Van der Hoeven: nog geen spijt van subsidiedrain windenergie naar Duitsland

7 september 2010 - Minister Van der Hoeven heeft nog geen spijt van haar besluit om miljarden aan subsidie voor windenergie naar het Duitse bedrijf Bard te sluizen, in plaats van dat ze daarmee Nederlandse bedrijven de kans had gegeven om windmolenparken in zee te bouwen. Ze is ook niet bang dat Bard, dat nog nauwelijks een park in zee heeft gebouwd, omvalt of niet in staat zal blijken te zijn om de financiering voor de projecten bijeen te brengen, zo schrijft ze in antwoord op vragen van het Kamerlid Thieme van de Partij voor de Dieren.

Duitsers gaan er met taxpoet vandoor
Van der Hoeven verbaasde vriend en vijand door zomaar ruim 4 miljard euro subsidie aan het volstrekt onbekende Bard te gunnen terwijl er tientallen bedrijven, waaronder veel Nederlandse bedrijven, op het vinkentouw zaten om windmolenparken in zee te kunnen bouwen. De bedrijven hadden daarvoor al vergunningen gekregen maar die zijn nu zo goed als waardeloos, want zonder subsidie schijnt de bouw van zo'n park niet rendabel te zijn. En als ze Bard nu één windmolenpark had laten bouwen, maar het bedrijf mag er twee bouwen, met een vermogen van 300 MW ieder, waardoor er nog maar een paar kruimeltjes overblijven (100 MW) voor de andere gegadigden. Kan de minister eens een keer op een zinvolle,niet heel erg marktverstorende manier het Nederlandse bedrijfsleven steunen, doet ze het niet.

Het is aan volgend kabinet
Onder meer Eneco heeft bezwaar gemaakt tegen de gunning van de subsidie aan Bard. Eneco denkt eigenhandig de beoordeling door het ministerie nog een keertje te kunnen overdoen. Volgens dit bedrijf is de financiële onderbouwing van de projecten door Bard ondeugdelijk. Andere bedrijven waren gewoon te duur, zo redeneert het ministerie. ‘It's all in the game’, zo zegt Van der Hoeven. Bedrijven wisten dat dit de consequentie zou kunnen zijn. Thieme vraagt zich af of deze vergunningen toch nog op één of andere manier aangewend kunnen;  voor de bouw van nog meer windmolenparken in zee. Maar Van der Hoeven wil zich niet vastleggen. De beslissing om nog meer parken te bouwen is aan een volgend kabinet, zo zegt ze. Bovendien is het de bedoeling dat de gunning van vergunningen in de toekomst op een andere manier gaat plaatsvindt, namelijk middels een concessiestelsel.

Achteraan in de rij
Theime is ook bang dat de overheid de bankgarantie misloopt als Bard het niet gaan redden. Die bankgarantie is afgegeven voor een boete die de bedrijven van Bard verschuldigd zijn als ze niet voor 2013 gestart zijn met de bouw. Maar de bankgarantie is afgegeven door de twee dochterbedrijven die de windmolenparken gaan bouwen: Zeeenergie CV en Buitengaats CV. Moederbedrijf Bard kan deze bedrijven failliet laten gaan als het de projecten niet van de grond krijgt, waardoor mogelijk ook de bankgarantie niet meer geïnd kan worden. Volgens Van der Hoeven kan hier echter geen sprake van zijn. Ook bij faillissement van de CV’s zouden de boetes verschuldigd zijn. Als het ministerie dan maar niet achteraan aan hoeft te sluiten in de rij van schuldeisers.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn