Plastic kan beter achteraf worden gescheiden dan door de burger in de bijkeuken

4 februari 2010 - Plastic kan beter achteraf worden gescheiden. Dat zegt wethouder Jan Bormans van Gulpen-Wittem. Deze gemeente en vijftien andere Limburgse gemeenten deden een proef met deze nascheiding en dat werkte prima. Er komt volgens Bormans drie keer zoveel plastic uit als wanneer de burger het zelf scheidt (21 in plaats van 7 kilo per inwoner) en het is ook nog eens goedkoper. De hele provincie kan ruim 5,3 miljoen euro per jaar besparen, waarvan 2,3 miljoen euro door het wegvallen van de inzamelingskosten.

Gelikte campagne
Gemeenten mochten begin 2009 zelf beslissen of ze het plastic er achteraf uit zouden halen of dat ze het de burger zouden laten doen. Vrijwel alle gemeenten kozen ervoor om de burger aan het werk te zetten. Bormans begrijpt niet goed waarom. Een uitgebreide campagne - die met die debiele oranje mannen die mensen op straat aanranden- moet de burger er inderdaad toe aanzetten om zijn plastic apart te houden. "Een gelikte campagne", zo zei Bormans tegen de NOS. "Iedereen in Nederland wordt op het verkeerde been gezet."

Iedere burger een eigen milieustraat
Maar gelukkig zijn er ook nog mensen die echt goed nadenken, zoals Bormans. Hij zag het niet zitten, zo zei hij tegen de NOS. Iedere burger een complete milieustraat in zijn bijkeuken of schuurtje. Want na het papier, het glas en het plastic moet straks mogelijk ook nog het blik en het hout apart worden gehouden. En vier verschillende vrachtwagens moeten door de wijken en buurten rijden om al die rommel op te halen. Nauwelijks milieuwinst dus. Vandaar dat hij samen met andere gemeenten voor nascheiding koos. Helaas kon Essent Milieu (nu Attero) de gevraagde capaciteit niet leveren; Bormans zette het project als proef door, met positieve resultaten tot gevolg.  Er is een zeer leesbaar rapport over de proef verschenen.

Plasticcontainers
Overigens zijn er ook gemeenten die het weer anders doen. Zo heeft Den Haag containers in de stad gezet waar de burger zelf zijn plastic naar toe kan brengen. Hier zijn er echter maar twintig van in heel de stad. Te verwachten valt dat veel Hagenezen 1) nooit te weten zullen komen waar die containers zijn, 2) als ze dat wet te weten komen, de locaties te ver weg zullen vinden en daarom niet de moeite zullen nemen om er hun plastic af te geven en 3) als ze toch de moeite nemen om hun plastic daar af te leveren, daarvoor de auto zullen pakken. Over milieuwinst gesproken. En er zijn gemeenten die er nog even niet aan beginnen, zoals Rotterdam.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn