Is de slimme thermostaat van Essent wel zo slim?

25 september 2010 - Essent biedt klanten die overstappen vanaf nu een zogenaamde slimme thermostaat aan. De thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming afslaat als er een tijdje niemand in de woning is. Met behulp van de eigen computer kan het apparaat worden ingesteld. Essent claimt dat het energieverbruik daardoor met 20% afneemt.

Ding, dang, dong
Toevallig werd de schrijver van dit artikel deze week ook gebeld door Essent (op mijn mobiele nummer trouwens, is dat de nieuwste trend?). De vraag was of ik zo'n slimme thermostaat wilde hebben. Die zou ik krijgen als ik zou overstappen naar Essent. De beljongen vroeg bij wie ik nu klant ben. "Dong", zei ik. "Bij wie?" Van dit bedrijf had hij nog nooit gehoord. Ik zei dat ik een contract heb met Dong dat pas begin volgend jaar afloopt, en dat ik dus niet kon overstappen. Geen probleem, zo zei de telboy. Essent zou de boete voor me betalen. Ik ben er toch maar niet op in gegaan.

Hoe slim is slim?
Vraag is namelijk of de thermostaat echt wel zo slim is. Als het ding een tijdje geen beweging waarneemt in de woning zet ie de verwarming zachter. Mogelijk kan de bewoner zelf instellen hoe lang de thermostaat daarmee wacht. Maar zelf zet ik altijd de verwarming altijd uit meteen als ik weg ga of als ik naar bed ga, of zelfs nog een tijdje daarvoor, in anticipatie daarop. Dus zou de verwarming met die nieuwe slimme thermostaat langer aanstaan dan nu. Mij lijkt trouwens dat iedereen dat doet, want je kunt de verwarming nu eenmaal niet lager zetten als je al in bed ligt, of als je al weg bent. Alleen voor vergeetachtige mensen zou het handig kunnen zijn.

In de vrieskou TV kijken
Vraag is ook wat de thermostaat doet als je een tijdje rustig in de hoek een boek zit te lezen. "Het apparaat kan gewoon op dezelfde plek worden gehangen als de huidige thermostaat", zo verzekerde de Essent-verkoper me. Probleem is echter dat de thermostaat dan in mijn geval, wat voor 'n elektronisch oog er ook in zit, slechts een klein deel van de woning kan zien, zo'n beetje het achterste gedeelte. Conclusie: of ik zit straks in de vrieskou in de voorkamer TV te kijken of aan de computer te werken, of ik moet steeds even naar achteren lopen om de verwarming aan te houden. Niet zo heel slim van die meter.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn