van dat er elk uur een debat werd gehouden, zoals de bedoeling was, werd er nu om de tafels plaats genomen als er voldoende animo was, zo vertelt Anne-Marie Voorhoeve van The Hague Center tegen Energieenwater.net. In 2010 zullen er meer van dergelijke bijeenkomsten worden gehouden, zoals in Washington (februari) en Rio de Janeiro (augustus).

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn