Waarschijnlijk geen hogere hypotheek bij investeringen in energiebesparing

28 juni 2010 -  Kopers van huizen zullen waarschijnlijk geen hogere hypotheek kunnen krijgen als ze investeren in energiebesparing. Minister Van Middelkoop van Vrom ziet niet veel in het plan van VVD-Kamerlid Van der Burg, zo blijkt uit een brief aan de Kamer. Dat komt omdat het ministerie van Financiën juist bezig is na te denken over manieren om het verstrekken van te hoge hypotheken in de toekomst te voorkomen.

Mensen stimuleren
Van der Burg deed haar voorstel eind vorig jaar. Ze wil dat mensen 15000 of 25000 euro extra kunnen lenen met een hypotheekgarantie als ze dat geld steken in energiebesparende maatregelen, die er toe leiden dat de woning een beter energielabel krijgt. Deze mensen kunnen dat ook betalen, zo is de redenering, omdat de investeringen tot een lagere energierekening leiden. Ook mensen die blijven zitten waar ze zitten moeten geprikkeld worden, als het aan Van der Burg ligt. Zij zouden hun hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie (NGH) moeten kunnen brengen als ze investeren in energiebesparing. De rente wordt daarmee ietsjes lager.

Extra lenen kan al
De toenmalige minister Cramer van Vrom zou uitzoeken of het mogelijk is, zo beloofde ze in december vorig jaar. Ze schreef echter ook dat mensen die investeren in hun bestaande woning hun hypotheek nu al onder de NGH kunnen brengen als de woning minder waard is dan 265.000 euro. De grens voor de NGH is nu weliswaar opgehoogd naar 350.000 euro, maar dit is slechts bedoeld voor stimulering van de woningmarkt en die grens geldt dus niet voor deze woningeigenaren. Verder is het nu al mogelijk om 6500 extra te lenen voor het doen van energiebesparende maatregelen.

Weer zo'n duistere stichting
In nog meer maatregelen lijkt de huidige minister van Vrom niet veel te zien. Hij stelt dat hij afhankelijk is van de Stichting Waarborg Eigen Woningen (WEW), die met het initiatief hiervoor zou moeten komen. Verder zijn het ministerie van financiën en toezichthouder AFM bezig met het ontwikkelen van normen om overcreditering bij het kopen van een huis te voorkomen. Deze normen, die banken dus in acht moeten nemen bij het verstrekken van hypotheken zullen worden opgenomen in een algemene maatregel van bestuur, die begin 2011 in werking moet gaan treden. De normen zijn nu zo opgesteld dat extra lenen voor het doen van energiebesparende maatregelen niet mogelijk is.

Onderzoek
De vorige minister had nog een onderzoek uitgezet bij het Nibud, een instituut dat zich bezighoudt met geldzaken van de gewone burger. Het Nibud heeft uitgerekend hoeveel iemand kan besparen als hij een energiezuinige woning koopt of hoeveel hij extra kwijt is bij minder energiezuinige woningen. Zo zou iemand in een heel energiezuinige rijtjeshuis (label A++) maandelijks 46 euro minder kwijt zijn dan iemand in een 'meergezinswoning' met label C (zie tabel). 'Meergezinswoning' is de enigszins misleidende naam (er woont immers vaak maar één gezin in) voor portiekwoningen, flats en maisonette -woningen.

Tabel: Extra kosten in euro’s per maand meergezinswoning met label C)
label Vrijstaand Twee-onder- een-kap Rijtjes-tussenwoning Meergezins- woning Gemiddeld
A++ geen info geen info -46 -51 -49
A+ 17 -6 -23 -36 -9
A 33 10 -3 -19 9
B 53 24 9 -9 23
C 80 42 24 0 41
D 118 68 44 13 67
E 157 96 66 28 94
F 206 128 93 42 127
G 279 177 121 61 172

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn