'Scheiden plastic afval is niet zinvol, vooral een politiek verhaal'

31 maart 2010 - Het apart inzamelen van plastic, zoals we dat sinds kort in Nederland doen, is niet erg zinvol. Dat komt vooral omdat het plastic (boterkuipjes en dergelijke) vies is. Het wassen en opwerken van het plastic kost meer energie dan dat het oplevert. Dat stelt Jan Manders van de Confederation of European waste-to-energy plants. De inzameling van plastic komt vooral neer op het transport van lucht. Het plastic wordt naar Duitsland vervoerd, waar het verder wordt gescheiden en wordt opgewerkt. De inzameling is dan ook een "politiek verhaal", zo zei hij op het congres Energie uit afval en biomassa, dinsdag in Amsterdam.

Wethouder weet van toeten noch blazen
Zelf woont Manders in Tilburg. Daar zegt de wethouder dat gescheiden inzameling een goede zaak is omdat de afvalbranche het betaalt. Maar die rekent de kosten door aan de consument. De verborgen kosten voor die consument zijn zo'n 50 tot 55 euro per jaar. De wethouder stelt de zaken, in andere woorden, wat mooier voor dan ze zijn. Het beste kan de afvalzak van de consument gewoon linea recta de verbrandingsoven in gegooid worden. Het plastic in die zak (gemaakt van olie) is ook nog goed voor de calorische waarde ook. Alleen het grof huishoudelijk afval en de organische stroom (GFT) zouden apart moeten worden ingezameld. Het inzamelen van schoon plastic is overigens wel zinvol, zo zei Manders.

Bijna niet meer gestort
In Nederland wordt 3% van het afval gestort, 49% verbrand, 35% gerecycled en 13% wordt vergist of daar of een andere biologische manier gerecycled (compost van gemaakt bijvoorbeeld). De cijfers verschillen enorm van land tot land in de EU. In Oost-Europese landen als Bulgarije, Roemenië en Malta wordt bijna alles nog gestort. Voor de EU als geheel zijn de cijfers: 40% gestort, 20% verbrand, 23 gerecycled en 17% biologisch gerecycled. Manders verwacht dat vooral verbranden in combinatie met het opwekken van stroom een grote vlucht in Europa zal nemen. De toekomst is daarbij vooral aan grote installaties, want die zijn meer efficiënt. Dat is volgens hem bewezen.

Groot en duurzaam
Vooral in Polen zouden naast de grote steden grote afvalverbrandingsinstallaties neergezet kunnen worden, die de warmte invoeden op de warmtenetten die er in de communistische tijd zijn aangelegd. Een andere duurzame route waarvan veel verwacht kan worden is het gebruik van afval als biomassa in energiecentrales en cementfabrieken. Vergisting en het gebruik van hout voor energie-opwekking zijn activiteiten die in omvang ongeveer gelijk zullen blijven in de komende jaren. De afvang van gas van stortplaatsen zal minder worden, simpelweg omdat storten een uitstervende bezigheid is. Landen zullen hier niet zoveel meer in willen investeren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn