Bezorgdheid bewoners Den Haag over boortoren in achtertuin

2 augustus 2010 - Booractiviteiten aan de Leyweg in Zuidwest Den Haag zijn in volle gang. Op een bord naast de installatie kan worden afgelezen welke diepte de boorkop heeft bereikt. Het gat is bedoeld voor het omhoog pompen van warm water, wat kan worden aangewend voor de verwarming van woningen en bedrijfsruimten.

Zorgen bewoners
Uiteindelijk wordt de boor pas op 2000 meter diepte tot stilstand gebracht, waar het water zo'n 70 graden zou zijn. Er komt nog een tweede gat naast het eerste, waar het gebruikte water in terug gepompt wordt. Daarnaast verrijst er in een nabijgelegen tramlus nog een centrale, waar ook het bestaande warmtenet op aangesloten wordt. De bewoners in de buurt maken zich zorgen, zo blijkt uit het verslag van een overleg tussen bewoners en VOF Aardwarmte Den Haag, dat de installatie aanlegt. Er is geen fonds voor als er iets misgaat. Ook is er weerstand tegen het gebouw voor de centrale.

Wel warmte, geen woningen
Een ander probleem is dat er straks mogelijk te weinig woningen zijn om het warme water aan kwijt te kunnen. De gemeente Den Haag gaat alle nieuwbouwprojecten tegen het licht houden vanwege de malaise in de woningmarkt. In ieder geval zal de oplevering van nieuwe woningen flink vertraagd worden. Gezocht wordt naar manieren om bestaande woningen aan te sluiten op het net, maar dat zal nog niet zo eenvoudig zijn. Er zouden maar liefst 4000 woningen op het warmtenet moeten worden aangesloten, alsmede 20.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn