Energierekening stijgt explosief door wildgroei aan centrales

19 januari 2010 - Zijn ondernemers nu zo dom of valt er in de toekomst echt nog geld te verdienen met de productie van stroom? Feit is dat er in vijf tot tien jaar een grote overcapaciteit voor de productie van stroom is en dat de consument opdraait voor de rekening van het aanleggen van alle kabels om die stroom af te voeren. Het ministerie van Economische Zaken zou daarom een onmiddellijke ban op het bouwen van nog meer centrales moeten instellen. Dit in het belang van volk en vaderland.

Varkens in de cyclus
Afgelopen dagen maakten weer twee ondernemers bekend dat ze gaan investeringen in stroomcentrales in Nederland. Zo wil C.gen een redelijk grote elektriciteitscentrale van 800 MW gaan bouwen in de Sloehaven in Zeeland. Eerder maakte dit bedrijf, dat gelieerd is aan de Belgische Cobelfret-groep (scheepvaart) al bekend dat het een kolenvergassingseenheid van 400 MW in Rotterdam wil gaan neerzetten. Verder kwam het kleine bedrijf Powerbalance met het bericht dat het samen met het Amerikaanse General Electric zeven kleine stroomcentrales wil gaan bouwen die kunnen inspelen op snelle veranderingen in het gebruik van stroom. Alsof er niet al een gigantisch aantal gascentrales en kleine WKK-eenheden zijn die dat ook kunnen.

Nieuwbouwplannen voor energiecentrales in Nederland
Wie Waar Vermogen in MW
Nuon Eemshaven 1200
RWE Eemshaven 1600
Advanced Power Eemshaven 1200
Electrabel Lelystad 870
Essent Moerdijk 430
Essent Maasbracht 700
Eon Maasvlakte 1100
Electrabel Maasvlakte 800
Eneco Maasvlakte 840
Intergen Europoort 400
Delta Sloehaven 870
C.gen Rotterdam 400
C.gen Sloehaven 800
Windmolenparken zee 6000
Windmolenparken land 2000
Andere vormen van duurzame energie (?) 1000
Delta, kerncentrale (?) Borssele 2500
Totaal Nederland 22.700


Nederland centrale-land
Die centrales komen dus naast alle bestaande bouwplannen (zie tabel). En al die bedrijven schermen met het aantal huishoudens dat ze met hun nieuwe centrales van stroom gaan voorzien. Dit aantal moet wel met miljoenen gaan groeien de komende jaren, willen al die voorspellingen uitkomen. Landelijk netbeheerder Tennet kwam laatst met het bericht dat er aanvragen liggen voor (extra!) transportcapaciteit van in totaal 32.000 MW. De getallen van alle bouwplannen in de tabel hiernaast tellen op tot bijna 23.000 MW aan extra capaciteit. En dat terwijl op een goede dag als vandaag het beschikbare vermogen van 16.000 MW meer dan voldoende is om in de behoefte aan stroom te voorzien.

Allerergste
Maar het allerergste aan die wildgroei van centrales is, behalve het verlies aan natuur en ruimte die met de bouw ervan gepaard gaat, dat de consument er uiteindelijk voor opdraait. Want wat is het geval? Tennet is verplicht om iedere idioot die met de bouw van een centrale begint aan te sluiten op het net en er dus ook voor te zorgen dat de opgewekte stroom kan worden afgevoerd. Waarheen, dat dondert niet, als die maar kan worden afgevoerd. Dat vergt miljarden aan investeringen, kosten die uiteindelijk terecht komen in de energierekening van u en mij.

Wij draaien er voor op
Wat gaat er gebeuren in de toekomst? De energieprijs gaat wellicht nog wat omlaag door al dat extra aanbod aan stroom (maar nooit tot onder de variabele kosten van de meest efficiënte centrales), maar de energierekening is dan al explosief gestegen door alle miljardeninvesteringen in het net.
Ministerie, in godsnaam, doe er wat aan!

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn