Brabants drinkwater loopt gevaar door opslag nucleair afval België

15 september 2010 – De Belgische regering wil nucleair afval opslaan in kleilagen in de Belgische Kempen, ten zuiden van Zuidoost-Brabant. Dit levert “ernstige risico’s” op voor de drinkwatervoorziening voor 2,2 miljoen Brabanders, zo waarschuwt drinkwaterbedrijf Brabant Water. De organisatie gaat dan ook met Brabantse grensgemeenten en de provincie om tafel zitten om het plan tegen te houden. De Nederlandse regering doet niets.

Onzalige plannen
België wil het nucleaire afval opslaan in containers, die dan 200 meter diep in kleilagen in de grensstreek worden weggestopt. Precies het gebied waar Brabant Water het drinkwater vandaan haalt. Een deel van het grondwater dat Brabant Water gebruikt stroomt via de Belgische Kempen naar het Nederlandse deel van de Kempen, waar het omhoog wordt gepompt. Alleen al het boren is een bedreiging voor de kwaliteit van het water, want daardoor worden de beschermende kleilagen, waarin het grondwater zit verpakt, vernietigd, zo laat Brabant Water weten.

Nederlandse regering doet niets
Je zou verwachten dat de Nederlandse regering een krachtig protest zou laten horen, maar die doet niets. Minister Huizinga van Vrom laat in een brief, op verzoek van de Kamer weten dat de Nederlandse regering pas van zich zal laten horen als er een beslissing genomen is. De Belgische regering is bezig met de voorbereidingen voor het nemen van een beslissing. De precieze locatie is nog niet bekend. Alleen bekend is dat de containers ergens tussen Essen en Lommel worden opgeslagen.

Delta en Electrabel zijn verantwoordelijk voor schade
Gelukkig kunnen we kernenergiebedrijven als Electrabel en Delta, waar het nucleaire afval vandaan komt, straks verantwoordelijk stellen voor alle schade voor bedrijven als Brabant Water, alsmede voor de schade aan het milieu en voor de verwoesting van de gezondheid van mensen die er mogelijk het gevolg van is. Toch?

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn